Poszukuję schematu kabli do Video Backup System. Z tego co udało mi się wyguglać swego czasu schematy były na stronce ulisses32.sitesled.com Niestety strona jest nieaktywna (na google zostały tylko miniaturki). Jeżeli ktoś posiada takie schematy - z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
OT Nie pomoge, ale napisac musialem :P Czy Ty naprawde chcesz uzywac VBS do skladowania danych czy tez chcesz odzyskac stare "skarby" z tasmy? Jak pamietam to wielu mialo problemy z pozniejszym odczytem zapisanych danych, dlatego w 1994r wolalem zainwestowac w twardziela...
Koniec OT
Kabel do VBS to nic innego jak zwykłe połączenie video. W VBS są dwa gniazda CINCH - we/wy. Jedno podąłczasz do wejścia wizji magnetowidu, drugie do wyjścia. Jak masz tzw. EUROZŁĄCZE (SCART), to łączysz wg. pinout'u złącza ---> http://www.gamesx.com/hwb/ca_VideoTvScart.html .
Witam.
Swego czasu zmontowałem sobie to "cudo techniki".
Do nagrywania na kasety magnetowidowe wystarczył zwykły kabel cinch.
Do odtwarzania należało zmontować w obudowie wtyczki gniazda serial
niewielki układ składający sić z jednego scalaka i kilku drobnych elementów.
Schemat był nawet opublikowany w MA.
Programy były dwa: jeden dla ECS drugi dla AGA. Przy odtwarzaniu danych dobrze było skorzystać z tego, którym sić je zapisywało.
Zapisanie jednej dyskietki trwało trochć ponad 1 minutć.
Na początku lat 90-tych VBS stanowił tani sposób archiwizacji danych.
Nie było wtedy nagrywarek CD a twarde dyski były drogie.
Pozdrawiam.
Raczej sprawą zainteresowałem się z powodów hobbistyczno-ciekawskich. Znajomy ma jakieś taśmy z backupami, więc po zmontowaniu sprzętu miło byłoby zobaczyć że jakoś się udało.
Na aminecie nie zerkałem. Raczej szukałem po googlach. A że jestem nowicjuszem w amigowym świecie nie posiadam większej wiedzy jeśli chodzi o portale w tej tematyce.
Odgrzebuje temat
Mam stara kasete vhs z kopia prawdopodobnie dyskietek niestety nie mam dyskietki z indexem,wyszukiwanie nie istniejacego pliku dal efekt zerowy
Uzywalem najnowszego programu VBS 3.0 czy byly jakies inne w latach 90 ?
Jak wylistowac to co jest na VHS ?
Zamiast wylistowac możesz to tez oglądnąć na ekranie.
Przed każdym plikiem będzie pokazana nazwa
Były inne versje vbs, ale akurat 3.0 obsługuje je wszystkie.
Czy na pewno urządzenie VBS jest sprawne ?
Ostatnia aktualizacja: 20.10.2019 21:09:26 przez Norbert
Na początku masz ekran z nazwą dyskietki. Przy dosowych może Ci to coś powiedzieć. Pozostałe trzeba zgrać i sprawdzić. Nie ma innej metody. Chyba, że znajdziesz plik lub zeszyt z notatkami z nagrywania. Ja tak sobie pisałem nazwę i czas.
Jeżeli te kasety tyle gdzieś przeleżały to możesz mieć problem z odzyskaniem tych danych. Dla przykładu moje kasety są już nic nie warte niestety - same błędy odczytu miałem.
U mnie chyba jest problem bo mam zwykly odtwarzacz Aiwa a kiedys mialem przywieziony z berlina zachodniego z wystawki panasonic 4 glowicowy z long play i chyba nici z tego
Bo obraz czarnobialy i paski poziome sa jakby zaklocenia
A i moze kasete E240 szlak trafil po 25 latach...rozmagnesowana ?
Ostatnia aktualizacja: 21.10.2019 20:44:49 przez HOŁDYS
Generalnie to tak były zapisywane dane. Jeśli dobrze pamiętam to cztery kolumny czarno-białych pasków. Chyba, że poza nimi masz jakieś inne np. szerokie pasy jak przy przerwie w nadawaniu programu itp.
Ja mam 4 głowicowy magnetowid i też tylko "byk odczyty'. Magnetofonowe z tamtych czasów mogę posłuchać jeszcze (audio) ale filmy i vbs już tak ładnie nie idą.
Warto najpierw spróbować kilkukrotnego odtworzenia i przewinięcia taśmy by się ponownie ułożyła, warto sprawdzić mechanizm prowadzenia taśmy czy nie faluje
A co jeśli zamiast magnetowidu byłaby podłączona nagrywarka stacjonarna DVD po chinchu? Czy podczas powrotnego odczytu również po chinchu VBS poprawnie zdekodowałby obraz z płyty DVD? Sztuka dla sztuki ale chodzi o kwestię będzie / nie będzie działać?
Witam.
Nagrywarka skompresuje obraz tak, że będą problemy z odczytaniem przez interface.
VBS obecnie ma sens jedynie aby odzyskać to czego nie można pobrać z neta.
W przełomie lat 80/90 VBS miał sens w archiwizacji.
Dyski twarde były drogie i rzadko ktoś montował do Amigi a przechowywać wszystko na dyskietkach to by trzeba było mieć szafę z ich setkami lub więcej.
Pozdrawiam.
Ostatnia aktualizacja: 02.05.2020 17:38:49 przez ted
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.