kategoria: Sprzęt
[#1] Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA
Witam
Mam w A1200 kartę rozszerzeń ACA (nie pamiętam która wersje ale chyba ta najtańszą), babci używam tylko do gier i zastanawiam się czy skoro jestem w stanie odpalać gry za pomocą whdload z dysku to czy jest sens kupować goteka tylko do odpalania gier?
[#2] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #1

Nie, nie ma sensu, szkoda forsy. Gotek jest dla biedaków co nie mają twardziela, albo dużego RAMu, albo wiedzy jak coś instalować. :)
Ewentualnie dla tych co mają sentyment do słuchania stukania stacji przy wczytywaniu, a nie mają forsy lub cierpliwości do szwankujących dyskietek.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2022 09:17:49 przez ZbyniuR
[#3] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@ZbyniuR, post #2

Tak właśnie myślałem dzięki :) A na szybko jeszcze pytanie, chciałbym mieć w zapasie kilka sprawnych dyskietek tak na wszelki. Czy jest szansa dzisiaj na działające dyskietki jak ich nie produkują od ponad 20 lat?
[#4] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #3

Niedawno kupowałem pudełko nowiutkich w małym sklepie komputerowym. Tylko drogie były :)
[#5] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #3

Niektórzy nakupowali takie zapasy żeby im starczyło do końca życia (bo hurtem było taniej), albo na dłużej, ale w zaświaty nie zabrali, więc czasem jakaś rodzina wyprzedaje ich szpargały nówki nierdzewki jeszcze w celofanku. :)
[#6] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #1

Goteka można używać też do przenoszenia danych PC->Amiga. Wolno to idzie ale jak nie masz Pcimcia lub FTP to co robić
[#7] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Jacenty, post #6

Akurat do tego mam pcmcia i kartę cfke.
[#8] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@ZbyniuR, post #5

Pytanie czy takie cuda nie uległy "rozkładowi" z biegiem czasu?
[#9] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #1

Myślę, że gotek ma sens, ponieważ poleganie tylko whdload
nie jest takie dobre. Przede wszystkim tracimy wszystkie
crack inta szeroki uśmiech
Gotek jest urządzeniem stosunkowo tanim, bo stoi
za mniej niż 140zł teraz, więc lepiej mieć niż nie mieć.
[#10] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #8

Duża ilość dyskietek DD z epoki działa do dziś, najczęściej przestają działać dyskietki HD z ostatnich lat produkcji ze względu na spadek jakości, zdarzało się, że kupowałeś pudełko nowych i któraś już miała błędy.
[#11] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@mmarcin2741, post #9

Co to są crack inta?
[#12] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@san_u, post #10

Czyli szukać dyskietek DD dobrze wiedzieć, dzięki.
[#13] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #11

Co to są crack inta?

[#14] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@mmarcin2741, post #13

Remember:

[#15] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@mmarcin2741, post #9

Odpowiedź na:
Myślę, że gotek ma sens, ponieważ poleganie tylko whdload
nie jest takie dobre. Przede wszystkim tracimy wszystkie
crack inta szeroki uśmiech

A to w XXI wieku nie można załadować cractra z hdd ???
[#16] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #12

Nie koniecznie, po prostu wśród dyskietek HD łatwiej trafić na niesprawne, bo one były produkowane dłużej niż DD i pod koniec produkcji ich jakość już była dyskusyjna.

I tak zazwyczaj dyskietki ktoś sprzedaje kompletami, więc specjalnie dużego pola do popisu nie masz, ale jak kupisz sobie ze 30szt, to musiałbyś mieć niezłego pecha, by nie działała połowa.
[#17] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@nekroskop, post #15

W XXI wieku dyskietki NDOS dalej pozostają NDOS, chyba, że czegoś nie wiem.
[#18] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@san_u, post #17

A jakieś kolekcje ? pliki exe ? nic nic ?
link
[#19] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@san_u, post #17

Chyba tego, że można mieć same cracktra?
https://www.pouet.net/search.php?what=cracktro&type=prod
[#20] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@nekroskop, post #18

A to nawet lepsze niż moje...
[#21] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #12

Ja mam w zapasie 19 nówek i 1 z rescue/backup jakby coś walnęło z dyskiem twardym. W zasadzie nawet paczka wystarczy. Ja dyskietek używam jedynie gdy jakiś instalator na dysk twardy (także WHDLoad) z jakiegoś powodu nie obsługuje wirtualnych napędów lub po prostu obrazów dyskietek.
[#22] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Szynsz, post #1

Gotek (lub podobne) jest głównie emulatorem stacji dysków. Zadaj sobie po prostu pytanie czy potrzebujesz dyskietek? Tak, polecam mieć jedną do awaryjnego z niej rozruchu i naprawy jakby dysk twardy padł z jakiegoś powodu. Ale do tego wystarczy stacja dyskietek oraz jedna dyskietka przeznaczona na taki dysk.

Polecam też rejestrację Go!ADF jednego z kolegów na tym portalu, dzięki niej można wygodnie nagrywać ADF (i nie tylko) na dyskietki i vice-versa, przejrzeć i skopiować jakiś plik z obrazu (ADF, itp) lub po prostu założyć obraz jako wirtualną dyskietkę (Go!ADF obsługuje do 8 wirtualnych napędów).
Zastanów się do czego byś potrzebował Gotek jeżeli masz stację dysków sprawną i dysk twardy.
Natomiast obecnie pod WHDLoad, jest jak to ujął niejaki JOTD, są prawie wszystkie dobre gry. Oczywiście są także dema a nawet użytki w takiej wersji.

Osobiście używam dyskietek na Amidze naprawdę w sytuacjach awaryjnych, więc mi wynalazki typu Gotek nie były nigdy potrzebne. Dodam od razu że ja także korzystam z PCMCIA i adaptera na SD, gdzie mam transfery rzędu do kilku MB a nie kB na sekundę, a karta ma 4GB - tak jest dla mnie znacznie szybciej i wygodniej.
[#23] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Solo Kazuki, post #22

Dyskietki DD trzymają się dobrze, chyba że były przechowywane w brudzie i wilgoci. Kupowałem hurtowe ilości, albo dostawałem w gratisie z Amigami i innymi kupowanymi gratami. Jak chcesz posiadać, to poluj na ebay. Są pakiety po kilkaset sztuk i wychodzą wtedy najtaniej. Mam już chyba kilka tysięcy sztuk i nawet nie wiem kiedy się tyle nazbierało

Goteki kupowałem jak były po 60zł i wtedy warto było sobie kupić.
Mając A1200 nie jest ci potrzebny. Do przenoszenia możesz użyć PCMCIA albo wyprowadzić sobie micro-SD na zewnątrz.

Dyskietki HD gorzej działają z Amigą bo mają też inną budowę. Możesz sobie otworzyc blaszkę zobaczyć pod światło dyskietkę DD i HD.

Jedyny użytek jest z dyskietek/goteka jak coś się popsuje z HDD. Wtedy wygodniejszy gotek, bo łatwiej nagrać potrzebne rzeczy no i ADF się nie popsuje jak dyskietka.

Używam tylko do testów golasów i mobo po recapach.

PCMCIA i adaptera na SD, gdzie mam transfery rzędu do kilku MB a nie kB na sekundę

Śmiem twierdzić, że PCMCIA w A1200 ma poniżej 1MB/s ale dawno nie używałem i nie będę się spierał. Napewno szybciej niż dyskietka.
[#24] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@snifferman, post #23

Warto kupić gotka nawet w obecnej cenie bo za 3 lata może go wogle nie być. Wiadomo co się dzieje z półprzewodnika mi.
[#25] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@mmarcin2741, post #24

Ma sens. Większość nowej demosceny na OCS jest w postaci ADF.
1
[#26] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@mmarcin2741, post #24

Warto kupić 20 kg cukru, bo jutro może go nie być
Kolega chce używać Amigę tylko do grania, przynajmniej tak deklaruje w poście numer 1.
Na chusteczkę mu ten Gotek skoro raczej ni eogra tych wszystkich gier, które ma na WHDLoad, a w miedzy czasie obejrzy dema również Whdload. A te pojedyncze rzeczy jak już mu sie trafia to sobie nagra na kilka dyskietek, które ma.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2022 15:37:56 przez nekroskop
[#27] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Hal, post #25

Zapomniałeś jednak wspomnieć, że demoscena OCS niekoniecznie będzie działać na AGA ... np. Sushi boyz by Ghostown. Jest co prawda osobna wersja, która została przerobiona, aby działała m.in. na A1200, nie zmienia to faktu, że nie jest to0 takie proste i oczywiste jak wynika z Twojego wpisu.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2022 15:43:04 przez misiek2
[#28] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@misiek2, post #27

No generalnie chodziło mi o to, że sporo nowych rzeczy wychodzi na ADF i nie wszystko ruszy jako exec z wb. Ale chyba idę za daleko. Wg mnie jednak warto mieć goteka w szufladzie.
[#29] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@san_u, post #10

zdarzało się, że kupowałeś pudełko nowych i któraś już miała błędy.

To prawda, szczególnie Verbatimy tak miały. Choć z doświadczenia znam wyjątki. W połowie lat '90 kupiłem do pieca "hurtową" ilość dyskietek HD firmy 3M i po dziesięciu latach żadna nie dała się sformatować bez błędów na żadnej stacji. Wtedy czując co się święci kupiłem podobną ilość dyskietek Sony (chyba ostatnia partia produkcyjna, w jasnozielonych kartonikach) i obecnie po prawie dwudziestu latach żadna z nich losowo wybrana przy formatowaniu nie wykazuje błędów. Najwyraźniej jakość produkcji dyskietek Sony do samego końca miało dobrą i w przypadku "późnych" HD nie różniła się ona od soniakowych DD które pamiętamy z lat świetności Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2022 16:51:46 przez niebuszewo
[#30] Re: Czy gotek ma sens przy karcie rozszerzeń ACA

@Hal, post #25

Jeśli ktoś lubi odpalać dema na prawdziwym sprzęcie (czytaj: ma Amigę podłączoną do CRT) to Gotek jest bardzo przydatnym gadżetem bo nie trzeba tych dyskietek nagrywać przed odpaleniem.

Mając dwie Amigi np. A500 i A1200 można się jeszcze obyć bez Goteka bo można na jednej nagrywać dyskietki a na drugiej odpalać dema. Z tym że to dalej jest trochę męczące i dla stacji dyskietek i użytkownika więc jakiś Gotek w zewnętrznej obudowie to świetna inwestycja.

A właśnie, ja bym nie polecał kombinować i wkładać Goteków do środka Amigi. No chyba że ktoś nie ma stacji dysków bo się uszkodziła to niby można ale i tak wolałbym zakombinować i w Amidze mieć prawdziwą stację a Goteka używał zewnętrznego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem