[#1] Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)
Witam.

Dysk jest UWSCSI 68-pin, 18GB.
Niby jest wykrywany, ale SCSIConfig by Phase5 w pozycji Device.DriveGeometry pisze "Device UNKNOWN(Problem)". Próba wejścia w menu partycjonowania kończy się komunikatem "This is not allowed for a Empty scsi-device". Poza tym, objaw życia ze strony dysku jest taki, że po resecie 4-krotnie klika głowicą.

Czy ten dysk to trup?

Z góry dzięki za rady i pozdrawiam. szeroki uśmiech
[#2] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Daclaw, post #1

Może źle skonfigurowany, ale trup też może być.
Jak miałeś styczność z scsi i wiesz conieco to konfig zweryfikujesz, taśmę sprawdzisz. Inny dysk działa?
Nie szkoda miejsca i prądu na dysk 18gb, za parę złoty można mieć 74 lub 147gb.
[#3] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Daclaw, post #1

Ten dysk wcześniej działał?
Ja raz trafiłem na dysk UWSCSI "serwerowy" - wygląda zupełnie normalnie, ale ma inny firmware. Też był wykrywany i na tym koniec.
Udało mi się go ruszyć dopiero jak podłączyłem serwerowy kontroler scsi do laptopa, więc wiem przynajmniej że jest sprawny.
[#4] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@BigBang, post #3

Kiedyś działał, w podobnej konfiguracji kontrolera i kabli.
Problem mój jest taki, że mam tylko jeden dysk UWSCSI i nie mam dostępu do innego komputera z takim kontrolerem, więc nie bardzo mam jak sprawdzić poza tą konfiguracją.

HDToolBox, po wpisaniu w toolypach "cybppc.device" wykrywa ten dysk, ale widzi go jako 20MB i nic dalej nie można z tym zrobić. Zapomniałem już, jak to było z dyskami >4GB, ale rozumiem, że 4GB powinno być do zagospodarowania zawsze, nawet pod stockowym OS3.1, bez żadnych patchy?
[#5] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Risc, post #2

Nie szkoda miejsca i prądu na dysk 18gb, za parę złoty można mieć 74 lub 147gb.

Patrzyłem na Allegro i nie wygląda to wcale tak różowo. Albo ceny są z sufitu, rzędu 500 zł za podobny dysk 18GB, albo ceny są realne, ale opisy są na zasadzie "dysk wykrywany, poza tym nie ma gwarancji niczego". A taki już mam.
[#6] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Daclaw, post #5

Działa też acard, ale ten tani pozwala podłączyć tylko napędy optyczne, a ten drogi np. dysk ssd...
[#7] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Daclaw, post #4

Jak wykrywa inny rozmiar to jest pewnie problem ze sterownikami dla dysków powyżej 4gb. Też mam jedną 18gb na scsi i dobrze działa na Rom i Os 3.2. Na 3.1 też mi HDToolBox takie bzdury pokazywał.
[#8] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Rafał A-3000, post #7

No właśnie, jak to jest? Wydawało mi się, że cybppc.device powinno załatwiać temat >4GB pod OS3.1. Potrzeba czegoś jeszcze?
[#9] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Daclaw, post #8

cybppc.device powinno załatwiać temat >4GB pod OS3.1

Tak, załatwia ok, racja
[#10] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@BULI, post #9

Czyli HDToolBox powinien pokazywać całą pojemność i normalnie działać, tylko ewentualnie wartości liczbowe pokazywać źle?
[#11] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Daclaw, post #10

Może cybppc.device też ma wersje z obsługą dysków powyżej 4GB i bez ich obsługi. Tak jak ma to miejsce ze scsi.device dla OS 3.1 -czasem jest wymagane ,load module'.
[#12] Re: Problem z dyskiem SCSI (CyberstormPPC)

@Rafał A-3000, post #11

Już cyberscsi.device z Cyberstorma MK1 nie miało, żadnych problemów z większymi dyskami.
Pod oryginalnym HDToolboxem wielkość dysku to były często głupoty, ale po przejściu do partycjonowania było OK, z tego co pamiętam, lub trzeba było użyć HDInstTools dołączony do PFS3 ok, racja

Całkiem niedawno odpałem większy dysk SD na kontrolerze z CS MK1 i działał on bez zarzutu pod Workbenchem 3.0OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem