[#10]
Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy
@dolek,
post #9
Podsumowując wątek z mojej strony.
Zabawa różnymi sterownikami (Oktagon, Oktapussy) nic nie dawała. Aby Amiga wystartowała po załączeniu zasilania bez podpiętego do tej karty dysku trzeba było robić dodatkowy reset (z przycisku lub klawiatury - oba dawały radę). Sprawę załatwiło wgranie najnowszego firmware (wersja combo Z2/Z3). Niestety dalej nie rozwiązało to problemu z uruchomieniem CD-ROMu na tej karcie. Ale za to rozwiązało jeszcze jeden problem, który wynikł mi niedawno a mianowicie brak kompatybilności Clokportu z kartą USB FreewayCP. Z nowym firmware karta USB działa, wcześniej była wykrywana ale nie działała, w Tridencie miałem komunikat, że nie może przejść self-testu.
Dodam jeszcze, jako ciekawostkę, która może się komuś przydać, że w tej samej Amidze mam też prawdziwą kartę Oktagon 2008 i też Amiga mi nie wstawała jak nie było do niej nic podpięte i tu dodatkowy reset nic nie zmieniał. Na początku problem miałem rozwiązany tak, że wyciągnąłem ROM z karty a jak miałem coś podpiętego to sterownik uruchamiałem ręcznie z Ikony w systemie. Rozwiązanie generalnie się sprawdzało ale podpięte urządzenie musiało mieć możliwość załączenia terminacji. Wiązało się to z tym, że przeważnie oprócz dysku (moje nie miały możliwości załączenia terminacji) musiałem jeszcze podpinać CD-ROM (tu akurat mam taki z możliwością załączenia terminacji). Ostatnio jednak problem rozwiązałem inaczej, a mianowicie do wewnętrznego gniazda podpiąłem adapter 80pin-50pin z założoną zworką na TPR. Teraz mam na karcie ROM a Amiga i tak zawsze startuje, nawet jak niczego nie podłączę, oczywiście podłączam tylko zewnętrze dyski i napędy CD-ROM. Dodatkowo teraz działają też samodzielnie dyski bez możliwości załączenia terminacji.