[#1] Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?
Ostanio mysle o nagrywarce do Ami...

Czy sa jakies "zalecane" nagrywarki (napedy combo - moze na PPC sobie kiedys obejze DVD :D ) zeby dobrze "sie palily" a nie przepalaly ;).

Czy nowe "szybkie" pojda (wiem ze predkosc bedzie zolwia, ale mi o to nie chodzi) pod 4xEide... :).

Bardzo bym prosil o POMOC...

Dziekuje.

Kreciu
[#2] Re: Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?

@Krecik, post #1

Ostanio mysle o nagrywarce do Ami...

Dla 4xeide powiadasz... najpierw trzebaby jakies turbo miec, zeby transfer byl w miare mozliwy. Ale, czemu nie? Jezeli masz powiedzmy jakies 040 to nawet trzeba. Co do zalecen? Ciezko wyczuc, ale na PPA masz spis dzialajacych nagrywarek. Sam zakupilem rok temu nowa firmy LG model GCE-8527B. Pod MakeCD dziala wysmienicie. Na FastATA z 040/33MHz na BlizzardPPC osiga bodajze do x12. Oczywiscie rezultaty z tak karta beda gorsze niz z podobnym Apollo 040/33MHz.

...napedy combo - moze na PPC sobie kiedys obejze DVD...

Nie uda Ci sie to (no, moze slideshow zobaczyc, to tak ;) )... nawet na A4000 z CSPPC (dla przykladu: na microA1 przy odpalaniu DVD na G3/800MHz zostaje "polkniete" 70%-90% mocy procka...)

Podsumowujac - zachecam do zakupu nagrywarki! :) OK

[#3] Re: Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?

@Krecik, post #1

Do dziś nie wiem czym jest to 4xEIDE.

Mając zwykłą A1200 desktop z przejściówką 2,5""-3,5"" można kupić jakikolwiek napęd w sklepie pecetowym (bez znaczenia CD/DVD/BD) i będzie on "pasował". Przejściówka za 10 zł, napęd DVD za około 100 zł. Sam tak zrobiłem i nie wiem dlaczego tyle osób ma problemy. Może to przez to 4xEIDE albo SCSI.

Z nagrywaniem nigdy nie ma problemów. MakeCD jest za darmo.

[#4] Re: Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?

@Lokaty, post #2

AMP2 - "AmiDog's Movie Player" ma opcje mode lowres z hires w locie dla mpeg1 i mpeg2, tak da sie ogladac filmy "vob" DVD na mojej A1200 z BPPC 240 MHz

[#5] Re: Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?

@El Amigos, post #3

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=3&id=38

poza MakeCD z darmowych bardzo dobry jest DVDrecord.

[#6] Re: Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?

@Krecik, post #1

Wszystkie nowe nagrywarki zarówno CD jak i DVD działają ze standardowym kontrolerem IDE w Amidze (więc z 4xEIDE również).
Na filmy na DVD się nie napalaj ale możesz spokojnie czytać czy wypalać płytki DVD.
Osobiście sprawdzałem na A4000T jedną z najlepszych (i najdroższych - ponad 300zł) nagrywarek DVD Plextor PX-760A - bez problemu czyta CD i DVD, nagrywa CD - nagrywania DVD nie sprawdziłem bo nie mam FryingPan.
Na co dzień używam w tej Ami CD-RW LiteON ROHR-5238S, wcześniej używałem LiteON LTR-52327S i z obiema nie ma i nie było żadnych problemów.

Ostatnia modyfikacja: 30.09.07 10:10
[#7] Re: Jaka nagrywarka + 4xEide? Kompatybilnosc nagrywarek?

@El Amigos, post #3

Pytajac sie czy zadziala na 4xEide nie musisz zaraz myslec o problemach :).

Jak ostatnio odpalilem moja Ami 5 lat temu to podlaczenie czegokolwiek bylo dla mnie problemem (system 3.1 tylko). Teraz zakupilem sobie 3.5 i 3.9 wiec bede sie bawil :). A wnioskuje z tego ze Ami nie potrzebuje zadnego kontrolera tylko system musi byc "nowy".

Zaleta 4xEide jest ze moge podlaczy 2.5 (jak zawsze) a do tego uzadzenia 3.5 (jesli dobrze pamietam 4x3.5 :), wiec mi na 2xHDD, ZIP, DVD-RW wystarczy. A i jest "ciut" szybszy od standardu :).

FastATA bedzie pozniej...

Kreciu

Ps. Dzieki za info. teraz wystarczy to podlaczyc :). MakeCD za darmo :). Szkoda ze juz go nie "update'uja" :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem