[#1] Ustawienia P96 3.x.
Mam taki mały problem. Po instalacji Picasso P96 w wersji 3.x i uruchomieniu opcji "Attach setting to (nazwa karty graficznej)" pojawia się komunikat o możliwości ustawienia (jakoby optymalnej) częstotliwości piksela na 100MHz lub opcje typu "erase". Przy częstotliwości piksela 100 MHz obraz w różnych rozdzielczościach jest w porządku, ale trochę boję się o monitor pracujący na dużo większych częstotliwościach odchylania niż zalecane (nie można już zmienić częstotliwości piksela i odchylania).
1. Czy powinienem dalej się martwić?
2. Czy da się częstotliwość piksela jakoś zmienić.
[#2] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Kitech, post #1

Ustawienia P96 pozwalają zmienić praktycznie wszystkie parametry wyświetlania.
Po zmianie parametru możesz wykonać test jaki jest wpływ tej zmiany na wyświetlany obraz. Lepiej manipulować nimi pojedynczo, by w razie złego ustawienia pamiętać co się zmieniło i o jaką wartość. Na koniec zapisać zmiany i po resecie powinno być po nowemu.
Można też sobie gdzieś zapisać pierwotny plik konfiguracyjny z ram:env by w razie draki mieć do czego wrócić, a nie startować od zera.
[#3] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Rafał A-3000, post #2

"Ustawienia P96 pozwalają zmienić praktycznie wszystkie parametry wyświetlania."
Faktycznie tak było, ale w P96 2.x. W P96 3.x interesujących mnie częstotliwości nie mogę zmienić.

"Można też sobie gdzieś zapisać pierwotny plik konfiguracyjny z ram:env by w razie draki mieć do czego wrócić, a nie startować od zera."
W ENV:Picasso96 są ustawienia typu Enable BootVGA, PlanesToFast, ...
Parametry wyświetlania są w pliku DEVS:Picasso96Settings.
[#4] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Kitech, post #3

Najnowszej wersji nie znam. Póki sprawnie mi działa wersja sprzed lat, nie widzę potrzeby wprowadzania zmian. Nie było mi to potrzebne.
Z Twojego komentarza wynika, że trochę zautomatyzowali proces ustawiania trybów i rozdzielczości ale niestety ograniczyli manualne poprawianie parametrów. Szkoda, że wersja 3.x nie ma obu tych cech. Ręczna zabawa była dość żmudna, ale wyłączenie jakichkolwiek zmian w nowej to chyba lekka przesada. Może v. 4.x połączy obie te cechy.
1
[#5] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Kitech, post #1

Tak z ciekawosci, Ty te usatawienia probujesz przy karcie ZZ9000?
[#6] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Mokry, post #5

Dokładnie exactly.
[#7] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Kitech, post #6

Pytam dlatego ze ostatnio wlasnie testowalem na chwile ZZ9000 i staralem sie ustawiac tryby pod p96. Zauwazylem ze pixel clock jest zblokowany na 100 MHz i nie mozna go zmienic. Przy kazdej innej karcie (BVision, CV 64/3D, VooDoo) moge bez problemu zmieniac ten paramert. I zastanawialem sie wlasnie czy to jest po prostu cecha sterownika do ZZ9000 czy zbieg okolicznosci. Specjalnie dlugo z tym nie walczylem bo zalezalo mi tylko na sprawdzeniu karty. Te tryby ktore byly defaultowo ustawione, jako tako dzialaly. Ale nie moglem sobie nowych stworzyc lub edytowac tych co juz byly, jesli dobrze pamietam. No i tak do konca nei wiem z czego wynikala ta sytuacja...
[#8] Re: Ustawienia P96 3.x.

@Mokry, post #7

Wielkie dzięki. To raczej rozwiązuje moje wątpliwości. Jak pisałem, obraz jest w porządku. Widocznie faktycznie taka jest uroda sterownika do ZZ9000, że ustawia częstotliwość pixela na sztywne 10 MHz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem