[#1] A600 Złe odtwarzanie modów.
Jestem tu nowy więc witam wszystkich serdecznie. Mam następujący problem niektóre mody ze strony modules.pl odtwarzają się niepoprawnie, dźwięk jest zniekształcony jakby...nie ten instrument ? Kawałek jest dobrze, a kawałek żle. Żadne błędy się nie pojawiają. Chodzi mi o mody formatu Sound/Noise/ProTracker. Tak samo jest na Hippoplayerze jak i ProTrackerze. Na YouTube te mody są pokazywane jako odtwarzane na Amidze 500, a u mnie lipa. Próbowałem już na dwóch Amigach 600 więc to raczej nie jest problem sprzętu.
[#2] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #1

Zapodaj konkretny modul.
[#3] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #1

Nagraj jakis film z tym problematycznym odtwarzaniem
[#4] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Phibrizzo, post #2

Np. https://www.modules.pl/?id=module&mod=2569 Klisje Paa Klisje , pierwsze takty są ok, a potem zniekształcone.
[#5] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #4

Modul faktycznie wydaje sie byc w porzadku.
Nie jest to np wina sprzetu audio?
[#6] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Phibrizzo, post #5

Udało mi się wypocić filmik https://youtube.com/shorts/JzXVV3QLbJw?feature=share , audio ? to zwykły monitor z TV nie mam z nim innych problemów, niektóre mody odtwarza w porządku.
[#7] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #6

Nie wiem czemu ale nie mogę edytować :/ Próbowałem na drugim monitorze, przełożyłem w końcu kartę CF do PC i pod WinUAE jest identycznie czyli bezsprzecznie jest to coś programowo tylko co ?
[#8] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #7

Wyciągnij jeden chinch z portu audio w Amidze i wtedy sprawdź.
Próbowałeś zamieniać lewy kanał z prawym ?

Czy nie grasz przypadkiem poprzez AHI ?

A jak ten moduł puszcza Filemaster ?
[#9] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #6

wydaje się jakby telewizor miał problemy z tonami niskimi. No bo jak inna amiga gra tak samo na tym telewizorze...Chyba że obie Amigi mają już padnięty wzmacniacz na torze audio lub kondensatory są nie teges w obu amigach. Doczytałem że drugi telewizor/monitor daje ten sam efekt. W dodatku playery różne dają ten sam efekt co w sumie daje archiwum X. Jeszcze inny powód; Masz zasilacz padnięty i na linii -12v daje ci dziwne napięcia. Obstawiam zasilacz.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2022 19:12:40 przez Stoopi

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2022 19:14:27 przez Stoopi
[#10] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Stoopi, post #9

Mnie to wygląda na problem z wczytywaniem danych. Max transfer? Te instrumenty, które na filmie są odtwarzane poprawnie znajdują się w pierwszych 128 KB pliku, a gitara basowa znajduje się na tej granicy i czka. Perkusja jeszcze dalej i jej na filmie wcale nie słychać.
1
[#11] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@nogorg, post #10

To się potwierdzi jest przegra się mod do RAM:
Muzyka nie powinna być uszkodzona.
[#12] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Stoopi, post #9

Kiedyś już tu gdzieś wspominałem w wątku o podobnym problemie, że taki efekt miałem na zasilaczu Cisco. Myślałem, że coś nie tak z Amigą, ale jak wróciłem do oryginalnego zasilacza, dźwięk wrócił do normy. Nie wiadomo czy to ten sam przypadek, ale warto sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2022 20:58:20 przez AmiClassic
1
[#13] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@AmiClassic, post #12

Autor napisał:
przełożyłem w końcu kartę CF do PC i pod WinUAE jest identycznie czyli bezsprzecznie jest to coś programowo

Radzicie:
Wyciągnij jeden chinch z portu audio w Amidze i wtedy sprawdź.
Próbowałeś zamieniać lewy kanał z prawym ?

wydaje się jakby telewizor miał problemy z tonami niskimi

Chyba że obie Amigi mają już padnięty wzmacniacz na torze audio lub kondensatory są nie teges w obu amigach.

Jeszcze inny powód; Masz zasilacz padnięty i na linii -12v daje ci dziwne napięcia. Obstawiam zasilacz.

że taki efekt miałem na zasilaczu Cisco.

Panowie, daje wam "minusiki"

Mnie to wygląda na problem z wczytywaniem danych. Max transfer? Te instrumenty, które na filmie są odtwarzane poprawnie znajdują się w pierwszych 128 KB pliku, a gitara basowa znajduje się na tej granicy i czka. Perkusja jeszcze dalej i jej na filmie wcale nie słychać.

To może być powód.

Norbert już napisał jak to sprawdzić
[#14] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@snifferman, post #13

To może być powód.
Zobaczymy, zobaczymy.
[#15] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@snifferman, post #13

A jakby załadować moduł do ProTrackera i tam spróbować włączyć odtwarzanie?
[#16] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@tukinem, post #15

W poście #1 autor tegoż napisał:

Tak samo jest na Hippoplayerze jak i ProTrackerze.
[#17] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #7

Odpal bez ss i potem hipka, moze masz jakis syf w systemie
[#18] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Norbert, post #11

Jeśli problem jest na poziomie filesystemu albo karty CF to cokolwiek na nią trafiło nie wyjdzie bez uszkodzenia. Warto by sprawdzić czy to dotyczy tylko modułów. Albo czy rzeczywiście tylko moduły większe niż 128 kB się psują, a mniejsze grają bez zgrzytów. Bo może wcale tak nie jest jak napisałem wcześniej. Do przeprowadzenia śledztwa dostaliśmy zaledwie jeden moduł i kilkunastosekundowe nagranie z ręki.
[#19] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #1

Próbowałeś te problematyczne moduły nagrać na dyskietkę i z niej odtwarzać?
[#20] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@AmiClassic, post #19

Przegranie do RAM lipa, próba odpalenia modułu lub Hippa z dyskietki lipa powtórne ściągnięcie modułu lipa, powtórna instalacja Hippo lipa :/ Ale miałem kopię karty sprzed dwóch miesięcy jako obraz dysku, wgrałem ją na CF i wszystko gra :) :) :) Dziękuję wszystkim serdecznie :) Walczyłem z tym ponad miesiąc, a dzięki Wam problem się rozwiązał :) Chyba najlepsza sobota od niepamiętnych czasów :D Zimny browarek i ulubione mody prosto z Amisi. Szkoda że to się tak nie da przez forum przesłać dla wszystkich po browarku :D Jeszcze raz dzięki :)
[#21] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Maik, post #20

Z tego wynika że mod byl uszkodzony (niektóre sample) na dysku.
Teraz już tego nie sprawdzimy
[#22] Re: A600 Złe odtwarzanie modów.

@Norbert, post #21

Tyle modów uszkodzonych ? Trochę dziwne.
Ja na miejscu Maika zapuściłbym VirusZ, bo być może coś później zainstalował, a może już coś ma w tym systemie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem