kategoria: A1200
[#1] RGB2HDMI a audio
Panowie,
Szukam pomysłu na wyprowadzenie dźwięku z Amigi, gdy sam obraz wychodzi przez hdmi. Myślałem o zewnętrznym głośniku bluetooth z wejściem jack, ale zdaje się, że kabel chinch-jack nie działa w obie strony :). Możecie pokazać jak rozwiązane jest to u Was? (ami podpięta do telewizora, nie monitora).
Dzięki!
[#2] Re: RGB2HDMI a audio

@wilkwcieniu, post #1

Ja mam kabel bezpośrednio do Amigi 2x chinch, a z drugiej jack + głośnik bluetooth i u mnie to działa.
1
[#3] Re: RGB2HDMI a audio

@wilkwcieniu, post #1

ja mam podpiętą do Terrateka DMX 6fire USB, co jest wygodne, bo mam jednocześnie dźwięk z PC i z Amigi (i ewentualnie z Maka, jak go włączę raz na ruski rok) i panel kontrolny w windzie, gdzie mogę se go nagrywać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tylko nie rozumiem, co takiego mogłoby "nie działać w obie strony" w prostym kablu audio chinch-jack. No i na czym w ogóle polega ten problem z wyprowadzeniem dźwięku. Podpięcie kabla z głośników jest problemem, czy co?

P.S. planowałem też ostatnio zrobić użytek z Google Home i się pochwalić dźwiękiem wireless z Amigi, ale taka opcja miałaby szereg minusów - m.in. konieczność dokupienia transmitera blubub oraz fakt, że dla uzyskania dźwięku stereo musiałbym mieć takich głośniczków sztuk dwie. O opóźnieniach nie wspominając (i zajęciu miejsca na biurku). Więc to byłaby taka sztuka dla sztuki.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2022 10:20:37 przez snajper
1
[#4] Re: RGB2HDMI a audio

@snajper, post #3

co takiego mogłoby "nie działać w obie strony" w prostym kablu audio chinch-jack

Moja niewiedza ;)...
[#5] Re: RGB2HDMI a audio

@wilkwcieniu, post #4

Można by pewnie było dołożyć kartę muzyczną usb, użyć amixer'a w RPI i puścić dźwięk po HDMI. Ale to moje luźne gadki. W pełni działającym armbian'ie pewnie do zrobienia, ale jak jest skompilowane RGB2HDMI nie wiem.
[#6] Re: RGB2HDMI a audio

@wilkwcieniu, post #1

Zawsze można użyć audio injectora.
[#7] Re: RGB2HDMI a audio

@perinoid, post #6

Ponieważ nie mogę edytować to dopiszę, że kupiłem taki: https://www.amazon.com/gp/product/B01B5FR7PY/
[#8] Re: RGB2HDMI a audio

@perinoid, post #7

Tak, tylko po co kolejna "przejściówka", jak można wyrzucić RGBHDMI i zastąpić tym link. To tak trochę, jak zasilacz, który potrzebuje zasilacz. Nie neguję, niech każdy robi jak chce, ale dla mnie osobiście nie ma to sensu.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2022 16:51:14 przez AD99
[#9] Re: RGB2HDMI a audio

@AD99, post #8

Można jak dobrze trafisz, bo takie czarne skrzynki może produkować sobie kilka firm i dalej robisz konwersję z analogowego sygnału na cyfrowy, więc jeśli nie interesuje ciebie idealnie ostry i czysty obraz jak na emulatorze i skalowany obraz nie przeszkadza, to się sprawdzi.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2022 23:49:12 przez san_u
[#10] Re: RGB2HDMI a audio

@AD99, post #8

Ten konwerter nie dorasta do pięt adapterowi rgb2hdmi na rpi0
3
[#11] Re: RGB2HDMI a audio

@Bartek2075, post #10

tak, zgadza sie, RGB2HDMI to sztos
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem