kategoria: A600
[#1] GOTEK firmware
Panowie,

Chciałbym kupić zamiennik stacji a nie chce przepłacać (te przerobione stacje z PC jakoś średnio mi leżą) i pomyślałem o Goteku. Stąd pytanie. Czy te na allegro za "stówkę" do instrumentów klawiszowych różnią się czymś od tych za dwie paki przygotowanych pod Ami?
Dzięki!!!
[#2] Re: GOTEK firmware

@wilkwcieniu, post #1

Przeważnie te za 100zł są z Chin i trochę musisz poczekać. Poza tym trzeba wgrać firmware FlashFloppy (darmowy), albo HxC(płatny). Pewnie zapytasz czym się różnią i czy warto płacić? Praktycznie niczym się nie różnią i updaty są częste więc można zaoszczędzić.

Co do wgrania FF musisz mieć kabelek albo programator. Tutaj masz całe info
[#3] Re: GOTEK firmware

@snifferman, post #2

Bym przyrzekł, że kiedyś czytałem, że goteki były polecane jakieś poszczególne
modele, ale to było dawno.
[#4] Re: GOTEK firmware

@mmarcin2741, post #3

Masz rację, od pewnego czasu trochę się pozmieniało i podobno większość modeli np. z FlashFloppy jest już kompatybilna, ale tu już może wypowiedzą się Ci co mają jakieś inne modele Goteka.
[#5] Re: GOTEK firmware

@mmarcin2741, post #3

https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki/Gotek-Compatibility
https://github.com/keirf/flashfloppy/issues/232
Niby da się ale czasem ciężko - raz lutowałem te 2 kabelki bezpośrednio do chip'a

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2022 08:56:01 przez jarek72
[#6]

@jarek72, post #5

FDD-UDD U144K jest kłopotliwy, ale możliwy do przygotowania pod FF...
Tutaj jeśli nie lubisz wyzwań elektronicznych - nie polecam
[#7] Re: GOTEK firmware

@mmarcin2741, post #3

Dawno jeszcze Cortex walczył o lepsze z HxC. Potem weszło FF i pozamiatało konkurencje.
[#8] Re: GOTEK firmware

@Stoopi, post #7

Cortex Przestał być rozwijany. Z tego co pamiętam autor zdenerwował się na ludzi, którzy kupowali goteki z Chin za grosze, wgrywali firmware i sprzedawali nie wspominając i pochodzeniu oprogramowania :D
1
[#9] Re:

@miki1406, post #6

FDD-UDD U144K jest kłopotliwy, ale możliwy do przygotowania pod FF...
Tutaj jeśli nie lubisz wyzwań elektronicznych - nie polecam

Ale swego czasu był tańszy od innych, raz się zagapiłem i musiałem lutować szeroki uśmiech
(jak ktoś wie co to PS2 v3 + Messiah to lutuje takiego goteka z zamkniętymi oczami)

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2022 11:30:19 przez jarek72
[#10] Re: GOTEK firmware

@snifferman, post #8

Ano, tak było. Do dziś zniknęło kilka rzeczy z tego powodu. Dobrze że darmowe ma kto rozwijać. ULTIMATE do C64 gdyby nie było zabezpieczone to by kosztowało 5 cebulionów.
[#11] Re: GOTEK firmware

@snifferman, post #2

HxC jest obecnie dla Userów indywidualnych bezpłatny ( www.hxc2001.com/store/index.html ) ps. ostatni firmware z 6 czerwca 2024
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem