[#31] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #28

Ogólnie nie polecam korzystania z tego nośnika, bo dyskietki i stacje mają już swoje lata i z każdym dniem są mniej pewne.

Gdyby nie fakt, że mam jakieś 250-300 dyskietek to pewnie bym sobie odpuścił ale Amigę wolę mieć ze stacją a emulator mam na PC.
[#32] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #31

No to trzeba szybko zgrywać do ADF, bo któregoś dnia zaczną padać jedna po drugiej i cała kolekcja przepadnie.
1
[#33] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #29

1N4148 będzie ci łatwiej przylutować i zmieścić.

Czy w ogóle są stacje przerabiane z PC które mają pełną kompatybilność?

Te, które mają sygnał READY. Trudno jednak stwierdzić, które to ,bo więszkość użytkowników przerobi, chwilę potestuje i pochwali się przeróbką.

Najpopularniejsze są chyba Alpsy ale z tego co wiem przerabia się je właśnie z diodą czyli jak rozumiem również nie są 100% kompatybilne.

Tak jak pisałem wcześniej- nie będą

Sygnał ten wysłany ze stacji dysków informuje o nominalnych obrotach i gotowości do zapisu/odczytu. Tak jak napisał Roman i jak wynika z twojego "eksperymentu" pod systemem stacja działa bez tego sygnału. Prawdopodobnie sterownik czeka >500ms po włączeniu silnika stacji i optymalne obroty zawsze są osiągnięte.
Jeśli jakaś gra wymaga sygnału READY, to jego brak będzie powodował problemy.

Zastosowanie diody może pomóc częściowo. Z odczytem jeszcze pół biedy, bo jako dyskietki nie były pewnym nośnikiem (tak niektórzy uważali), to często stosowano weryfikację odczytu (sumy kontrolne itp). Szybszy sygnał READY(przed osiągnięciem obrotów)spowoduje błędny odczyt i jeśli jakaś procedura weryfikacji jest obecna, to próba zostanie ponowiona i następny odczyt będzie poprawny(minie te 500ms i silnik zdąży się rozpędzić). Z zapisem jest gorzej, bo stacja zacznie zapisywać w złym miejscu i uszkodzi dane.

Sygnał RDY możnaby wygenerować czasowo - odczekać 600ms od pojawienia się sygnału włączenia silnika, albo np po kilku pulsach indeksowych. Najbliższym prawdziwemu byłby mikrokontroler mierzący czas między pulsami indexu i dający sygnał READY przy odpowiednim czasie (200ms o ile pamiętam ale jaka jest tolerancja?)

Reasumując dioda zapewni odczyt w większości przypadków ale każdy SAVE gry będzie dreszczykiem emocji.

No to trzeba szybko zgrywać do ADF, bo któregoś dnia zaczną padać jedna po drugiej i cała kolekcja przepadnie.

Jeśli to gry, to pewnie większość jest w TOSEC więc szybciej będzie sciągnąć

Sygnał READY mogą generować popularne stacje Samsung SFD-321B po prostej przeróbce - jednak one również nie są w 100% kompatybilne, bo miałem błędy odczytu (czerwone "4") w D-Copy na Amidze 500 i 600.

Sprawdzałeś czas po jakim pojawia się READY? Na info z internetów można się rozczarować

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 22:25:01 przez snifferman
[#34] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #33

Sprawdzałeś czas po jakim pojawia się READY?

Z ciekawości sprawdziłem czas pojawienia się sygnału READY w mojej przerobionej na Amigową stacji Samsung SFD-321B (/LNEC1, REV. T3) i program Amiga Test Kit 1.18 pokazuje opóźnienie 385ms (dla Goteka jest to 208us), więc wszystko prawidłowo. Mimo to nadal są same błędy (czerwone "4") przy odczycie dyskietek (również DOS/FFS), ale tylko w programie D-Copy 2.0/3.1. Widocznie jakieś inne sygnały stacji nie są kompatybilne, co jest tym bardziej dziwne, że reszta programów i gier (X-Copy, demo Sanity Arte) działa bez problemu.
[#35] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #34

A co oznacza błąd 4? w D-copy jest opcja "err" gdzie można dostać małe info.
a w programiku z mojego wcześniejszegopostu wszystko wygląda normalnie?
[#36] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #35

Błąd "4" w D-Copy to "False track number", czyli nieprawidłowy numer ścieżki. Próbowałem zmieniać parametry "SPD" i "ATT." oraz różne tryby kopiowania w D-Copy, ale bez żadnych zmian. Po sformatowaniu dyskietki na tym Samsungu pod D-Copy, nie zgłaszało ono błędów, ale wtedy na zewnętrznej stacji Sony pojawiły się te nieszczęsne "4". Z kolei po zapisaniu pod FileMasterem plików na Samsungu, były one również normalnie widoczne na stacji Sony, ale tylko pod systemem, a na D-Copy znowu były czerwone "4" na tym Samsungu. To jest chyba jakaś różnica w zapisie/odczycie głowic tych stacji, która przeszkadza tylko programowi D-Copy. Z programem do testowania sygnałów już się nie bawiłem, bo zakładam że wszystkie sygnały działają prawidłowo skoro odczyt/zapis działa pod systemem i na innych programach/grach.
[#37] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #13

Można też użyć najnowszego dema TEK. Ross (EAB) przerobił to demo na zwykłego ADF'a:
Yes, you need a floppy that support READY signal.
So a no-no for ESCOM A1200.

Dzisiaj wrzucił drugą wersję:
added support for floppy without RDY signal (ESCOM A1200 or modded PC floppy) [please test it]
[#38] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@AmiClassic, post #37

Yes, you need a floppy that support READY signal.

Tak, tylko wspomniana wcześniej dioda może go symulować, jednak nie w 100% zgodności o czym pisałem wcześniej. Może się okazać, że dema wymagające READY będą działać, a będą problemy np z saveami w grach NDOS. Dlatego w stawianiu tez, że jak jakieś demo działa to _RDY jest prawidlowy byłbym ostrożny

Co do wspomnianej stacji escomowej, to można ją przerobić do 100% zgodności
[#39] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #38

Przeczytałem kilka postów o przerabianiu stacji z PC dla Amigi. Czy komuś się udało przerobić taką stacje na
100% działająca dosowo / ndosowo w Amidze ?
[#40] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@Blady, post #39

Tylko jak sprawdzić te 100%. Do niedawna myślałem, że wystarczy prawidłowy sygnał READY, ale Roman tutaj opisał przygody z Samsungiem.

Ja u siebie przerobiłem Panasonica, ale nie miałem wtedy oscyloskopu i jej dokładnie nie sprawdziłem.
Mam trochę stacji PC, ale też Amigowych i nie miałem potrzeby przerabiania.

Panasonic działa z innymi stacjami, wszystko co na niej uruchomiłem działało.
Tutaj zdjęcie przeróbki. Jak znajdę czas, to sprawdzę ją w ATK.
(Sanity Arte na niej działa)
[#41] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #40

Najlepiej było by przetestować przerobione stacje Samsung SFD-321B w różnych wersjach z programem D-Copy. To by wykluczyło problemy tylko z jedną wersją tej stacji lub tylko z moim egzemplarzem.
[#42] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #41

To masz tylko jeden egzemparz tego modelu? To jeszcze jest nadzieja, że tylko Twoja się tak zachowuje.
[#43] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #42

Całego stada Samsungów nie mam, ale dziś przetestowałem 3 egzemplarze w wersjach: /KPGW REV. T1, /LNEC1 REV. T3 oraz /LE REV. T3 (wszystkie oparte na kontrolerze Semco SF12021A) na Amidze 500, 1MB CHIP, Kickstart 2.05 (37.299), D-Copy 2.0. W ostatniej wersji stacji odpiąłem nawet sygnał READY i nic to nie zmieniło w pojawianiu się błędów "4" w D-Copy. Czyli wystartowałem Workbench z dyskietki w wewnętrznej (DF0), przerobionej stacji Samsung SFD-321B, z której uruchomiłem D-Copy i po włączeniu kopiowania/sprawdzania tej samej dyskietki D-Copy zgłasza same czerwone "4". Ta sama dyskietka w zewnętrznej (DF1), nieprzerobionej stacji Sony MPF920 nie ma żadnych błędów. Jest to ewidentnie związane ze sposobem napisania procedur obsługi stacji przez D-Copy (trzeba by zapytać autorów, jak to zostało rozwiązane), które nie są kompatybilne ze stacjami Samsung SFD-321B. Także osobiście uznaję stację Samsung SFD-321B za kompatybilną z Amigą w 99.99%, bo bez D-Copy można używać Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2022 17:34:43 przez RomanWorkshop
[#44] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #43

bez D-Copy można używać Amigi.

Ja nigdy nie używałem tego programu.
Młode lata jak i dziś - tylko X-copy wub wub wub wub wub

Jutro postaram się sprawdzić mojego Panasonica
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem