[#1] ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600
Od razu napisę: WYŁACZAM z tej kategorii fast ram na procek - wiem, że to dokopie jakieś 20-30%. Chodzi mi o kartę turbo z pamięcią minimum 4 MB fast będącą najtańszą alternatywą dla np. Furii (mam problem z jej uruchomieniem z HD, czy Vampirkiem. Kiedyś słyszałem o jakimś rozwiązaniu na MK 68k0 bodaj z 28 Hz , czy 33 i że jest to w okolicach 2 kart 9,5 MB na procek. Czy jest coś takiego dostępne i dlaczego nie?
PS. Koprocek zbędny, choć mile widziany.
[#2] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #1

może chodzi Ci o to ?
2
[#3] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #1

Awatar z Happy Tree friends rzadzi :)OK
1
[#4] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@UJP, post #2

o no to to może być to... chyba na razie niedostępne....

co do avataru to Lumpi.... moja ulubiona farmazonowa postać jeszcze z czasów pierwszych odcinków.
1
[#5] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #4

To musisz bezpośrednio z właścicielem zagadać, kiedy dorobi więcej.

Ale jeśli masz problem z Furią i Vampirem, to może tak naprawdę masz problem ze swoją Amigą, Furia jest kapryśna jeśli chodzi o katy CF, na nowszych FW chyba mniej, więc jeśli już masz Furię, to lepiej by ktoś potwierdził, że z nią jest problem nim wydasz pieniądze i okaże się, że jest to samo.
[#6] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@san_u, post #5

Furię miałem kilka lat temu. Problemem był kabel ide i dysk (nie dążył bootować) od producenta dowiedziałem się , że trzeba najlepiej adapter CF na 4 cm przewodzie. Karty sie pozbyłem. Ponieważ 9,5 mb chodziło liczę , że 68k0 i 9,5 MB może pójdzie. ale bez spiny, na razie mam inne wydatki.
[#7] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #6

Czyli przez kiepski dysk pozbyłeś się dobrej karty...
i liczysz na to że ten sam dysk bez problemu zadziała z rozszerzeniem pamięci czy innym najtańszym turbo....
3
[#8] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@RokiS, post #7

ale on działa z 9,5 MB, Twórca Furii napisał mi wyraźnie bym poinstalował najlepiej 5 cm kabel i CF.
[#9] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #8

Mi działał na taśmie 26cm, a dysk miałem zaizolowany na rozszerzeniu 1mb pod klapką
[#10] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #8

Ja mam do turbo CDTV podczepioną taśmę 24cm i dyski zasuwają na niej z pełną prędkością. Furia jest po prostu kapryśna jeśli chodzi o dyski i trochę to wynika z konstrukcji samej A600, są jakieś nieopisane nigdzie zależności timingów, przy których dysk po prostu przestaje być widoczny, sam kiedyś natrafiłem na taką "kombinację".
[#11] Re: ABS0LUTNlE najtańsze turbo do Amigi 600

@xtro, post #8

Czyli:
- jak wszyscy podejrzewamy "turbinki" potrzebują trochę więcej prądu
- ten stary dysk jest też prądożerny
- wygląda na to że, połączenie tych dwóch urządzeń plus może trochę za słaby zasilacz?? może gdzieś za duże spadki prądowo/napięciowe na płycie Amigi przy uruchamianiu?? iii
- nadal twierdzę, że pozbyłeś się dobrej karty na rzecz starego dysku.
A przeniesienie danych z HDD na SD/CF przy pomocy Winuae to w zależności od ilości danych pewnie jakaś godzinka roboty...

Ale czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój sprawy jak tam sytuacja się rozwinie z inna turbinką, czy dysk zadziała poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2022 16:31:19 przez RokiS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem