[#1] Odkurzam Amigę i mam parę pytań :)
Witam, na wstępie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post na forum i proszę o wyrozumiałość jeśli zadam trywialne pytania :)

Otóż, wygrzebałem z szafy moją starą Amigę 1200 i chciałbym ją przywrócić do życia w związku z czym mam kilka pytań.

Jako młodzikowi Amiga służyła mi jako konsola do gier, podłączona do telewizora, godziny spędzone na żonglowaniu dyskietkami, itd :)

Zastanawiam się czy do mojej Amigi (1200) pasował będzie:
1. monitor - stary LG, wypukły kineskop, złącze analogowe.
2. dysk twardy ATA 1,7 GB (jeśli tak to jaki kabel muszę mieć żeby go podłączyć (tasiemkę taką jak do PC?) i jak muszę go sformatować? W FAT16/32 może być ? i czy mogę to zrobić na PC ?
3. czy jeśli już podłączę ten dysk to muszę mieć jakiś system operacyjny (i skąd go wziąć) czy ona ma go już "wbudowanego" w sobie??

Jeszcze raz sorki za te pytania ale jestem raczej zielonym użytkownikiem Amigi, lecz chęci na poprawę mam duże :)

Pozdrawiam i proszę o pomoc
[#2] Re: Odkurzam Amigê i mam parê pytań :)

@Corsair, post #1

Na początek przeczytaj FAQ które znajdziesz na naszej stronie.

Benedykt

[#3] Re: Odkurzam Amigê i mam parê pytań :)

@Corsair, post #1

Ad 1 - napisz więcej o tym monitorze (PAL czy VGA)
Ad 2 i 3 - zakładam, że to dysk 3,5 cala więc powinien bez problemu działać z Amigą. Podłączasz go zwykłą taśmą sygnałową. Zasilanie można podpiąć z gniazda zasilania wewnętrznej stacji dysków (przy pomocy specjalnego "rozgałęziacza" ) lub bezpośrednio z zasilacza (jeśli używasz takiego od PC).
Amiga ma własny system operacyjny, którego część znajduje się w ROMie, a część to oprogramowanie dołączane razem z komputerem (Workbench). Wspomniane oprogramowanie pozwala zainstalować i sformatować dysk twardy.

Poprawka: do podłączenia dysku 3,5 cala potrzebna jest jeszcze przelotka 2,5 -> 3,5

Ostatnia modyfikacja: 09.10.07 17:37
[#4] Re: Odkurzam Amigê i mam parê pytań :)

@PopoCop, post #3

Hmm, a mógłbyś mi wrzucić jakieś linki do tych przelotek itp potrzebnych gadżetów, jeśli to nie problem?
Jeśli podepnę ten dysk (który sformatowany jest jako FAT32) to jak go sformatować pod Amigą?
Zasilacz mam standardowy który był z Amigą (jeden kabelek do Amigi, drugi do ganizdka) :)
[#5] Re: Odkurzam Amigê i mam parê pytań :)

@Corsair, post #4

Na poczatku zalatw sobie dyskietki z Workbenchem 3.0. Szukaj tych z dodatkowa dyskietka instalujaca.Jezeli masz Amige, to ci sie naleza za darmo.

Oprocz Workbencha, potrzebny bedzie program HDToolbox (najlepiej gdy ktos wysle ci na go dyskietce).

Wspomniany twardy dysk pojdzie bez problemu.

Wspomniany monitor raczej nie pojdzie bez problemu, poniewaz jest to prawdopodobnie VGA.
Sa mozliwosci podlaczenia go, ale wydaje mi sie ze oczekujesz monitora PAL i tak chcialbys przypomnianac sobie dawne czasy. VGA i koniecznosc wykorzystania Scandoublera, to raczej profanacja dla starszych gier ;)

Akcesoria i sprzet do Ami znadziesz na www.efunzine.com lub Allegro.
[#6] Re: Odkurzam Amigê i mam parê pytań :)

@Andrzej Drozd, post #5

Potrzebne kabelki kupisz w E-funzine (adres podał Andrzej). Opis programowej instalacji dysku znajdziesz np. na tej stronie: http://ulisses32.sitesled.com/amiga/faq/pomoc.htm

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem