[#1] Czy mam walniętego Wichra 500i?
Witam wszystkich.

Mam wyzwanie z uruchomieniem Wichra 500i rev 2a. Kupiłem jak tylko się pojawił, ale z braku czasu przeleżał kilka lat do teraz, jak mam okazję się pobawić. Uruchomiłem kartę, ale co chwilę mam zwiechy error 80000003 (albo guru, albo systemowe "Wait for disk activity to finish"). Sprawdziłem już 6 różnych simmów, kilka tasiemek, kart CF i SD, adapterów, za każdym razem to samo. System popracuje chwilę i zaraz zwiecha.

Próbowałem też różne obrazy systemów BetterWB i ClassicWB standardowo z PFS3aio najnowsza wersja. Jak zapuszczam memtest do testowania to w pewnym momencie się wywala. Zapuściłem też AmigaTest i większość układów testuje mi bez problemów, test pamięci Chip (0,5 MB) też bez problemów. Ale na teście 8MB Fastu z Wichra zwiecha za każdym razem (niezależnie od wsadzonego SIMMa). Dodatkowo pokazuje mi błąd w adresowaniu tego fastu jak na zdjęciach.

Konfiguracja - Amiga 500 (Rev 8A, 500 Chip Ramu, odpiąłem rozszerzenie, żeby namierzyć źródło problemu), Wicher rev. 2a (z oryginalnym wsadem, jeszcze nie upgradowałem, kabelki dobrze podłączone do sygnałów, Simm 8 MB), Kick 3.1, RGB2HDMI (choć to pewnie nie ma znaczenia), DF0 niepodpięta.

Prośba o radę bo już sobie włosy z głowy rwę...
[#2] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #1

A z jakim taktowaniem go uruchamiasz? Zworka na 25 czy 50?
Instalowałes soft?
Odpalałeś Amiga test kit z dyskietki aby przetestować pamięć bez systemu uruchamianego z IDE?
[#3] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@snifferman, post #2

A z jakim taktowaniem go uruchamiasz? Zworka na 25 czy 50?
Instalowałes soft?
Odpalałeś Amiga test kit z dyskietki aby przetestować pamięć bez systemu uruchamianego z IDE?

Uruchamiam na 25 Mhz (nie mam procka, który rusza na 50 Mhz) - sprawdziłem przy okazji 3 inne procki , które mam tak więc to raczej nie procek.
Softu jeszcze nie instalowałem bo chciałem doprowadzić do podstawowego stabilnego działania. Ale zainstaluję i sprawdzę, czy to coś może dać.
Nie odpalałem jeszcze testów z dyskietki - dzięki za hinta! - spróbuję.
[#4] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #1

Max transfer ustawiłeś? I czy INT2 i OVR podłączyłeś?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2022 22:54:36 przez panti1801
[#5] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@panti1801, post #4

Tak przy okazji dodam, że A500 rev8 ma INT2 i OVR na CN15 (nad GARYm). Można wlutować tam goldpiny, albo nawet przewody i pewniej podłączyć te sygnały.
[#6] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@panti1801, post #4

Max transfer ustawiłeś? I czy INT2 i OVR podłączyłeś?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2022 22:54:36 przez panti1801

Tak, potwierdzam - 0x1FE00 max transfer na każdej partycji, którą próbowałem (a natworzyłem sporo na różnych nośnikach).

Kabelki podpięte poprawnie - udawało mi się w SysInfo osiągać transfery powyżej 2MB/s tak więc zakładam, że z kabelkami jest ok bo inaczej nie miałbym takich transferów.
[#7] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #6

Ze 12 lat temu kupiłem 2gb kartę cf i zostawiłem w szufladzie.
Kilka miesięcy temu rozpakowuję pierwszy raz z fabrycznego
blistru i karta nie działa, całkiem padnięta.
Rzadko, ale może się zdarzyć, że nowy sprzęt jest uszkodzony.
[#8] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #1

Sprawdź jakie masz napięcie na Wichrze w miejscu opisanym jako C1.
[#9] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@spidi, post #8

Dzięki Spidi! Sprawdziłem napięcie na C1 i jest 5.09V - zakładam, że poprawne. Postaram się jeszcze pomęczyć innymi testami, jak znajdę chwilę. Zauważyłem prawidłowość, że na ClassicWB błędy lecą szybciej niż na BetterWB. ClassicWB ma więcej wodotrysków i wygląda mi na to, że jak trafia w jakiś obszar to wywala błąd lub się zwiesza.
[#10] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #9

Czyżby jednak RAM? Robiłeś takie podstawowe testy za pomocą np. Amiga Test Kit? Jeśli zmieniałeś SIMM-y i to nie pomogło to sprawdziłbym podstawkę, może coś się wygięło i nie łączy. I lutowanie podstawki w karcie.
[#11] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #9

To raczej wygląda na problem z pamięcią.
[#12] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@spidi, post #11

Bardzo możliwe, że to ram, ale raczej nie Simmy, bo testowałem na jakiś 7 różnych. Spróbowałem z oprogramowaniem:
- zainstalowałem w wersji 2.2, jakie jest na stronie dla wersji rev 2.a, którą mam
- i jak tylko coś zmieniłem (PIO mode na 3) komputer przestał bootować z HDD
- wykasowanie ze startup-sequence instrukcji c:wicher LOAD CFGRAM >NIL, powoduje, że startuje ponownie, ale zmiany ustawień w oprogramowaniu WicherPrefs mam wrażenie, że nic nie powodują (nie pamięta ustawień, a przywrócenie do PIO do 0, nadal nie przywraca bootowania z HDD)

Czy spróbować z nowszym oprogramowaniem? Czy robię coś nie tak? Może problem z pamięcią wynika z tego, że mam wszystkie simmy dwustronne, a RAS13 był fabrycznie ustawiony na 0.
[#13] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #12

Ja na twoim miejscu pokusiłbym się o wgranie najnowszego firmware jeśli masz albo znasz kogoś z programatorem (malinką też się chyba da).
Też mam rev2a i chętnie bym się dowiedział jaki jest najnowszy/najlepszy firmware.(dla wersji EX też)

Dawno się nie bawiłem Wichrem, ale pamiętam, że był wybredny na Simmy, a mam ich kilkadziesiąt sztuk.

Wicher config zapisuje w pliku i wczytuje go podczas uruchomienia. Nie wiem czy ta wykasowana przez Ciebie linijka tego nie psuje. Był jeszcze Wicher wersja EX z baterią i on chyba "trzymał" config.

U mnie Wicher powodował nieprawidłowe działanie zegara RTC. U Ciebie w ATK zegar działa ok?
[#14] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #12

Może problem z pamięcią wynika z tego, że mam wszystkie simmy dwustronne, a RAS13 był fabrycznie ustawiony na 0.

Spróbuj zmienić zworkę RAS13 (jeśli jest założona, to ją ściągnij).
[#15] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@spidi, post #14

Jeśli nie zmieniał firmware i ma wersję 2a, to chyba w tej wersji nie ma zworki RAS13?
[#16] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@snifferman, post #15

@snifferman

Spróbuję, ale to pewnie za jakiś czas, wgrać nowy firmware, jak tylko będę trochę więcej czasu i przestrzeni. Mam USB Blaster Altery i zakładam, że mi umożliwi wgranie wsadu. Jeszcze tego dla CPLD nigdy nie robiłem (tylko dla mikrokontrolerów różnej maści), ale jak mam nadzieje to nic skomplikowanego.

Dzięki za info odnośnie zapisywania i config file - tak podejrzewałem, że może to tak działać. W takim układzie wygląda, że wersja softu 2.2 po prostu nie działa z rev2a (a przynajmniej moim) - każda próba zaczytania configu z pliku i uruchomienia (przez c:wicher LOAD CFGRAM >NIL) powoduje wywałkę (a próbowałem już różne ustawienia).

Dzieki (też do innych forowiczów) za hinta z ATK - jeszcze tego programu nie próbowałem, a może mi przynieść więcej info.

@Spidi

Dzięki za hinta, ale tak jak pisał snifferman - w wersji rev2a nie ma zworki dla RAS13, zapewne do momentu, gdy nie uda mi się wgrać wsadu do rev2c. Pytanie, jaka wersja softu może zadziałać z rev2a, czy wgrać najnowszą 2.9, która jest dla rev2c, bo ta 2.2 wygląda mi, że nie działa dla rev2a.
[#17] Re: Czy mam walniętego Wichra 500i?

@Reborn, post #16

Chyba mam postęp i rozwiązanie! Przeleciałem jeszcze Amiga Test Kitem i potwierdziło, że problem jest z pamięcią z obszaru Fast Ramu Wichra (inne układy w porządku, RTC nie mam bo to 500tka choć rev8, a rozszerzenie odłączyłem, żeby wyseparować problem). Znalazłem jednak Simma 16 MB jednostronnego i testy pamięci Fast poszły bez problemu. :)

Problem zapewne był z ustawieniem RAS13, którego nie udawało mi się zmienić oprogramowaniem, a zworki nie mam, a wszystkie dotychczasowe simmy były dwustronne. Jeszcze testuje, ale ClassicWB jak na razie jest stabilny a wcześniej nie wytrzymywał 5 minut bez zwiechy.

Pytanie mam o oprogramowanie. Zanim udało by mi się zupgradować firmware, czy jest może jakaś wcześniejsza wersja niż 2.2, która może działać z rev2a lub sposób, jak soft może współpracować? Próbowałem wersję najnowszą do innych rewizji 2.9, ale też nie działa.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem