[#1] Drukowanie na igłówce przez sieć
Zastanawiam się czy dałoby się "zdalnie" drukować na drukarce igłowej (np. Star LC-20) podłączonej do Amigi. Dla przykładu chciałbym wydrukować coś na "starze" ale z poziomu Windowsa albo Mac'a. Chodzi o proste wydruki w trybie tekstowym. Znam adres IP Amigi do której podłączona jest drukarka. Czy istnieje na to jakiś sposób czy trzeba pisać samemu?
[#2] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@MarX, post #1

envoy i drukowanie z winuae

oo tak można poustawiać:

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2022 22:34:01 przez michal_zukowski
[#3] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@michal_zukowski, post #2

dobre to, tylko szkoda że trzeba korzystać z WinUAE.
[#4] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@MarX, post #1

Pytanie czy Amiga potrafi drukować po sieci, przez print-server sprzętowy (LPT-UTP)? Gdzieś w domu rodzinnym miałem taki print-server ale obecnie nie jestem w stanie go przywieźć.
[#5] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@Madman, post #4

Bardziej chodzi mi o to, czy Amiga podpięta do internetu (lub tylko do sieci lokalnej) jest w stanie wystawić coś na zasadzie serwera, aby nasłuchiwać i w razie potrzeby odczytać nadesłany tekst, potem go przetworzyć (np. konwersja UTF->APL) i wydrukować. Najprostszym sposobem byłoby pewnie skorzystanie z jakiegoś proxy. Np. na jakimś serwerze WWW jest pliczek o nazwie "do_druku.txt". Amiga sprawdzałaby co jakiś czas czy ten pliczek ma rozmiar inny niż 0 bajtów. Jeśli tak, to ściągałaby go i drukowała. Po stronie Windowsa lub Mac'a można by było sklecić skrypt, który wysyłałby plik do druku i zapisywał jako "do_druku.txt" na serwerze. Tylko po co używać chmury do takiego wróbla ?
[#6] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@MarX, post #5

EZSPool (aminet).
Program ten skanuje wybrany katalog na dysku Amigi i drukuje pojawiające się tam pliki. ( po wydrukowaniu, kasuje ten plik)
Wystarczy żeby mac, pc miał dostęp do tego katalogu (np. przez FTP) i powinno to zadziałać .
Nie testowałem.
[#7] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@Norbert, post #6

O to ciekawe. Sprawdzę, dzięki! OK
[#8] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@MarX, post #1

Warto byłoby poszukać, czy ktoś nie napisał może jakiegoś prostego programu, którego zadaniem byłoby stworzenie serwera, nasłuchującego na porcie 9100 (TCP), którego jedynym zadaniem byłoby buforowanie przychodzących surowych danych, a po zakończeniu połączenia ich wypchnięcie na port równoległy, do którego podłączona jest drukarka. Mniej więcej w taki sposób działa protokół JetDirect, który opiera się na surowych danych przychodzących do urządzenia.
Myślę, że coś takiego byłoby nawet bardzo proste do samodzielnego zaprogramowania, jeśli taki program nie powstał na Amigę.

W każdym bądź razie, zarówno Mac, jak i Windows, czy Linux są w stanie korzystać z drukarek sieciowych korzystających z tego protokołu. Moim zdaniem znacznie większym problemem jest, czy systemy te posiadają odpowiednie sterowniki potrafiące przekształcić dane graficzne na kody sterujące Stara. Na pewno Mac i Linux posiadają sterowniki do 9-igłowych drukarek Epsona, ale czy do Stara - nie mam pojęcia, nie pamiętam już. Aczkolwiek, jako, że najbardziej interesuje Cię drukowanie czystego tekstu, to do tego wystarczy tylko konwersja na odpowiednią stronę kodową (którą masz wybraną w drukarce), do czego można wykorzystać świetny program iconv (mówię oczywiście o Maku i Linuksie, nie wiem czy powstał na Amigę, bo nie sprawdzałem) i wysłanie później surowych danych ze skonwertowanego pliku tekstowego na port 9100, np. NetCatem.

Zerknij na opis w sekcji Protocols na Wikipedii - ten protokół naprawdę jest tak prosty. Testowałem pisząc banalne programy kontaktujące się tak z print-serwerkiem, którego używam. OK
[#9] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@Magnetic-Fox, post #8

@Magnetic-Fox Najciemniej zawsze pod latarnią . Zdzwonimy się na tygodniu to mi wytłumaczysz jak ten temat łatwo ogarnąć.
1
[#10] Re: Drukowanie na igłówce przez sieć

@MarX, post #9

Spoko, chętnie pomogę to ogarnąć. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem