kategoria: Sprzęt
[#1] problem z przyciskiem fire
Cześć.
Od lat korzystam z wersji QJ Mega Star'a dedykowanego dla Segi. Mam kilka takich joysticków. Teraz kupiłem kolejny. Fire należy wcisnąć BARDZO mocno, a i to nie zawsze daje oczekiwany rezultat. Nigdy nie naprawiałem Joy'a... Jakieś sugestie doświadczonych kolegów? Dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2022 21:18:50 przez wilkwcieniu
[#2] Re: problem z przyciskiem fire

@wilkwcieniu, post #1

Jeżeli przycisk raz Ci działa a raz nie to i kable są całe to prawdopodobnie jeden z mikrostyków został nadwyrężony. Dostałem taki joy za parę złotych bardzo zniszczony - przyciski oraz kierunki miały podobny problem.

Każdy mikrostyk w plastikowej obudowie rozkręciłem i na nowo ustawiłem/skorygowałem blaszki oraz sprężyny - teraz działa prawie jak nowy. Jeżeli u Ciebie to wina tylko mikrostyku z przycisku to musisz go rozkręcić i zobaczyć jak wygląda sytuacja.

Co do sprężynek to niektóre musiałem nieco skrócić i zwinąć koniec na nowo aby zaczepić go na blaszce, same blaszki niektóre były nieco wygięte wg. oryginalnego stanu co też powodowało problemy, że albo słabo dotykały styku albo nie wracały do poprzedniej pozycji - możesz porównać dwa mikrostyki - sprawny i ten problematyczny aby zobaczyć co należy w nim poprawić.

Tylko uważaj przy rozbieraniu poszczególnych mikrostyków - w jaki sposób i gdzie są umieszczone/obrócone poszczególne elementy - jak pomylisz to będziesz się wkurzał i kilka razy niepotrzebnie je otwierał.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2022 22:02:27 przez Adinfo
[#3] Re: problem z przyciskiem fire

@Adinfo, post #2

Tak zrobię. Gdzieś kiedyś słyszałem, że w tych joyach jest czujnik, który reaguje z siłą nacisku. Bo pod tym przyciskiem nigdy nic nie klika. Ale o tym akurat wiesz skoro miałeś taki sam. Inna sprawa z wersjami dla Nintendo i samych Amig. Tutaj przycisk B działa jak fire.
[#4] Re: problem z przyciskiem fire

@wilkwcieniu, post #3

Do pewności sprecyzuj dokładnie który przycisk szwankuje, bo ten mój niby taki sam a było parę odmian więc różnie może być, abyś niepotrzebnie czegoś nie rozbierał - tylko zdiagnozował ten konkretny, który jest problematyczny.

Widzę na pierwszy rzut oka różnicę w przyciskach (mam pomarańczowe przyciski), ale trudno mi powiedzieć na 100% bo ten mój jest gdzieś rozkręcony i zarzucony.

W tym Twoim nawala coś z przycisku Start lub A/B czy któryś duży? - jeżeli taki co "powinien klikać jak mikrostyk" - to taki naprawiałem jak pisałem wyżej - to był taki sam mikrostyk w przezroczystej plastikowej obudowie jak te umieszczone w kierunkach drążka.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2022 22:07:16 przez Adinfo
[#5] Re: problem z przyciskiem fire

@Adinfo, post #4

Przycisk B. Tam fabrycznie nigdy nic nie klika. Zastępuje klasyczny Fire. Działa bezkolizyjnie z Amigami. Tych joy'ów mam kilka. Jedynie z tym występuje problem. Rozkręce go i przeczyszcze.
[#6] Re: problem z przyciskiem fire

@wilkwcieniu, post #5

Jaki to dokładnie symbol/model joya? - na spodniej pokrywie jest podany pełny symbol, albo na pudełku jeżeli masz do niego oryginalne.

Jak wpiszesz w Internecie QuickJoy MegaStar to pojawia się parę różnych wersji - obudowy niby takie same ale różnice wizualnie widać właśnie po przyciskach.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2022 22:09:49 przez Adinfo
[#7] Re: problem z przyciskiem fire

@Adinfo, post #6

QUICKJOY SG MEGA STAR SV-433
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem