[#1] Pytanie o wskaźnik "ZZ"
Cześć

Dziś mnie tchnęło weekendowo- gdy był wczytany system Amigi (generalnie DOS), to gdy działała stacja dyskietek "mieliła", wtedy kursor wyświetlał się jako "ZZ".

Czym było to ZZ? To jakaś chmurka, postać? Macie jakieś pomysły?

[#2] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #1

symbol "spania"

LINK

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2022 15:28:13 przez mastaszek
1
[#3] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #1

To są momenty w których Amiga nie ma multitaskingu.
1
[#4] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@mastaszek, post #2

Windows powinien zostać przemianowany na ZZ.
2
[#5] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@ZbyniuR, post #3

Workbench do wersji 3.1 nie pozwalał nic robić gdy kopiowały się pliki. Zmieniło się to dopiero w 3.5. Większość osób tego nie zauważyła (w tym i ja), bo kto wtedy kopiował pliki w Workbenchu? Od 1997 miałem Magellana, w wcześniej używałem FlieMastera. Klasyczny Workbench był mocno niedokończony i właściwie nadawał się tylko do uruchamiania programów z ikon.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2022 17:50:15 przez MDW
[#6] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@MDW, post #5

Klasyczny Workbench był mocno niedokończony i właściwie nadawał się tylko do uruchamiania programów z ikon.

Założeniem Workbencha jest reprezentacja graficzna systemu dyskowego. A więc na blacie są napędy dysków, które posiadają poukładane w katalogach pliki. Każdy plik na dysku posiadający plik .info reprezentowany jest przez ikonkę.

Blat Workbencha w wersji 1.3 ma dość mało opcji w menu, ale ma możliwość rozszerzania tych funkcjonalności o zegar, czy notatnik uruchamianych na ekranie Workbencha.

W wersji 3.1 dla przykładu dodano dosyć sporo rzeczy: pierwszą rzeczą, która rzuciła mi się w oczy to polecenie "Execute command...", które pozwala uruchamiać dowolne polecenie z poziomu WB.

Ponadto w tej wersji można wyświetlać pliki bez ikonek. Dosyć przydatną opcją w menu Workbencha jest robienie kopii zapasowych plików i katalogów.

Poza tym jest menu "Tools", które jest do dyspozycji programistów. Każda zaznaczona ikonka jest przekazywana do programu z menu Tools. Na blacie Workbencha programy mogą też dodawać własne ikony (tzw. AppIcons).

Jeśli chodzi natomiast o zajęty wskaźnik myszy to dotyczy on tylko jednego tasku. Inne procesy są nadal wykonywane, o czym możemy się przekonać klikając na ich okna.

W istocie w OS 3.5 kopiowanie na blacie Workbencha przeniesiono do odrębnego tasku.

Moim ulubionym File Managerem jest DirWork. Przyznam, że z DOpusem 4, czy File Masterem miałem mniej do czynienia. W tamtym okresie o DOpusie 5 czytałem tylko w prasie.
[#7] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@Hexmage960, post #6

W wersji 3.1 dla przykładu dodano dosyć sporo rzeczy: pierwszą rzeczą, która rzuciła mi się w oczy to polecenie "Execute command...", które pozwala uruchamiać dowolne polecenie z poziomu WB.

Ponadto w tej wersji można wyświetlać pliki bez ikonek. Dosyć przydatną opcją w menu Workbencha jest robienie kopii zapasowych plików i katalogów.

Poza tym jest menu "Tools", które jest do dyspozycji programistów. Każda zaznaczona ikonka jest przekazywana do programu z menu Tools. Na blacie Workbencha programy mogą też dodawać własne ikony (tzw. AppIcons).

Te rzeczy dostępne są od Workbencha 2.0

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2022 19:43:11 przez Norbert
[#8] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #1

Przecież to dymek jak w komiksach a w nim po prostu ZZ symbolizujące uśpienie.
[#9] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #1

ogolnie rzecz biorac i tak jak mowia przedmowcy, ludzie w tamtych czasach doskonale wiedzieli co to znaczy. ja w 94 mialem 11 lat, wtedy kupilismy amige i jakos to samo przez sie bylo jasne :)

ZZzZzzZZzz
[#10] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@juen, post #9

symbol Putina a
[#11] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@juen, post #9

Obecne młode pokolenie często nie rozumie symboliki ikony dyskietki jako zapisu. Szkoleniowcy zaczęli więc mówić "klikamy znaczek Honda"
[#12] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@_DiskDoctor_, post #4

Dzwoń szybko do Microsoft. Jak mogli na to nie wpaść
[#13] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #1

https://www.grammarly.com/blog/zzz-meaning/
[#14] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@ZbyniuR, post #3

Bardzo mi przykro, ale to nie są te momenty
2
[#15] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@nostrum666, post #8

OK, rozumiem, że system był zajęty np obliczeniem czy wczytywaniem.

Ale co przedstawia ta ikonka "ZZ"?
Czy to ktoś se kima? Jak zinterpretować graficzną formę tej ikonki, bo mi czacha dymi i nic nie widzę?
Chmurka- git. Ale skąd ta chmurka? Tam ktoś leży?
[#16] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #15

tak. Leży Jerzy na wieży. Mariackiej. Ale zaraz wstanie i zacznie grać na trąbce. Tak naprawdę za tą ikonką kryje się grubsza historia i symbolika oraz ukryty przekaz Starożytnych, a stanowiła ona temat niejednej pracy doktorskiej. Tak naprawdę do dziś nie mamy pewności, co ona oznacza.
2
[#17] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #15

Po prostu - ZZ Top zapłacił niemałą kasę firmie Commodore za product placement.
Ta historia ma długą brodę.

ok, racjaok, racjaok, racja
4
[#18] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@łysy0800, post #15

Jak się coś wczytuje, to użytkownik znudzony czeka podpierając głowę ręką, ziewa, prawie przysypia, ZZzzz...

Albo, druga interpretacja - amiga daje znać, że można się chwilkę zdrzemnąć podczas wczytywania
1
[#19] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@mastaszek, post #18

Mhm, a dodatkowo zgrzytanie stacji kojarzyło sie z chrapaniem. :)
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"
[#21] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@ZbyniuR, post #19

W grze Lemmings kiedy gra czyta dane z dyskietki, jest kursor myszy ze śpiącym Lemingiem, dokładnie na ten sam wzór co dymek w OS 1.3.

W OS2/3 zastąpiono to eleganckim zegarem/stoperem, ale jak ktoś lubi może sobie podmienić w programie Pointer.
[#22] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@nogorg, post #14

Programy uruchomione w tle na przerwaniach to działają nawet na 8bitowcach albo w DOSie, ale nikt tego nie nazywa multitaskingiem. Bo jak sie główny proces zamuli to interaktywność = zero. I ta chmurka informuje użytkownika że póki się wskaźnik nie zmieni to nie ma sensu w coś klikać i oczekiwać że komp to zauważy i na to zareaguje.
[#23] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@ZbyniuR, post #22

rotfl
[#24] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@ZbyniuR, post #22

Dla mnie to trochę wygląda jakby dostęp do interfejsu został zablokowany dla użytkownika przez system, ale czy wtedy faktycznie jest wyłączony multitasking?

W internetach piszą, że WB 1.3 jest wielozadaniowy, ale nie jest wielowątkowy, dlatego jeśli WB będzie zajęty, to nie będzie można nic w nim zrobić, póki nie skończy, ale inne programy uruchomione równolegle będą działać dalej.

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2022 20:05:09 przez san_u
[#25] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@nogorg, post #23

Smiech
2
[#26] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@nogorg, post #25

nie ujmujac nikomu to ten temat:
- jest zabawny, bo jak ktos o to w ogole mogl zapytac
- jest nostalgiczny, bo dzieki temu pytaniu uaktywnily nam sie niektore obumarle szare komorki
- jest jednym z glownych aktualnie na ppa :D
- jest filozoficzny, bo inaczej odpowiedz Hexa by nie miala sensu,
- jest edukacyjny, execute command bylo przed 3.x!
- jest dramatyczny, bo zajety kursor imho byl fajniejszy ten z 1.x niz zegarek, zreszta szczesliwy czasu nie licza

a i tak paradoksalne ma wiekszy sens niz inne ostatnio

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2022 21:02:11 przez juen
2
[#27] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@san_u, post #24

Nie jest wyłączony multitasking. Uzywajac OS zasadniczo nic go nie wyłącza. Dopiero niesystemowe produkcje

Tak jak mówisz. Zajęty jest interfejs. Czyli główny task z wb i tyle. Pozostałe taski odpalone poza i z wb nie mają powodu by się zatrzymac

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2022 21:12:23 przez juen
3
[#28] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@juen, post #26

Spoko spoko, sam temat mi nie przeszkadza. Mnie setnie rozbawiło, że gdy trollowi pokazuje się na ruchomym obrazku multitasking z chmurką "zz" to i tak dalej pieprzy swoje głupoty Pacman . Potem ukręcają z tego tematy po x*1000 postów szeroki uśmiech
1
[#29] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@nogorg, post #28

Jedyny błąd jaki popełniłem to w poście #3 użyłem słowa Amiga zamiast Workbench. A twoich wyliczać nie będę bo nie jestem trollem. Definicję możesz sobie znaleźć w necie. :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
[#30] Re: Pytanie o wskaźnik "ZZ"

@juen, post #26

- jest dramatyczny, bo zajety kursor imho byl fajniejszy ten z 1.x niz zegarek, zreszta szczesliwy czasu nie licza

Tutaj się zgodzę, zegarek po prostu wygląda bezpłciowo, a dymek gdzieś tam w środku nawiązuje do dzieciństwa i czasu spędzonego przy komiksach, a więc dla wielu osób będzie podświadomie przedstawiał coś sentymentalnego i przyjemnego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem