[#1] spalone (?) CD/TV
Witam, kupiłam jakieś 2 lata temu Commodore CD/TV. Uruchomiłam je w pełni dopiero wczoraj i działało pięknie. Dzisiaj przełączyłam je do innego gniazdka (do listwy bez uziemienia ;/)... błysnęło, zapaliła się dioda "CD" i koniec. LCD już się nie zaświeciło, przełączyłam do innego gniazdka i nic. Wygląda na zgon :/

Czy jest jakakolwiek szansa, że da się to naprawić? Jestem elektronicznym lamerem, więc proszę o dokładne wyjaśnienie co się mogło stać. A może jest ktoś z Poznania i potrafiłby to sam naprawić?

Pozdrawiam.
[#2] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #1

Wyswietlacz na panelu pokazuje godzine?
[#3] Re: spalone (?) CD/TV

@Phibrizzo, post #2

Nie, CD/TV w ogóle nie reaguje. Zwykle pokazywał, teraz już nic nie robi :/ Zero reakcji na włożenie wtyczki, na wciskanie Power i ogólnie włączanie czegokolwiek :/
[#4] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #1

A jesteś w stanie ustalić położenie bezpiecznika w zasilaczu (wiąże się to z rozebraniem CDTV) ?

Bo może tylko bezpiecznik się przepalił i po jego wymianie wszystko wróci do normy.

[#5] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #1

Mialem kiedys podobny problem w swojej CD32... Pstryk! I koniec :/ Po rozkreceniu zasilacza i wymianie bezpiecznika wszystko bylo tak jak dawniej.
Przed wymiana radze sprawdzic moc bezpiecznika i wsadzic podobny.

Ostatnia modyfikacja: 23.10.07 19:41
[#6] Re: spalone (?) CD/TV

@Koyot1222, post #5

A czy możesz mi powiedzieć gdzie powinnam się z tym zgłosić? Do serwisu RTV? Czy gdzie? Ile to może kosztować?

ps. I jak to sprawdzić przed rozkręceniem? :) Powtarzam, jestem całkowitym lamerem :)

Ostatnia modyfikacja: 23.10.07 19:46
[#7] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #6

Sam bezpiecznik rurkowy to koszt około 1,5 zł.
Najwięcej szarpnie cię robocizna.

No chyba, że jeszcze coś padło.

Ludziska! Nie ma nikogo z Poznania i okolic żeby pomóc dziewczynie?

Jeżeli nikogo nie znajdziesz, to pozostaje Ci tylko serwis RTV lub komputerowy.

Chyba bez rozkręcenia CDTV nie sprawdzisz, czy to tylko bezpiecznik. Ja jednak obstawiam taką usterkę.

Ostatnia modyfikacja: 23.10.07 20:01
[#8] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #6

Zanieś do serwisu RTV, opisz sprawę, być może kwestia tylko bezpiecznika. Rozbiorą i zobaczą, ocenią wzrokowo czy nic się nie zwęgliło itp.

[#9] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #6

Bezpiecznik albo uszkodzenie zasilacza...

Ostatnia modyfikacja: 23.10.07 20:17
[#10] Re: spalone (?) CD/TV

@wali7, post #9

Dzięki za odpowiedzi, do końca tygodnia albo w poniedziałek wybiorę się do serwisu :) A może w tym czasie odezwie się ktoś z Poznania...? :) Znacznie bardziej ufam amigowym maniakom niż "uniwersalnym" panom z serwisu :)
[#11] Re: spalone (?) CD/TV

@Fau, post #10

Fau napisał(a):

> "uniwersalnym" panom z serwisu

Dobrze powiedziane
OK :D

[#12] Re: spalone (?) CD/TV

@cichym, post #11

bezpiecznik w cdtv to zaden problem sciagamy tylko gorna pokrywe cdtw i mamy dostep do zasilacza ,z ktorego odkrecamy pokrywe i mamy dostep do bezpiecznika ,wyciagamy wkladamy nowy skrecamy i koniec.
[#13] Re: spalone (?) CD/TV

@DRACOX, post #12

A może, skoro nikt z Poznania się na razie nie zgłasza, ktoś zrobi i zamieści kilka zdjęć z kolejnymi etapami wymiany bezpiecznika. Sam nie mam (i nie miałem) CDTV, ale skoro piszecie, że to łatwe, to może tak by się dało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem