[#1] Podpinanie dysku twardego w a600
Witam
Kupiłem jakiś czas temu przejsciówke umożliwiającą podłączenie dysku 3,5" do amigi.Podłączyłem dysk Quantum 50MB i jako tako działa, zapala się dioda Disk przy starcie. Niestety nie wiem jak go sformatować aby był odczytywalny na Amidze, dostałem info że robi się to pod WinUae jednak przycisk Add Hard Drive jest nie dostępny.Pod Amigą nie mam zbyt wiele softu, jedynie Workbench 1.3.2 pod którym nie da się nic zrobić :/.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
[#2] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #1

odpowiedzi masz w archiwum.
[#3] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #1

Sprawdź czy masz na dyskietkach z tym WB 1.3.2 narzędzie HDToolBox. Tym sformatujesz dysk.
[#4] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #1

http://www.tvkromwer.pl/~pawel/WAE/artykuly/images/wuaehardkonf.JPG
Add Hard Drive i powinno działać...
Ale moment..hmmh.. Dysk jest czysty i nie ma boot recordu i takich tam..
http://valwit.net/uaehd.html
może to pomoże?

Ostatnia modyfikacja: 22.10.07 18:12
[#5] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@R-Tea, post #3

To przy OSie 1.3 był hdtoolbox?

[#6] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@R-Tea, post #3

w systemach 1.x nie bylo hdtool boxa, Nowa_era musil by sobie sprawic os 2,1 w ktorym jest na 100% (chyba ze jest jakas wersja os 2.0 dla a600hd w ktorym byl)

albo poszukaj na aminecie HDInstTool, przenies to na amige i uzyej tego zeby spartycjonowac dysk.

Ostatnia modyfikacja: 22.10.07 18:17
[#7] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@pwe, post #5

Jednak zmienię dysk na Connera 500MB, (ten Quantum wydaje się uszkodzony(w PC wyskakuje Hard Disk Fail)) Podłączyłem go do PC i pod DOS'em w FDISKu skasowałem partycje.
--------edit--------
Add Hard Drive w WinUae nie jest dostępne, nie da się kliknąć, może ma to związek z tym że używam Windowsa 98?

Ostatnia modyfikacja: 22.10.07 18:23
[#8] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@Banderas, post #6

Panowie, przedcież w Amidze 600 jest system 2.0, a nie 1.3. Ponadto mogą zacząć się schody jak w tej Amidze 600 jest stary rom.

Ps. I czemu niektórzy odsyłają do PeCeta z WinUAE, jak pod Amigą można to zrobić dużo wygodniej.

[#9] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@AS, post #8

Rom mam 2.0(37,350) ale Workbench 1.3.2
[#10] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@AS, post #8

to ze jest system 2,0 to my wiemy, ale posiadacz owej a600 nie posiada tego systemu

[#11] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@Banderas, post #10

OK, ja mam Workbencha 1.3, nie mam możliwosci skołowania innego ale idzie w koncu uzywac tego dysku pod Amigą?, i czemu mamniedostępne Add Harddrive w WinUae(wersja 1.1.1)
[#12] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@AS, post #8

W mojej A600 jest rom 1.3 ok, racja ;)

[#13] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #11

da sie uzywac, a masz nie dostepna ta opcje w winuae bo masz wlaczona blokade, przejzyj tego drugiego linka co podal Pwe, to powinno pojsc.

[#14] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #9

Kickstart masz najlepszy z A600. Musisz zmienić system na 2.x (najlepiej 2.1). Możesz go sobie ściągnąć z netu (masz Amigę i kickstart, więc nalezy Ci się). Potem przejdź na stronę http://valwit.net/uaehd.html i przeczytaj ją DOKŁADNIE. Podłącz dysk do PC, włącz WinUAE, odpal Workbench z dyskietki (Install 2.1) i postępuj z opisem z tamtej strony. Potem odpinasz dysk od PC podąłczasz do Amigi i masz.
[#15] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@AlaN, post #14

Zainstalowałem windowsa xp i az sie zdziwiłem że mi rusza, przycisk Add Harddrives się uaktywnił, porobiłem na dysku partycje itp, w koncu emulator sie zrestartował ale zamiast workbencha windows wywalił zonka w tym stylu:
Crash Detected.MiniDump saved as C:uaewinuae_20071023_221716.dmp
WinUae mam w wersji 1.1.1, dysk to Conner 500MB ale podpinałem równierz Samsunga 213MB i było tak samo. Dzieje sie tak tylko jeśli w ustawieniach emulatora wybiore dysk twardy.
[#16] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@AS, post #8

Pewnie dlatego że:
po primo większość nie ma dyskietki Install
po secundo prócz ustawienia dysku i sprtycjonowanie go pod WinShitem możesz od razu na nim postawić system (najlepiej "goły") i przerzucić bezstresowo większość jak nie całość programów na tak przygotowany dysk jeśli nie masz w Ami CD-ROM'U czy katy sieciowej

[#17] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@flash5, post #16

Ok problem rozwiązany, winny był emulator, system już postawiony i działa, teraz pytanie - jak przenosic gry i odpalać je na amidze.
[#18] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #17

przenies na druga partycje a jak masz w formacie adf to naszykuj kilka czystych dyskietek i znajdz na sieci ADFBlitzer czy jakos tak

wkladasz dyskietke do stacji uruchamiasz program pokazujesz źródło adf i naciskasz kopy po ok 40 sekundach masz to rozpakowane na dyskietce

reszte instukcji znajdziesz na tym forum

Ostatnia modyfikacja: 24.10.07 12:58
[#19] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@flash5, post #18

adf2disk z aminetu polecam. Jak masz adfy powiedzmy na cd to wrzuc adf2disk do C wystarczy wklepac adf2disk cd0:superfrogd1.adf domyslnie chodzi na trackdisk.device unit 0 wiec powinno samo bez problemu zaczac nagrywac sie na dyskietke

[#20] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@Fazior, post #19

Aha. Nie dziw się, że pod Windą 98 nie miałeś aktywnej opcji "Add Harddrives". Ta opcja działa tylko pod XP/2000 na koncie administratora.

[#21] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@Fazior, post #19

Znalazłem program ADF2Disk, działa pod amigą ale jak przeniesc pliki ADF na amige, plik zajmuje 880kb a dyskietka ma 720kb, nie posiadam nagrywarki a amiga nie chce mi wykryc CD-ROMu(jakis mitsumi 12x).
[#22] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #21

1. CD-ROM wykryje Ci jak zainstalujesz sterowniki do CD-ROM'u. Polecam "IDEFix97".
2. Możesz odpiąć dysk od Amigi, podąłczyć go do PC i pod emulatorem skopioiwać ADF'y na HD. Potem już w Amidze rozpakowujesz na flopki :)
3. Kup czytnik kart "Compact Flash" i jakąś kartę. Zainstaluj sterownik FAT95. Pliki ADF zapisujesz pod PC na kartę, potem wkładasz ją w Amigę i jako napęd CF0: kopiujesz na flopki :)
[#23] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@AlaN, post #22

No dobra ale ja pod Workbenchem nie potrafie nawet kopiowac z dyskietki na dysk twardy a co tu dopiero kopiowac ADF pod emulatorem.
[#24] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #23

Jezeli emulator widzi Ci juz amigowy dysk twardy to w utawieniach uae odptaszkuj:) add pc drives at startup czy jakos tak. Po tej operacji bedziesz widzial pod amigowym systemem na emulatorze napedy pece i Twoj amigowy dysk. Klikasz 2 razy na dysku pece na ktorym masz adfy, przeciagasz je na dysk amigowy. wylaczasz peceta wyciagasz hd amigowy, podpinasz do amigi i juz masz tam te adfy.A, i wrzuc adf2disk do C na partycji systemowej Twojego amigowego dysku. Potem jak pisaîem adf2disk Nazwa_partycji_na_ktorej_masz_adf:nazwa.adf i enter:)

Ostatnia modyfikacja: 24.10.07 19:35
[#25] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #21

Dlaczego nie spakujesz tego zipem??

Benedykt

[#26] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

OK Gry poprzenoszone, mam jednak problem z ADF2Disk, nie działa on chyba tak jak powinien, zdziwiło mnie też ze wszystkie pliki ADF i ADF2Disk mają ikone młotka, sciągłem też program TransADF - ten już ma inną ikone ale po włączeniu wyskakuje czarny ekran i czerwona ramka a w niej:

Recoverable Alert. Press left mouse button to continue.
Error 0003 8007 Task 0001FC70
[#27] Re: Podpinanie dysku twardego w a600

@nowa_era, post #26

Z tymi mlotkami tak ma byc. mam nadzieje ze rozpakowales adf2disk do c. Jezeli tak to nie ruszaj ikony i wpisz w shelu to co Ci pisalem. Albo nacisnij prawy klawisz i uzyj execute command i stamtad wpisz adf2disk nazwa dysku na ktorym masz plikiadf:nazwapliku.adf i nazisnij enter - musi sie zaczac nagrywac na dyskietke nie ma innej mozliwosci

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem