[#33]
Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB
@maxell35,
post #29
1N4148 będzie ci łatwiej przylutować i zmieścić.
Czy w ogóle są stacje przerabiane z PC które mają pełną kompatybilność?
Te, które mają sygnał READY. Trudno jednak stwierdzić, które to ,bo więszkość użytkowników przerobi, chwilę potestuje i pochwali się przeróbką.
Najpopularniejsze są chyba Alpsy ale z tego co wiem przerabia się je właśnie z diodą czyli jak rozumiem również nie są 100% kompatybilne.
Tak jak pisałem wcześniej- nie będą
Sygnał ten wysłany ze stacji dysków informuje o nominalnych obrotach i gotowości do zapisu/odczytu. Tak jak napisał Roman i jak wynika z twojego "eksperymentu" pod systemem stacja działa bez tego sygnału. Prawdopodobnie sterownik czeka >500ms po włączeniu silnika stacji i optymalne obroty zawsze są osiągnięte.
Jeśli jakaś gra wymaga sygnału READY, to jego brak będzie powodował problemy.
Zastosowanie diody może pomóc częściowo. Z odczytem jeszcze pół biedy, bo jako dyskietki nie były pewnym nośnikiem (tak niektórzy uważali), to często stosowano weryfikację odczytu (sumy kontrolne itp). Szybszy sygnał READY(przed osiągnięciem obrotów)spowoduje błędny odczyt i jeśli jakaś procedura weryfikacji jest obecna, to próba zostanie ponowiona i następny odczyt będzie poprawny(minie te 500ms i silnik zdąży się rozpędzić). Z zapisem jest gorzej, bo stacja zacznie zapisywać w złym miejscu i uszkodzi dane.
Sygnał RDY możnaby wygenerować czasowo - odczekać 600ms od pojawienia się sygnału włączenia silnika, albo np po kilku pulsach indeksowych. Najbliższym prawdziwemu byłby mikrokontroler mierzący czas między pulsami indexu i dający sygnał READY przy odpowiednim czasie (200ms o ile pamiętam ale jaka jest tolerancja?)
Reasumując dioda zapewni odczyt w większości przypadków ale każdy SAVE gry będzie dreszczykiem emocji.
No to trzeba szybko zgrywać do ADF, bo któregoś dnia zaczną padać jedna po drugiej i cała kolekcja przepadnie.
Jeśli to gry, to pewnie większość jest w TOSEC więc szybciej będzie sciągnąć
Sygnał READY mogą generować popularne stacje Samsung SFD-321B po prostej przeróbce - jednak one również nie są w 100% kompatybilne, bo miałem błędy odczytu (czerwone "4") w D-Copy na Amidze 500 i 600.
Sprawdzałeś czas po jakim pojawia się READY? Na info z internetów można się rozczarować

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 22:25:01 przez snifferman