[#1] Pytanie o Joysticki Quick Shot
Cześć Wszystkim,

Wpadł mi dziś w ręce zestaw z Amigą 500. Mam tam dwa joysticki Quick shot-a , są to joysticki na gumkach.
Podłączyłem je do mojej działającej i sprawdzonej A1200 - niestety obydwa są najpewniej martwe. Nic totalnie nie działa.

Czy jest coś co można zrobić, aby naprawić ? Ktoś z was może się tym zajmuje ?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2022 22:23:34 przez umbro
[#2] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #1

Te joysticki działają na zasadzie "zwierania poszczególnych pinów" w Amidze.

Jeśli nie działa kompletnie nic to miernik w dłoń i trzeba "przedzwonić" okablowanie i styki.

Tam nie ma elektroniki.

Bardzo dziwne, że nie działa kompletnie nic. W takim razie sugeruję złamanie całej wiązki przewodów.
[#3] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #1

Cześć.
Nic nie da się zrobić, naprawa niemożliwa. Ale mogę od ciebie
odkupić te joysticki za 10zł od sztuki szeroki uśmiech
[#4] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@Hubez, post #2

Jest w nich glutek do autofire i przełącznik systemów: Atari,CPC,MSX,Sega.

Czy takie gumki jeszcze gdzieś sprzedają?

Jeśli nie, to trzeba sobie dorobić z przycisków od starego pilota albo z gumek ze starego gamepada.
[wyróżniony] [#5] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #1

Widzę że masz 2 takie same joysticki obok A1200. Rozkręć joysticki i zamień kable, wtedy się przekonasz czy to wina kabli czy joysticków ;).
1
[#6] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #1

A ja to bym w pierwszej kolejności sprawdził, czy jakiś dowcipniś nie przełączył przełącznika pod spodem na pozycję CPC 464 albo MSX. Wajcha powinna być na pozycji A (czyli ATARI/COMMODORE).
[#7] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@recedent, post #6

Wajcha na dole sprawdzałem we wszystkich pozycjach.
Może faktycznie jak piszecie cala wiazka przewodów padła ale w obydwu joyach ? Ciężko uwierzyć mi w taki przypadek, bo jednak o ile pamietam to jak joye od Amigi padały to zazwyczaj przestał działać jakiś kierunek czy przycisk fire, a tu kompletnie cały joy jest dead i to dwa w taki sam sposób. Spróbuje z ta przekładką - brzmi jak plan :D
[#8] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #7

Dużo zależy jak były przechowywane, jak gdzieś w wilgotnej piwnicy to przełącznik CPC może mieć zaśniedziałe styki, tak miałem w kilku topstarach, gumki też mogły spracieć, Oglądałeś go w środku ? czy w ogóle one tam są ?

W kablu jakby wszystkie przewody poleciały to by było widać z zewnątrz, przecięty, złamany, jakieś zgrubienia itd, ale nie muszą wszystkie paść, wystarczy żeby poleciała masa i tez nic nie będzie działało.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2022 00:59:29 przez UJP
1
[#9] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #7

Czy to jest wersja z gumkami? - jeżeli tak to w swoich rozbebeszyłem pilota z DVD lub podobnego i powycinałem gumki z niego. Po tej operacji działa, niestety gumki w takich pilotach są małe - najlepsze byłyby jakieś większe. Jak za 100pln kupiłem 5 joyów - 3 z nich były na gumkach. to w żadnym nie było (bo wypadły) kompletnych gumek - środek wypadł, dlatego nie działały żadne przyciski ani kierunki.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2022 08:04:42 przez Adinfo
[#10] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@Adinfo, post #9

Po tej operacji działa, niestety gumki w takich pilotach są małe - najlepsze byłyby jakieś większe.

To ja polecę tę z klawiatury, są większe i często mocniejsze, ja od znajomego informatyka szpitalnego, dostałem uszkodzona klawiaturę za 1 piwko, wymieniłem wszystkie gumy w atarynie inny pomysł to firma matt, na ich stronie były dostępne gumy do ich sprzętu, więc może się da "dopasować"
[#11] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@Adinfo, post #9

U mnie jest tak, ze gumki są - dziś otworzyłem joye, przeczyściłem alkoholem izopropylowym w spray-u. Przedmuchalem tez wtyczkę , wszystkie luty itp. Niestety joye nie działają , btw tam te gumki są wraz z środkiem co ma dotykać pinów na płytce. Czy da się zewrzeć czymś te piny, aby zasymulować docisk gumki ? Śrubokrętem etc ? Nie chce mi się Wierzyc , ze poszła cala wiązka przewodów i to w dwóch joystickach.

Ewentualnie pytanie czy ktoś z dolnego śląska (Wrocław okolice), chciałby się podjąć naprawy tych joysticków oczywiście za $$ ?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2022 18:58:06 przez umbro
[#12] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #11

Ja w takim przypadku zrobiłbym to co poradził Ci Hubez:
... trzeba "przedzwonić" okablowanie...
[#13] Re: Pytanie o Joysticki Quick Shot

@umbro, post #11

Przecież ktoś napisał, że mogła polecieć masa
Wtedy wystarczy jeden przewód i nic nie działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem