[#1] Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy
A4000TX z ROM/OS 3.1.4 oraz wspomnianą kartą. Takie mi się nasunęły spostrzeżenia, pytania, problemy:
1. Jeżeli karta jest bez zworki "autoboot on" to w systemie nie widać podpiętych dysków, można je wtedy jakoś inaczej zamontować? Jeśli w takiej konfiguracji nie ma możliwości korzystania z IDE to jaki jest sens tej zworki obok "IDE OFF"?
2. Z założoną zworką "autoboot on" dyski wykrywane są jako 2nd.scsi.device. W takim przypadku jak uruchamiam Amigę pierwszy raz ("z prądu") a nie ma podpiętego czegoś pod IDE to Amiga nie wstaje (nie działa nawet "early startup menu"). Dopiero dodatkowy "soft reset" powoduje, że się uruchamia. Czy ktoś się z tym spotkał, czy to jest normalne zachowanie?
3. Czy z tą kartą da się uruchomić CD-ROM? Czy komuś to się udało, jeśli tak to jak to zrobić? U mnie nie wykrywa żadnego CD pod 2nd.scsi.device (testowałem 2 różne CD, oba działają pod kontrolerem na płycie głównej). "FindDevice" teoretycznie wykrywa CD ale tylko pod "mscd.device", tylko że nie rozpoznaje modelu, typu i zawsze jako "Unit 0", niezależnie od stawienia zworki master/slave. Do czego jest "mscd.device" i ewentualnie jak powinna wyglądać mount lista pod CD z tym devicem (jeżeli w ogóle ma to szansę zadziałać)?
4. Do czego jest ta trzecia zworka na karcie oznaczona jako "R8"?
[#2] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@dolek, post #1

1. Powinno się dać programem SCSIMounter lub Mounter, po warunkiem że nadal dostępny jest 2nd.scsi.device
2. A może czekałeś za krótko?
3. Ustawiales zworki na MASTER, SLAVE , CELECT CABLE ?
- mscd.device jest do obsługi CD pod emulatorem Maca
[#3] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Norbert, post #2

Dodatkowe testy.
Ad.1. Wyciągając zworkę "autoboot on" 2nd.scsi.device nie jest widoczne w systemie. Wymuszenie na HDToolBox czy SCSImouter skanowania 2nd.scsi.device nic nie daje, nie wykrywają dysku. Wygląda to tak jakby IDE przestawało działać, tylko to nie ma sensu bo w takim razie po co jest zworka "IDE OFF".
Ad.2. Czekałem ok. 2 min., to chyba wystarczająco długo. Przy pierwszym uruchomieniu reset z klawiatury jest konieczny aby Amiga wstała.
Ad.3. Testowałem takie ustawienia:
CD - master - nie wykrywa CD
CD - slave - j.w.
CD - cable select - j.w.
HDD - master, CD - slave - nie wykrywa CD
HDD - slave, CD - master - nie wykrywa ani CD, ani HDD ?!? (zmiana kolejności urządzeń na taśmie nic nie zmienia)
HDD - cable select, CD - master - j.w.
HDD - slave, CD - cable selest - j.w.
[#4] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@dolek, post #3

Sposób działania można wytłumaczyć tylko tym że to jest projekt nie skończony ( niedopracowany? )
A co do obsługi CD-ROM to (narazie) brak obsługi.
Takie info znalazłem na forum a1k.org.

Jak Sysinfo identyfikuje IDE na tej karcie ?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2022 19:32:52 przez Norbert
[#5] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@dolek, post #1

Pytanie którą masz wersję firmware, czy jakąś tam z kolei pod Z3 czy ostatnią combo Z2/Z3.
Normalnie bez autobootu podłączone dyski powinny być widoczne, o CD-ROM-ie zapomnij, nie będzie działał choćbyś bardzo się starał. Nie pomnę już dokładnie dlaczego, ale ten sam problem dotyczy większości kart produkcji Matzego i związany jest z układami buforów IDE.
R8 to rezystor, pewnie chodzi Ci o JP1. Przy zastosowaniu flasha 29F020 można w jednej połówce mieć np. Oktapussy, a w drugiej Oktagona. Wtedy wybierasz sobie przy pomocy JP1 co ma być załadowane.
[#6] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Norbert, post #4

Nie bardzo rozumiem o co pytasz dokładnie. Sysinfo pokazuje dysk ustawiony na master jako "device name" 2nd.scsi.device o numerze 0. System plików pokazuje jako FFS International, co jest błędem bo używam tylko PFSa. Błędnie pokazuje również parametr "bytes per block". Te same błedy występują jak dysk jest wpięty pod płytę główną.

Brak obsługi CD trochę komplikuje sprawę.
[#7] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Kilos, post #5

Kartę kupiłem gotową, zaprogramowaną pod Z3, a przynajmniej tak zamawiałem i zakładam, że tak jest. Niestety nie wiem w jakiej wersji jest firmware. Na PCB jak dobrze pamiętam jest napisane, że to rev. 0.3.
Nie wiedziałem, że istnieje wersja combo Z2/Z3 firmware, że strony projektu można wyczytać coś przeciwnego.
Brak obsługi CD jest złą wiadomością bo dosyć mocno komplikuje mi życie, mocno ogranicza możliwości konfiguracji Amigi.
Co do oktapussy i oktagona to walczę równolegle z kartą Oktagon2008 i tu też mam problemy ale to temat na osobny wątek żeby nie mieszać. To co udało mi się do tej pory wyczytać to to, że rom do oktagona "przedstawia" podłączone urządzenia jako oktagon.device, a rom do oktapussy jako scsi.device. Sugeruje to, że w mojej karcie LAN-IDE-CP jest wgrany rom od oktapussy, mam rację?
[#8] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@dolek, post #6

W sysinfo mam przycisk BOARD.
Tam znajdziesz informacje jaki masz kontroler IDE.
W zależności jaki to jest , możesz zastosować odpowiednie oprogramowanie zgodne z nim
[#9] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Norbert, post #8

Sprawdziłem, w boards pokazuje jako "Oktagon 2008". Najciekawsze, że prawdziwego Oktagona 2008 też mam włożonego, tylko ten jest widziany w boards jako "Memory Master".
Może znajdę dzisiaj chwilę żeby potestować z orygialnym oprogramowaniem od Oktagona albo Oktapussy.
[#10] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@dolek, post #9

Podsumowując wątek z mojej strony.
Zabawa różnymi sterownikami (Oktagon, Oktapussy) nic nie dawała. Aby Amiga wystartowała po załączeniu zasilania bez podpiętego do tej karty dysku trzeba było robić dodatkowy reset (z przycisku lub klawiatury - oba dawały radę). Sprawę załatwiło wgranie najnowszego firmware (wersja combo Z2/Z3). Niestety dalej nie rozwiązało to problemu z uruchomieniem CD-ROMu na tej karcie. Ale za to rozwiązało jeszcze jeden problem, który wynikł mi niedawno a mianowicie brak kompatybilności Clokportu z kartą USB FreewayCP. Z nowym firmware karta USB działa, wcześniej była wykrywana ale nie działała, w Tridencie miałem komunikat, że nie może przejść self-testu.
Dodam jeszcze, jako ciekawostkę, która może się komuś przydać, że w tej samej Amidze mam też prawdziwą kartę Oktagon 2008 i też Amiga mi nie wstawała jak nie było do niej nic podpięte i tu dodatkowy reset nic nie zmieniał. Na początku problem miałem rozwiązany tak, że wyciągnąłem ROM z karty a jak miałem coś podpiętego to sterownik uruchamiałem ręcznie z Ikony w systemie. Rozwiązanie generalnie się sprawdzało ale podpięte urządzenie musiało mieć możliwość załączenia terminacji. Wiązało się to z tym, że przeważnie oprócz dysku (moje nie miały możliwości załączenia terminacji) musiałem jeszcze podpinać CD-ROM (tu akurat mam taki z możliwością załączenia terminacji). Ostatnio jednak problem rozwiązałem inaczej, a mianowicie do wewnętrznego gniazda podpiąłem adapter 80pin-50pin z założoną zworką na TPR. Teraz mam na karcie ROM a Amiga i tak zawsze startuje, nawet jak niczego nie podłączę, oczywiście podłączam tylko zewnętrze dyski i napędy CD-ROM. Dodatkowo teraz działają też samodzielnie dyski bez możliwości załączenia terminacji.
1
[#11] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@dolek, post #1

CD-ROM działa w Lide.device
[#12] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #11

Również potwierdzam. U siebie mam lide.device na karcie Dickie Olga w 2000czce. Cd-rom podłączony ide-3.5” a na ide 2.5” adapter na karte SD.

Co to za ikonki masz? Glow icons?
[#13] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Bartek2075, post #12

Też potwierdzam - sprawdziłem działanie LIDE.device z 68030TK2, 68EC020TK i Zorro-LAN-IDE (wersja oryginalna i nowa z kanałem SATA). W każdym przypadku działa z CD-ROMem IDE, sprawdzane pod OS3.2.2.
Bartek - te ikony to NewIcons (przynajmniej te na oknie frontowym, z tyłu to chyba GlowIcons). Znajdziesz na Aminecie.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 02:56:27 przez wali7
3
[#14] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #11

Czy ktoś podrzuci sposób jak skonfigurować prawidłowo lan. Ni jak to u mnie nie działa
[#15] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #14

Jaki stos TCP/IP używasz?
[#16] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@wali7, post #15

Roadshow demo 1.15
[#17] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #16

A jakie są ograniczenia wersji demo?
Łączysz się do routera w domu, z dhcp, czy statycznie?
[#18] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@wali7, post #17

Czasowe
[#19] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #18

Potwierdzam, powinno chodzić przez 15 minut bez ograniczeń.
[#20] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #18

Masz wgrany do DEVS sterownik enc624j6net.device?

Oczywiście nie pamiętam jak to wszystko zrobiłem pół roku temu, ale chyba sterownik do DEVS, potem instalka RoadShow i wszystko od razu ruszyło bez żadnego modyfikowania plików konfiguracyjnych.
[#21] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@bfgmatik, post #20

Tak mam . Czyli problem jest gdzieś z montażem
[#22] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #21

Możliwe. U mnie akurat był rzadki przypadek, że ruszyło bez żadnej maniany więc nawet nie wiem jaką mógłbyś diagnostykę zrobić.

Xilinx po resecie w pierwszej kolejności ustawia ENC żeby wypuszczał na pinie CLKOUT (pin 23) sygnał zegarowy chyba 25MHz, sprawdź czy ENC wypuszcza taki zegar. Jeżeli to nie działa to CLKOUT chyba domyślnie wypuszcza 4MHz. No tak, ale ciężko to będzie sprawdzić w odpalonym komputerze, a musi być w komputerze bo z kolei ta procedura jest taktowana zegarem z zorro.
[#23] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #21

U mnie też nie było problemów, łączyłem się z routerem który robił za bridge do WiFi.
Ale jakieś tam pliki konfiguracyjne modyfikowałem (trzeba było dodać nazwę sterownika).
[#24] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@wali7, post #23

Szczęściarze
[#25] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #24

Działa, działa , działa !!! Do konfiguracji stosu Roadshow polecam Roadie .A dla roztargnionych budujących zorro-lan-ide info , to nie jest zwykłe gniazdo lan z ledami :)))
[#26] Re: Karta Matze LAN-IDE-CP i pytania/problemy

@Berr131268, post #25

No nie. Jest z ledami i transformatorem. Konkretnie to jakby ktoś chciał:
https://www.micros.com.pl/produkt/z-lpj0012genl,87689.html

Dobre i tanie. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem