[#1] Kilka pytan od nowicjusza
Mam zamiar kupic A1200, ale najpierw chcialbym przeprowadzic zwiad.
Pewnie na czesc/wiekszosc/wszystkie (niepotrzebne skreslic) z tych pytan padnie odp. UTFSE (use the F*** Search Engine), lecz...

1) Ile mozna podlaczyc maksymalnie stacji FDD?
2) Czy da sie przeformatowac dyskietki pecetowe na 720 kB?
3) Sa do tego karty sieciowe na RJ - 45?
4) Twarde dyski SCSI. Dobra, czy jest jakies ograniczenie co do max. pojemnosci?
5) Sa egzemplarze z wyjsciem PAL, czy tylko NTSC?
6)Co z PLznakami?
7) Orientacyjne ceny?

Dziekuje, i z gory przepraszam za bledy w kodowaniu tekstu(uzywam maca)
Wojtek Kusiak
[#2] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #1

1. 4, a po co Ci tyle stacji?
2. tak. nawet 1.44 jak sie ma stacja HD w Amidze
3. tak. na PCMCIA
4. wymaga karta Turbo z kontolerem SCSI.
5. oba, przelacznik z obok gniazda modulatora TV
6. nie ma problemu, AmigaPL lub ISO
7. to zalezy co bedzie w zestawie

[#3] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@Norbert, post #2

To jako uzupelnienie odpowiedzi Norberta:

1. jak nie bedzie mial twardego i bedzie chcial pograc w wielodyskietkowe gry;)

3. nie tylko - po zakupie np. mediatora takze karty na pci

4. Nie tylko karty turbo mialy kontroler. Mozna bylo kupic kontroler na Zorro.
Wielkosc - ograniczenie na pewno jest, ale watpie czy wylozylbys kase na dysk scsi wiekszy niz 40 gb no chyba ze w macku masz taki. Inna sprawa to, ze trzeba miec kontroler. lepiej kupic normalny dysk ide (i przelotke 2,5 na 3,5 lub fastate czy cos takiego)

5. ten przelacznik to do tego? nawet nie wiedzialem. ale w bootmenu mozna zmienic sposob wyswietlania.

7. od 100 do 2000 zî;) Rozstrzaî spory.
[#4] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@szulu, post #3

ad. 1 A w dodatku niektore wielodyskietkowe nie obsluguja HDD

No dobra, a cena takiego z twardym, mysza, 4 FDD, workbenchem i (moze) ekranem, to ile?
[#5] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #4

Hehe, Ami z 4 FDD to ja na oczy nie widziałem:) Słyszałeś o WHDLoad - instalki do gier na hdd, nawet do tych wielodyskowych;).
A co do Ami i dysku... Jak dostaniesz tanio A1200 to dysk kupisz nawet za 20 zeta (jakis malutki), mysz przeważnie jest dodawana (chyba, że ktoś sobie zatrzyma), WB jest standardowo przy każdej Ami, więc powinien być w komplecie. Ekran=monitor? Jak do gier to tv starczy, albo jakis stary Philips czy inny Commodore 1084;). Cena takiego monitorka powinna byc ok. 100 a może taniej, nie wiem bo od wielu wielu lat nie widziałem na swojej Ami PAL/NTSC i się nie orientuję (od 7 latek mam svga). Sądzę, że do 300 zeta miałbyś A1200 z rozszerzeniem pamięci, HDD i monitorkiem. Może nawet taniej - poszukaj w ogłoszeniach.
[#6] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@szulu, post #5

Jakie ogłoszenia?

No dobra, pojdzie przez TV, ale przynajmniej dwa FDD powinny byc...
Trzy dodatkowe pytania:
1. Jak przerzucac dane z plikow *.adf na dyskietki?
2. Polaczenie A z piecem
3. Chce ktos(niekoniecznie, acz najlepiej z Lodzi) sprzedac, za taka cene?

Dzienki
Wojtek
[#7] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #6

No dobra, pojdzie przez TV, ale przynajmniej dwa FDD powinny byc...

stary, po co ci te flopy?

Chce ktos(niekoniecznie, acz najlepiej z Lodzi) sprzedac, za taka cene?

masz szczescie, ze jestes z lodzi. :) znam to uczucie, hehe. w naszym miescie dziala megafirma amigowa o nazwie e-funzine. :) jak chcesz cos do amigi to wal do e-funzine i metalurga. a jak chcesz tanio to szukaj poza lodzia. :(
[#8] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #6

Ogłoszenia - Giełda na PPA i ACP (możesz sam dać ogłoszenie), Allegro.
ad.1 jest do tego soft (nie wiem jaki - poszukaj)
ad.2 polaczenie - najwygodniej karty sieciowe. mozna tez podpiac dysk pc do ami, mozna przez serial itp.
[#9] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #6

1- -> aminet -> transadf i kilka innych programow. idz na spotakanie owiec w lodzi to cie oswieca (czwartek w pizzerni salto o 20 iirc, na amiga.com.pl pewnie jest gdzies info)
[#10] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@v., post #9

No dobrze, fajnie. A teraz odpowiedzcie mi na to pytanie (bo naprawdę nie wiem): A więc (przygotować nocniki) Co to są te karty rozszerzeń, o których tam ciągle słychać???
[#11] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #10

I czy są potrzebne do obsługi twardych dysków?

[#12] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #11

Potrzebne są o ile chcesz skorzystać z dysków scsi. Bez karty z kontrolerem scsi możesz podłączyć dysk IDE.
Karty rozszerzeń, jak to ładnie nazwałeś, są to karty rozszerzające możliwości komputera;) Na karcie znajdują się przeważnie: lepszy procek, sloty na pamięci SIMM itp.
[#13] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #1

...a także miejsce na koprocesor (dotyczy procesorów do 030 włącznie) i zegar czasu rzeczywistego...
[#14] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@szulu, post #12

No dobra, zatem: czy jest możliwa taka konfiguracja:
A1200 w standardowej obudowie deskboard (desktop-keyboard)
2 FD (jedna zewnetrzna)
twardy o malej pojemnosci(w innym watku bylo, ze wewn kontroler ATA ma max 4gb)?

Poza tym juz ostatnie cztery pytania (zaraz sie odwale):
1. Jakies konkretniejsze informacje, np URL o laczeniu pc z amiga?
2. Czy bez dodatkowych kart amiga ma wyjscie na monitor(w dodatku JAKI?), czy tylko tv?
3. Jakie są ulepszenia w kickstarcie 3.1, bo update z 3.0 kosztuje 8 dych?
4. Ktora wersje systemu nalezy sadzac na tym modelu?

Dziekuje wszystkim za cierpliwosc i zalaczam pozdrowienia,
Wojciech "WRKQ" Kusiak, Łódź
przyszły użytkownik tego wspanialego sprzętu, jakim jest Amiga.
[#15] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #14

PRZYSIĘGAM, ŻE TO OSTATNIE PYTANIE (na razie)!!!

Dokladniej o tym kodowaniu polskich znaków AmigaPL bardzo bym prosił...
[#16] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #14

jeśli już naprawde chcesz byc uzytkownikiem tego wspanialego komputera :) to kup sobie za 50zl maxitower od jakiegos starego blaszaka, oprzerob koncowke zasilacza na amigowa (odetnij od swojego zasilacza kawalek kabelka i polataj ;)) i tu bedziesz mial duzo miejsca na dwie stacje ;) (kurde, po hun ci dwie stacje?) no i dysk, cdrum itp. Ale jesli tak bardzo pragniesz, to laduj do desktopa. jedna stacja juz tam jest, dysk 2,5 cala przykrecasz do podstawki znajdujacej sie pod klawierka. a co do drugiej stacji to sam sobie odpowiedziales.

1. google.com ;) zalezy jak chcesz laczyc. czy masz net na pc i chcesz go pociagnac tez do ami, czy chodzi ci tylko o przesyl plikow

2. standradowo na monitor pal C= 1084S, hehe :) zeby podpiac monitor vga potrzebujesz przelotki typu flickefixer, bo inaczej monitor nie pokarze wszystkich ekranow (np. na DBPro sie pobawisz, ale w Settlers nie pograsz). mozesz podpiac tv (port kolo zasilania) ale to odradzam - rozmyty obraz niezbyt rulez. dobrym rozwiazaniem jest monitor Microvitek. minusy: max 14 cali; plusy: pokaze kazdy ekran bez flickefixerow i bez wkurwiajacego interlace'u (mryganie ekranu przy wyzszych rozdzialkach), przystepna cena.

4. 2.04 raczej nie, 3.9 tez nie bardzo ;) pomiedzy nimi, hehe ;)

naprawde - polecam jakas towerke!

polskie znaczki:

przydadza sie polskie fonty. ;) mapy klawiatury jeszcze... no - to wszystko, ale jak chcesz miec jeszcze programy spolszczone to zainstalowac musisz polskie locale.
[#17] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@KAM_, post #16

No wlasnie chodzi mi o to, czy standardowy zasilacz wyrobi...
PS. Jest jakas strona, gdzie jest dokladnie o podlaczaniu pecetowego, normalnego dysku ide do A? (Juz wiem, ze jest potrzebna przejsciowka na 3,5 cala, ale moze jeszcze jakies specjalne kable?) Jesli chodzi o ten sprzet, to na razie jeszcze totalny lamer jestem...
[#18] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #17

Raczej nie sądze by standardowy zasilacz wyrobił.Lepiej podłączyć zasilacz od pieca.
Schemat raczej nie bedzie potrzebny.Każdy elektronik-amator jest wstanie to przerobić.
Co do kabli to są tez kable 2.5->3.5->3.5 lecz koszt takiego kabla jest dosyć wysoki.
Lepiej kupic "jeża" albo jakiś kontroler n Fast-atę lub 4xeide.
[#19] Re: Kilka pytan od nowicjusza

@WRKQ, post #17

Zajrzyjna moja strone tam pisalem o sposobach podlaczenia dysku i cdromu do ami: http://www.fast.ltd.pl. Tak jak pisał DJThunder najlepiej kupić 4xeide lub Fate.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem