[#1] A570 REV6a problem nie działa
Kolejny temat moze i ten uda się rozwikłać narazie 2 z 3 ;)

Kupiłem 570 nieznanego pochodzenia. Miało zerwaną plombę.

Po podpięciu do A500 REV6a 1mb chip jest error. Software failure w czerwonej ramce na starcie.
Po resecie to samo. Wcześniej przed 1mchip mod rebootowal sie na okrągło. Nie wiem czy to przypadek, ze teraz wywala monit ale wywala.

W każym razie płyta cd audio w caddy wsadzona do A570 kręci się. Widać, że on coś tam stara się zrobić. Po minucie bezczynności przestaje kręcić płytą więc jakaś logika musi działać.

Kiedy odpalam SYSINFO widzę A570 jako kartę zorro. Załączam obrazek.
Na tym etapie utknąłem. Nie wiem za bardzo co dalej. Zalezy mi mocno na wskrzeszeniu tego odtwarzacza.
Nie ma dodatkowych 2mb ramu w sobie ani zandego grzebanego kontrolera SCSI. Wygląda fabrycznie.
Dioda power się świeci - pomaranczowa kiedy coś robi z płytą. Oczywiście A570 włączone pokrętłem - tylko przy bootowaniu do sysinfo wyłączam bo inaczej utknę w bootloopie.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2022 18:48:06 przez SviRu007
[#2] Re: A570 REV6a problem nie działa

@SviRu007, post #1

..

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2022 19:25:21 przez san_u
[#3] Re: A570 REV6a problem nie działa

@SviRu007, post #1

To jest niszowe urządzenie, o którym mało słychać i mało kto je posiada, więc trochę jesteś zdany na siebie. Moje A570 mrugało diodą power, a po wylutowaniu połowy scalaków i wlutowaniu z powrotem, nagle przestało. Mając też turbo w A500 działało niestabilnie, aż kiedyś zamieniłem miejscami zasilacze i nagle problem znikł. Może nie działa bootrom, albo są jakieś zimne luty.
[#4] Re: A570 REV6a problem nie działa

@san_u, post #3

No tak sie spodziewałem, że łatwo nie będzie. Plan jest taki, zeby wszystkie scalaki z podstawek wyciągnąć i poczyścić, wsadzić. Zrobić recap i zobaczymy. Wiadomo, ze dziś takie urządzenie to trzeba traktować jako ciekawostkę albo kolekcjonersko bo użyteczność znikoma. Choć po dodaniu 2mb ram i scsi kontrolera to się robi naprawdę ciekawa masyzna.
[#5] Re: A570 REV6a problem nie działa

@SviRu007, post #1

a startuje bez bootromów, może się popsuły?

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2022 20:28:29 przez michal_zukowski
[#6] Re: A570 REV6a problem nie działa

@michal_zukowski, post #5

a nie wiem. Mowisz o tych kosciach jak mniemam. Nic za bardzo nie sprawdzałem oprócz przeczyszczenia IPA konektorów.
[#7] Re: A570 REV6a problem nie działa

@SviRu007, post #6

wywal kości, tam siedzi bootrom (prawie) taki jak cdtv, to epromy z szybką czy całe plastikowe?

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2022 23:06:06 przez michal_zukowski
[#8] Re: A570 REV6a problem nie działa

@michal_zukowski, post #7

tego jeszcze nie wiem na dniach zajrzę to dam znac co tam jest pod tym napędem.
[#9] Re: A570 REV6a problem nie działa

@michal_zukowski, post #7

Zazwyczaj siedzi tam Flash OTP 40pin (391298-01), choć może trafić się też eprom UV. To raczej nie jest przyczyną takiego zachowania.

@SviRu007 na początek wyciągnij układy z podstawek, przede wszystkim DMACa i przeczyść. W jednym moim A570 miałem taki reset loop, walnięty był układ 74HCT32.
Szkoda, że nie masz innej Amigi 500 do sprawdzenia, miałem takie sytuacje m.in. z A570, że z daną A500 nie chciało robić. Jakieś różnice w poziomie napięć stanów logicznych i inne czary, trudno zgadnąć.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2022 13:50:56 przez Kilos
[#10] Re: A570 REV6a problem nie działa

@Kilos, post #9

Szkoda, że nie masz innej Amigi 500 do sprawdzenia, miałem takie sytuacje m.in. z A570, że z daną A500 nie chciało robić. Jakieś różnice w poziomie napięć stanów logicznych i inne czary, trudno zgadnąć.

Tutaj mnie zastanawia, czy to nie jest związane z tym, że A570 używa osobnego zasilacza. Po tym jak mi problemy zniknęły po zamianie miejscami zasilaczy, zastanawiałem się, czy nie zrobić rozgałęźnika i zasilać wszystko z jednego. Na obydwóch zasilaczach A500 działała poprawnie.
[#11] Re: A570 REV6a problem nie działa

@san_u, post #10

czyl co? różne poziomy 5V?
[#12] Re: A570 REV6a problem nie działa

@san_u, post #10

Ja tak mam z GVP530 i polecam - jeden zasilacz AT. Choćby dlatego, że jednego grata mniej.
[#13] Re: A570 REV6a problem nie działa

@michal_zukowski, post #11

Niestety nie zagłębiałem się dalej w temat, gdy tylko zaczęło działać poprawnie, pobawiłem się trochę z płytami i schowałem, to bardziej urządzenie do gablotki, działa z nim bodajże tylko jeden odtwarzacz CD.

Problem z niestabilnością występował tylko, gdy była włożona karta turbo i myślałem, że to jej wina. Istnieje takie prawdopodobieństwo, że zwiększony pobór prądu powodował spadek na 5V i coś tam się gryzło w tych dwóch domenach zasilania.
[#14] Re: A570 REV6a problem nie działa

@san_u, post #10

Raczej nie powinny stanowić problemu dwa różne zasilacze. Ważne jest aby były zasilane z jednej fazy, a nie z dwóch różnych.
[#15] Re: A570 REV6a problem nie działa

@Hubez, post #14

Natomiast problemem może być słabe połączenie masy między oboma zasilaczami. W przypadku A570 odbywa się to poprzez styki złącza krawędziowego Amigi i tu może być problem.
[#16] Re: A570 REV6a problem nie działa

@Krashan, post #15

Przez styki, ale też przez całą blachę ekranu która po podłączeniu wchodzi pod blachę nad złączem w A500. Dlatego warto tą blachę w A500 mieć.
[#17] Re: A570 REV6a problem nie działa

@Kilos, post #16

Z tego co pamiętam, to w A500 jest jeszcze taka mała blaszka nad złączem krawędziowym. Całego ekranu nie trzeba zakładać.
[#18] Re: A570 REV6a problem nie działa

@snifferman, post #17

O tą blachę/blaszkę mnie się rozchodzi.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2022 20:42:58 przez Kilos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem