[#1] 2x MC68000
Mam pytanie czy dało by mieć dwa procesory MC68000 w amidze 600?
[#2] Re: 2x MC68000

@Roszak, post #1

Teoretycznie tak, ale tylko w sytuacji, gdyby drugi procesor był na karcie turbo (mam na myśli szybszy 68000 np. 14 Mhz). Nie było chyba jednak kart turbo dla A600 z procesorem 68000 (były za to z 68020 i 68030).

Ostatnia modyfikacja: 29.09.07 16:16
[#3] Re: 2x MC68000

@Roszak, post #1

Po co? I jaki system ma to obsłużyć? Bo na pewno nie AmigaOS.
[#4] Re: 2x MC68000

@PopoCop, post #2

No to ja mam podobne pytanie. Czy gdy jest karta turbo z procesorem, to stary procesor jest obsługiwany? Czy komputer korzysta tylko z tego na karcie turbo?

[#5] Re: 2x MC68000

@pwe, post #4

Tylko z tego na karcie turbo. Cała szyna adresowa jest przepisywana na kartę turbo.

natomiast jest możliwe posiadanie więcej niż jednego koprocesora. Był kiedyś o tyn artykuł w Amigowcu. Z tego co pamiętam zarówno system amigowy jak i sama amigą są wstnie obsłużyć do 7 koprocesorów. Jednak chyba nie było żadnego turbo które by coś takiego umożliwiało. Karty które miały dwa g zda na coprocek umożliwiały prace tylko jednego nich(chyba).

Benedykt

[#6] Re: 2x MC68000

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

dokladnie tak bylo z tymi koprocesorami - 2 podstawki bo byly 2 rozne typy wyprowadzen - nozek koprocow.

[#7] Re: 2x MC68000

@necavi, post #6

Co nie znaczy że nie mógłby ktos zrobic amigowej płyty gł. z procesorem 68k core duo i napisać pod to odpowiedni system :D

[#8] Re: 2x MC68000

@chewek, post #7

I działało by to wolniej niż jeden 68000. Te procesory nie są przystosowane do pracy równoległej.
[#9] Re: 2x MC68000

@kmilota, post #8

pentium 3 były?? Nikt raczej nie myślał o połączeniu 2 procków. Ale kogo to pomysł z 2x68k ;/, popracuj nad czymś sensownym :) A nie jakąś ciekawostką ok, racja

[#10] Re: 2x MC68000

@arti4-92, post #9

nie wiem jak wczesniej, ale nawet pod pentium pro byly plyty dla 2x cpu

[#11] Re: 2x MC68000

@arti4-92, post #9

tak się składa, że procesory na bazie Pentium Pro (a więc również
Pentium III) od początku były projektowane z myślą o możliwości pracy
w systemie dwuprocesorowym
co do 68k, to jak ktoś by się uparł, pewnie by zbudował system dwu,
czy nawet wieloprocesorowy na 68k... musiałby jednak opracować system
arbitrażu szynami i oczywiście napisać stosowny system operacyjny pod
to. Generalnie pracy dużo, a efekt niewielki (zdecydowanie prościej i
skuteczniej podnieść częstość taktowania, lub zastosować 68020 lub
wyższy)
[#12] Re: 2x MC68000

@arti4-92, post #9

P III był, gorzej z P IV.

[#13] Re: 2x MC68000

@x3nU, post #12

Bo PIV już miał swoją serwerową odmianę - Xeona ;) .

[#14] Re: 2x MC68000

@arti4-92, post #9

arti4-92 napisał(a):

> pentium 3 były?? Nikt raczej nie myślał o połączeniu 2 procków.
> Ale kogo to pomysł z 2x68k ;/, popracuj nad czymś sensownym :)
> A nie jakąś ciekawostką ok, racja

Możesz jaśniej napisać o co ci chodzi? Widziałeś jakąś maszynę opartą na dwóch 68000? Wiesz jak działa dwuprocesorowa Amiga z 68060 i PPC604e ?
[#15] Re: 2x MC68000

@kmilota, post #14

Z tego co wyczytałem to procek ppc jest szybkim koprocesorem, p3 były na dwa proce, pytanie takie żeby fajnie całości wyglądała. A no i zdaje sie że były xeony oparte na p3 i p2 ;]

[#16] Re: 2x MC68000

@arti4-92, post #15

PPC na amigowej karcie turbo nazywany jest koprocesorem, ale wynika to tylko z jego ograniczonej roli pełnionej w 68k systemie klasycznej amigi (ale nie tyczy się to już natywnego dla PPC MOSa, czy OS4, gdzie 68k jest wyłączony). Pod względem konstrukcyjnym to jest całkowicie oddzielny procesor podpięty pod tą samą przestrzeń adresową za pomocą układów przełączających ją między PPC i 68k. W rodzinie 68k koprocesor rozumiany jest jako dedykowana konstrukcja podpięta do CPU za pomocą ściśle zdefiniowanego interfejsu i komunikująca się według specjalnego protokołu, do takich koprocesorów zalicza się MMU i FPU.
Według tej definicji PPC nie jest koprocesorem.
[#17] Re: 2x MC68000

@Grygus, post #13

Xeon był ZTCP od Pentium II.
[#18] Re: 2x MC68000

@wali7, post #11

Nawet stare Celofany na rdzeniu Mendocino (od 300 do 533Mhz) miały SMP (Symmetric Multiprocessing) podobnie jak Pentium III.W P4 z Netburstem tą funkcje wywalono co by nie robić konkurencji Xenonom socket 2 czy późniejszym 603.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem