@Cezarykl,
post #51
Nie wychodzi aż tak tanio, bo pojedyncza kość 4x256k kosztuje na ebay 1,7$ plus wysyłka z Chin. Ja nie chciałem czekać i zastanawiać się nad jakością kości z Chin, więc zdecydowałem się kupić NOS w polskiej hurtowni, cena większa, bo 10 zł netto za kość. Ale są na gwarancji i mam je w dwa dni od zamówienia. A tych kości do Piggybackmoda trzeba aż 12.
Używałem długo piggybackmoda, wcale taki prosty nie jest, zwłaszcza dla kogoś niedoświadczonego z lutownicą. Musisz porządnie przylutować te kości na pleckach, bo łatwo zrobić tam zimny lut. Poza tym te kości wystają dosyć mocno i mogą zahaczać o klawiaturę. A po wylutowaniu, przy probie przywrócenia pierwotnego kształtu tym odgiętym nóżkom lubią odpadać.
Ja od pewnego czasu używam (i innych namawiam) do rozwiązania wymyślonego przez Commodore. Lutujemy 4 kości pamięci i demultiplexer w miejsca na płycie i ustawiamy zworki, czyli tak jak w zalinkowanym przez Ciebie opisie. A potem kupujemy rozszerzenie o 1MB przeznaczone dla A500. Albo robimy je np. według tego projektu:
https://github.com/blark/a500plus-chipram-expansion
Zrobiłem kilka i jestem b. zadowolony.
Jedyny minus wszystkich tych rozwiązań to brak zegara, więc jeśli go chcemy mieć, to trzeba sięgnąć do schematu A500+, kupić stosowne elementy i wlutować w odpowiednie miejsca na płycie.