[#30]
Re: Blizzard PPC A1200 szary ekran
@fscsi81,
post #1
Pamięć bardzo mi wyblakła ale gdy widzę w jedym zdaniu "fullscreen" i "Voodoo 3" to od razu przychodzi mi coś na myśl.
Warto zauważyć, że akceleracja 3D w karcie Voodoo 3 potrafi działać tylko na ekranach 16-bitowych (czyli 65 tysięcy kolorów, a nie 16 milionów kolorów). Voodoo 3 jest szybsze od Permedii 2 w BVision3D ale ma trochę takich śmiesznych ograniczeń, których Permedia 2 nie ma. Na przykład nie obsługuje zwykłych "druciaków" (proste wektory z linii), musi mieć kwadratowe tekstury o wielkości max. 256x256 i właśnie akcelerator działa tylko na ekranach z 16-bitowym kolorem. Ograniczeń tych nie ma BVision, Voodoo 4, Voodoo 5 i obsługiwane Radeony.
Niektóre ograniczenia Voodoo 3 (druciaki, wielkość tekstur i ich kwadratowość) nie dotyczą MorphOSa, bo tam Kiero zaimplementował pewne tricki, które pozwalają udawać to czego ta karta nie obsługuje (skaluje tekstury do odpowiednich rozmiarów, linie rysuje trójkątami). Ale Warp3D dla AmigaOS 3 takich tricków nie miał.
Podsumowując - ja bym się upewnił na 100%, że przy fullscreenie jest odpalany ekran w 16-bitowym kolorze (rozdzielczość tutaj nie jest istotna). Domyślam się, że ekran Workbencha masz w 16-bitach skoro na oknie to się odpala.
Ostatnia aktualizacja: 09.05.2022 20:17:13 przez MDW