[#1] A500 i zewnetrzna stacja
Witam
Jestem tu nowy wiec czesc wszystkim :)

Od razu przejde do sedna, mam A500 z rozszezeniem 0,5 MB. Ostatnio porzyczylem od kolegi zewnetrzna stacje dyskow, podlaczelem ja do gniazda "Disk port" z tylu amigi, naciskam power, wkladam dyskietke i nic :(. Amisia niebootuje sie z tej stacji, po wczytaniu workbencha (mam kickstart 1.3) lub x-copy niewidzi tej stacji... Czy ktos moze mial juz taki problem i moglby mi cos poradzic?? Jak uruchomic ta stacje? Bardzo prosze o pomoc. Do tej pory nic nie podlaczalem do amigi (bo niemialem co :P ) wiec port raczej nie jest uszkodzony.

P.S. stacja wyglada tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b87aeb41c37b0b6.html
z tylu ma wlacznik i gniazdo przelotowe.

[#2] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #1

1) Piszesz, że stacja jest pożyczona od kolegi - sprawdzaliście, czy u niego działa?
2) Próbowałeś zmienić położenie przełącznika z tyłu stacji?
3) Przy Kickstarcie 1.3 nie da rady uruchomić Amigi z dyskietki w zewnętrznej stacji - no chyba, że masz sprzętowy bootselector w komputerze.

[#3] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@PopoCop, post #2

1) Kolega twierdzi ze stacja u niego na pewno dziala
2) Tak, probowalem w obu polozeniach
3) Kolega twierdzi ze tez ma kickstart 1.3 (akurat to juz wczesniej wydawalo mi sie malo prawdopodobne), czy jezeli bym wymienil Kickstart na 2.05 (np. taki http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=552&sid=c43b6ac7e73aa58b8ac8048df032493d) i dokupilbym Workbencha 2.1 to jest szansa ze by to dzialalo?

[#4] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #3

stacja powinna być rozpoznawana automatycznie niezależnie od wersji Kickstartu, jedynie czego kick1.3 nie potrafi to zabootować z innego napędu niż df0 (a bootselector zamienia df0 z df1 poprzez proste skrosowanie sygnału Sel0 i Sel1)
tak więc wymiana 1.3 na 2.0 nie powinna spowodować, że Ami zobaczy tę stację (przy założeniu że jej nie widzi)
[#5] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #3

Nie musisz zmieniać Kickstartu żeby zewnętrzna stacja działała. Mając Kickstart 1.3 taka stacja też działa, z tym że nie można z niej uruchomić komputera (trzeba to robić ze stacji wewnętrznej).
W Twoim przypadku coś jest źle ze sprzętem, skoro u kolegi stacja działa, to możemy założyć, że jest sprawna. Problemem może być uszkodzenie komputera (portu stacji), albo niekontaktujący kabel od stacji.

[#6] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@wali7, post #4

Czyli rozumiem ze po wczytaniu Workbencha lub X-Copy powinno dac sie normalnie uzywac stacji, ale niestety nieda sie. Czyzbym jadnak mial uszkodzone cos w Amidze (port lub inny uklad)?? Czy jest jakis sposob by to sprawdzic?

[#7] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #6

poprostu podlacz do innej amigi i sprawdz. Ja mam ze dwie stacje zewnetrzne ktore dzialaja jak chca tzn. z A500 nie natomiast A1200 i A4000 dzialaja normalnie (zwykle stacje dd) a druga na odwrot

[#8] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@PrzemasIII, post #7

czyli niechodzi bo nie i tyle... niestety niemam dostepu do innej amigi. Zainteresowalem sie tym bo dowiedzialem sie ze kolega tez ma stara Amige troche rozbudowana, a zawsze czulem sentyment do mojej Amisi (w koncu to moj pierwszy komputer z dziecinstwa). Poprostu sobie odpuszcze narazie, moze w przyszlosci bedzie mnie stac (przy ograniczonym budrzecie studenta :( ) na 1200 lub lepsza lub poprostu na zainwestowanie w obecna.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

[#9] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #1

Co ty moje foto z allegro dajesz ta staja jest sprawa krętacz i jest teraz na licytacji
Mogłeś napisać że stacja wgląda jak ta
[#10] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Dorian3d, post #9

przeciez jest napisane "P.S. stacja wyglada tak:" a nie "to jest ta stacja". Sprubuj zrozumiec to co czytasz. Niemam jak zrobic fotki wiec dalem fotke takiej samej (na aukcji niema zastrzezen co do wykorzystania zdjecia), a to ze zrozumienie pisanego tekstu jest dla Ciebie zbyt trudne to juz nie moja wina.

Ostatnia modyfikacja: 25.10.07 17:01
[#11] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #1

Ostatnia modyfikacja: 25.10.07 18:20
[#12] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #1

Ostatnia modyfikacja: 25.10.07 18:20
[#13] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Bart000, post #1

Ostatnia modyfikacja: 25.10.07 18:21
[#14] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Dorian3d, post #11

Panu chyba gorzej? Skąd ta agresja?

[#15] Re: A500 i zewnetrzna stacja

@Grygus, post #14

Jaka agresja jaja robię hyh
Wykasowane zadowolony

Ostatnia modyfikacja: 25.10.07 18:22
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem