kategoria: A500
[#1] Modulator A520 przymocowany na stale ?
Część Forumowicze,
Wpadła mi dziś w ręce A500 w fajnym zestawie - stan niestety nieznany.
Postanowiłem ją rozebrać przed pierwszym uruchomieniem, sprawdzić bebeszki.

Trochę głupio się przyznać ale rozbiłem się na chyba najprostrzej rzeczy. Jedna z śrubek od odbudowy tkwi nad portem od modulatora, którego nie mogę wyciągnąć :D Wyglada jakby był przykręcony na stale.

Pytanie: Jak go zdemontować, aby nic nie połamać ? Tam w tyle widzę na wysokości śrub mocujących do amigi są dwa małe otwory (wyglada jakby tam były jakieś mini śrubki).

[#2] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@umbro, post #1

Oglądam mój modulator i nie ma żadnego mechanizmu, który mógłby tu cokolwiek blokować. Ale może spróbuj w ten otwór wcisnąć jakiś cienki śrubokręt/drut, może to zwolni blokadę?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2022 22:20:12 przez perinoid
[#3] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@perinoid, post #2

Wydaje mi się, ze one mogą mieć jakieś znacznie, bo jeśli to jest przykręcone to nie można było tego zrobić od środka Amigi bo jak pisałem wyżej ten modulator blokuje jedna ze śrub obudowy. Także - albo ten modulator przez lata coś przyssalo i tak mocno trzyma albo jest tam jednak jakiś mechanizm, który pozwala zwolnić te śruby ingerując od zewnątrz. Jeszcze mi przez myśl przechodzi, aby te śruby w obuwie portu modulatora jakimś cienkim kluczem, kombinerkami wykręcić , bo chyba się da. Wówczas wyjdzie ten modulator - nie wiem tak głośno myślę...

Wygooglowalem zdjęcie środka modulatora - faktycznie nie wyglada jakby tam był jakiś mechanizm blokujący.... wtf - jak w takim razie ktoś to przykręcił xD

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2022 23:10:34 przez umbro
[#4] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@umbro, post #1

Otwórz obudowę modulatora, jest złożona na wcisk.
Może faktycznie ktoś dał śrubki od wewnątrz.
2
[#5] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@Jacenty, post #4

Dzięki - faktycznie to od środka ten modulator przykręca się do portu w Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2022 18:54:03 przez umbro

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2022 19:05:35 przez umbro
[#6] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@umbro, post #5

Można przykręcić, co nie znaczy że tak miało być oryginalne.
Śrubki też są z "odzysku".
1
[#7] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@Norbert, post #6

W moim nic takiego nie ma. Ale rzeczywiście, można. Jak widać.
[#8] Re: Modulator A520 przymocowany na stale ?

@umbro, post #1

A czy ktoś zna taki modulator ? (nie ja go doprowadziłem do takiego stanu)

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2022 21:54:48 przez Hubez

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2022 21:55:07 przez Hubez
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem