[#1] Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found
Serwus;

Po skonfigurowaniu MiamiDX z moją budżetową lan kartą (Zorro Lan Ide od Matze'go) znalazłem się "jakby" w świecie amigowego internetu. Radość ma nie trwała długo, stąd prośba o pomoc;

Ibrowse w wersji 2.55 (demo) otwierał kilka stron z predefiniowanych zakładek. Po próbie kliknięcia w większość, bo nie wszystkich tzw. hiperłączy, wyświetlał się komunikat o braku AmiSSL. Doinstalowałem więc. Teraz efekt jest taki, że zamiast komunikatu o AmiSSL wyświetla się "Host lookup failed, no DNS entry found". Co trzeci link działa, reszta to failed. Najważniejsze strony, czyli PPA.pl i Aminet w ogóle się nie ładują.

Czy ktoś przytomny może mi jak krowie na rowie wytłumaczyć, co mam zrobić i gdzie. Dziękuję

>edit>> Może jeszcze dodam jak mam skonfigurowaną sieć w MiamiDX:

IP type: DHCP
maska static
gateway static
Get dynamic DNS ustawiony na ADD; kiedy był ustawiony na ignore, browsowanie w ogóle nie było możliwe.

Ten sam kabel wpięty w zabytki takie jak Apple Quadra, Mac G5 na Xach działa na identycznych ustawieniach z kopa.

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2022 20:09:51 przez crimart
[#2] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@crimart, post #1

Ustaw wszystkie parametry na stałe. (nie DHCP)
Potem wklej je tutaj, gdyby internet nadal nie działał.
Jakie IP ustawiasz jako DNS?
[#3] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@crimart, post #1

Zgadza się, ustaw wszystko na sztywno. Miami jest trochę, jak to powiedzieć, prymitywne i nie umie w DHCP.
[#4] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@Norbert, post #2

Teraz juz w ogole nie dziala :)

type: Ethernet
IP static: 172.168.1.121 (takie samo sie przydzielalo jak dawalem DHCP)
netmask: 255.255.255.1
gateway: 172.168.1.1 (na ruterze widze jak Amiga wskakuje na adres IP)
multicast: disabled
TCP/IP settings: Get dynamic DNS: verify and add, DHCP: odznaczone

Co do Twojego pytania o serwery DNS:
W zakladce DATABASE/DNS servers dalem dwa adresy IP swoich serwerow DNS.

Kiedy mialem Miami ustawione na DHCP - te adresy wskakiwaly same jak sie dawalo Online, teraz je dalem na stale.

Te same adresy IP DNSow ma wyswietlona sieciowka PCta z ktorego pisze, co logiczne.

Mam wrazenie ze wszystko sie wysypalo, jak zainstalowalem AmiSSL.

I tylko chcialem podkreslic, ze ten net dzialal, tylko nie otwieral wszystkich stron i linkow na nich, twierdzac ze nie ma SSL
[#5] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@crimart, post #4

DNS w zakładce niżej dodaj na
4.4.4.4
8.8.8.8
[#6] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@crimart, post #4

Maska sieci jest błędna.
[#7] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@dolek, post #6

Literówka szefie; ale szacun za czujność

Wywalam Miami, Ibrowse i lece od nowa, musi wstac!
[#8] Re: Ibrowse 2.55 - Host lookup failed, no DNS entry found

@crimart, post #7

Dobra; wstało;

wszystko dałem na static, dnsy wpisane z palca i pominąłem jeden switch podpinając się bezpośrednio do rutka.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem