[#31] Re: Amiga pod TV

@arti4-92, post #30

Dobra chłopaki zostawię to tak jak jest ważne że obraz jest.
Tak wygląda mój cały zestaw :D
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=5216&height=960&width=1280
PS. Niedługo na tej dodatkowej stacji będzie leżał CD-ROM a na CD-ROMie mój HD :D

[#32] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #31

Witam. Dźwięk ci szumi przez modulator bo masz wyłączony. W amidze A600 jest z tyłu taki suwak tam gdzie podłączasz kabel z chinch od Tv. Przestaw go i zobacz czy jest dźwięk.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 19:05
[#33] Re: Amiga pod TV

@arik92, post #32

Przestawiam i dalej szumi

[#34] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #33

A system fonii w tym telewizorku dobrze ustawiony?

[#35] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #31

;o, mam taki telewizorek :)

[#36] Re: Amiga pod TV

@kmilota, post #29

A co ma PAL, SECAM i NTSC do dźwięku??? To przecież systemy wizji! A dźwięk idzie na dwóch podnośnych: 5,5MHz (fonia "zachodnia" {nie przestrojony u nas TV z zachodu}) i 6,5MHz - przestrojony czyli działający w Polsce.
Nie myl pojęć.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 22:23
[#37] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #33

Dostrój TV dokłądnie tak, żebyś miał wyraźny obraz. Włącz jakiś program odtwarzający muzykę i sprawdź. jeśli dźwięku nie ma, to przełącz w Amidze ten pstryczek w modulatorze - powinien dźwięk być. Jeśli nadal nie ma, to.... pokombinujemy dalej.
[#38] Re: Amiga pod TV

@AlaN, post #36

AlaN napisał(a):

> A co ma PAL, SECAM i NTSC do dźwięku???

Ja się go zapytałem, czy wie co to PAL, SECAM, NTSC, itp. Bo jeśli nie wie co to jest, to nie ma sensu dyskutować z nim o pasmach przenoszenia dźwięku. Tak wiec nie wciskaj mi tu, że mylę pojęcia. Dokładnie czytaj to co ktoś napisał.
[#39] Re: Amiga pod TV

@AlaN, post #37

Roszak pisał, że ma jakieś głośniki podpinane na złącze typu jack. Jeśli to są typowe głośniki do peceta z własnym zasilaniem to niech je podepnie do Amigi przez przejściówkę chinch-minijack i będzie po problemie.
[#40] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #24

Kiedyô dawno temu podîâczyîem C64 do radia, dziaîaîo bardzo dobrze.
Dziô duűo lepszym rozwiâzaniem sâ gîoôniki+przejôciówka.
Takie gîoôniki zajmujâ mniej miejsca niű jakieô radio.

Ostatnia modyfikacja: 29.10.07 11:54
[#41] Re: Amiga pod TV

@Olek, post #40

Mam głośniki zasilane oddzielnie mogę je podpiąć do gniazda chinch?
PS. Ruszam tym pstryczkiem i nic

[#42] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #41

Nie, nie możesz! Osobiście nie pozwalam!

[#43] Re: Amiga pod TV

@MinisterQ, post #42

W mordę jeża to jest jakieś głupie mam podłączony tv przez ten kabel i obraz jest okropny gorzej jak TVN z anteny :( Nie mogę wyczaić dobrego miejsca na tej skali bo nie ma nigdzie dobrego obrazu do tego jak jest już taki w miarę dobry to jak poruszę kablem to się coś psuje i obraz jest do kitu

[#44] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #43

Może weź już to zostaw, i poproś o pomoc sąsiada, albo tatę?...
Jeśli nie jesteś w stanie sobie poradzić z prostym połączeniem kilku kabelków, to może lepiej się tym już nie bawić? Jeszcze zrobisz krzywdę sobie, albo co gorsza sprzętowi...

[#45] Re: Amiga pod TV

@MinisterQ, post #44

Miałem wczoraj ładny obraz ale poruszyłem kabel i sie zepsuło jak tym kabelkiem ruszam to albo jest w miarę czytelny ten obraz albo skacze na wszystkie strony.

[#46] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #45

Chłopie. Abyś przestał tu wypisywać swoje problemy z kabelkiem, przyjedź do Zgorzelca. Weź pod pachę tą A600, telewizorek i kabelek. Osobiście odbiorę ciebie z dworca PKP i rozwiążę twój problem.
Jeśli Zgorzelec jest dla ciebie za daleko, to może któryś z forumowiczów się nad nim zlituje i mu podłączy to wszystko do kupy.
[#47] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #45

a skąd on jest??

[#48] Re: Amiga pod TV

@arti4-92, post #35

[Off-topic: ON]

A ja mam taki karton Cały wypełniony CiDikami A identyczny joystick miałem do C64

[Off-topic: OFF]
[#49] Re: Amiga pod TV

@MikeN, post #48

Żeby nie było, u mnie obraz odbiera idealnie w kolorze :)

[#50] Re: Amiga pod TV

@arti4-92, post #49

Żeby nie było, u mnie obraz odbiera idealnie w kolorze

Na takim samym, czarnobialym telewizorze? Uzywasz trojwymiarowo-rozowych okularow czy jakis innych wspomagaczy? :P
[#51] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #50

taki sam - podobna obudowa :P moj jest czerwony :)

Ostatnia modyfikacja: 29.10.07 19:09
[#52] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #45

Możesz mieć przełamany kabel, spróbuj inny zanim coś zepsujesz.

[#53] Re: Amiga pod TV

@Olek, post #52

Te cyrki działy sie przez moją płytę główną ale zmieniłem na inną 2D i działa idealnie tylko że obraz trochę skacze i to przeszkadza Wiecie dlaczego tak się dzieję
PS. Mam przelotkę do dysku IDE 2.5 na IDE 3.5 i gdy ją umieszczę w złączu IDE amigi i uruchomię kompa bez dysku tylko z przelotką to nie działa modulator i stacja dysków dlaczego tak jest?

[#54] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #53

Wiecie dlaczego tak się dzieję

Tak. Ta plyta ma pewnie "mocniejszy" modulator, natomiast kabelek jest dalej przelamany?

dlaczego tak jest?

Zwarcie na przejsciowce? Podobny efekt mozna zaobserwowac wtedy, gdy podlaczony jest HD bez zasilania.
[#55] Re: Amiga pod TV

@Andrzej Drozd, post #54

Czyli gdy podłącze dysk razem z zasilaniem to problem zniknie?
Kabel na pewno nie jest przełamany.

[#56] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #55

.... kurde to podlaczas dysk bez zasilania i sie dziwisz ze masz problemy? cos tym kabelkiem jest na pewno nie tak skoro jak nim poruszasz to jest lepszy obraz chyba ze wyjscie modulatora masz uszkodzone (gniazdo sie oderwalo lub to samo moglo sie stac z wejsciem w tv)

ja naprzyklad jak mi pecet nie chce nic wyswietlac to go kopne i dziala (tak serio to jak poruszam karta gfx to dziala, ale raz kopnolem i zadzialo) :D ale z amiga bym tak nie postapil.

[#57] Re: Amiga pod TV

@Banderas, post #56

Ja podłączyłem samą przelotkę ;)

[#58] Re: Amiga pod TV

@Roszak, post #57

haha jakie easter eggs, kliknijcie sobie na link w poscie nr 31 w tym temacie :)

Dobry jest też opis zdjęcia "tak wygląda cały zestaw" :)

Ostatnia modyfikacja: 15.05.08 20:43
[#59] Re: Amiga pod TV

@innuendo, post #58

Muszę przyznać że na taki problem nie mam rozwiązania. Może trzeba by zastosować gumkę
[#60] Re: Amiga pod TV

@innuendo, post #58

LOL, ciekawe który z nich to roszak ;d

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem