@mmarcin2741,
post #23
Z tego, co czytałem, to 040
potrafią się mocno grzać, także w A1200 może lepiej mieć 030 właśnie.
A4000 040 grzeje się tak samo jak 030. Wsadź jakikolwiek cpu do 1200 z zamkniętą klapką i będzie podobnie. W a4000, wsadzenie cdromu, który ogranicza dostęp do jedynego taniego wiatraczka w puszce zasilacza, bardzo pogarsza sytuację.
A4000 mialy w większości ec030/25 ta druga konfiguracja 040 to kosztowała wtedy majątek
030 wprowadzono aby zredukować koszty produkcji, ale na finalnej cenie modelu było to niewiele. Ostatecznie ludzie płacili drożej, bo kupowali 4000/30 aby potem dokupić (conajmniej) fatalną dopałkę a3640 która znajdowała się od początku w a4000/40.
Inna sprawa, ludzie w pierwszych latach niezwykle rzadko kupowali ten komputer do domowego amigowania lub sceny. Większosć szła do małych firm audio video, które po kilku latach odsprzedawały je amigowcom, marzącym o tym modelu.
Cenowo, zawsze były drogie. Nawet w roku 2000-2005 ludzie chcieli kosmiczne pieniądze za działające modele. Naturalnie, wtedy warto było polowac na te "niesprawne", czy to z powodu baterii, czy ogólnej wrażliwości na wszystko. W tamtych latach kupiłem taki model praktycznie nieużywany, bez wycieku, ale nie działający do naprawy. Po dotarciu komputera, dosłownie tylko poodciskałem chipy romu na płycie, i to wystarczyło by wyświetlić dyskietkę

Dzisiaj, kupienie takiego nawet niedziałającego to już spory wydatek, no i naprawa tania też nie jest. Dlatego ludzie którzy mają ten model nie oszczędzają na rozszerzeniach.
Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 16:47:26 przez Ralpheeck