[#1] Popsułem system
Witam
Jestem nowy i pierwszy raz na PPA .Potrzebuje pomocy żeby przywrócić system do działania. Moja Amisia to 600hd rom 2,05 WB2,1 hd 320mb napęd CD flop amigowy wewnętrzny.
Instalując org Lokale PL 3,x komputerek {system}nie chciał się przestawić na nasz język więc postanowiłem kliknąć na ikonke deinstalacji lokale PL, po czym zresetowałem maszynke no i się zaczeło .System nie może zastartować przechodzi do DOSu i wyświetla komunikat :

c:plfonts failed returncode 205
1>

Nie chcę instalować na nowo systemu bo obawiam się utraty danych na dysku a oprucz tego nie posiadam sterownika EIDEfix zgranego na dyskietce.
Czy coś się da z tym teraz zrobić?

[#2] Re: Popsułem system

@Jacol, post #1

wpisz loadwb
a poźniej zedytuj plik startup-sequence tudzież user-sequence i usun wpis c:plfonts.

[#3] Re: Popsułem system

@Kaczus, post #2

Udało mi się uruchomić go startując z dyskietki WB lecz system który jest na dysku nie reaguje,po prostu komputerek nie zwraca uwagi na twardziela i co jakiś czas prosi o włożenie dyskietki systemowej.
Jestem zielony więc opisz to dokładniej {czytaj prościej}co oznacza

"a poźniej zedytuj plik startup-sequence tudzież user-sequence i usun wpis c:plfonts."
[#4] Re: Popsułem system

@Jacol, post #3

wpisz w oknie dosu "ed s:startup-sequence" i po odpaleniu programu, poszukaj linijki w tekscie c:plfonts i wykasuj ja, nastepnie zapisz zmiany (kliknij prawym pojedz na lewy gorny rog ekranu i powinno rozsunac sie menu z ktorego wybierasz opcje "save")

[#5] Re: Popsułem system

@Banderas, post #4

OK
Tak zrobię ale to dopiero jutro bo jutro znów będę miał przyjemność spotkać się ze moją starą przyjaciółką Amisią i w niej pogrzebać . Jeszcze jedno pytanko czy sterownik EIDE fix który jest zainstalowany w systemie można w jakiś sposób uzyskać i zgrać na dyskietkę ?. Chciałbym tą 600 jakoś ulepszyć mam 1mb ram na karcie z zegarem no i czy warto dokupić nowy rom 3,1? Z tego co przeglądałem w sieci to niema większych ram niż 1mb a karta APOLLO630 raczej nie wchodzi w grę {za droga i trudno dostępna}.
[#6] Re: Popsułem system

@Kaczus, post #2

Kaczus napisał(a):

> wpisz loadwb
> a poźniej zedytuj plik startup-sequence tudzież user-sequence

User-Startup :P

[#7] Re: Popsułem system

@GumBoy, post #6

Fakt - tak dawno nie zaglądałem tam, że mi się pokręciło :)

[#8] Re: Popsułem system

@GumBoy, post #6

Kolega Banderas napisał" wpisz w oknie dosu "ed s:startup-sequence" i po ..." więc jak to jest ? Co właściwie mam wpisać bo są różne wersje wpisu kto ma rację? Czy aby nie robi mnie tu ktoś w "bańke".
[#9] Re: Popsułem system

@Jacol, post #8

Nie nikt Cie nie robi w banke , mozna to zrobic tak i tak wpisz
ed s:startup-sequence i wykasuj wpis c:plfonts

[#10] Re: Popsułem system

@Hellena, post #9

Jak czytam pytania, które zadaje, to obawiam się, że ed może byc za trudny dla niego w obsłudze....

[#11] Re: Popsułem system

@Kaczus, post #10

bez przesady.

ed startup-sequence
strzalkami do liniski z c:plfonts
ctrl-b
ecs x
i juz

jesli nie ma w startup-sequence linijki to esc q zeby wyjsc bez zapisywania
i ed user-startup
[#12] Re: Popsułem system

@Kaczus, post #10

Chyba kolega ma racje. Moja przygoda z amigą zaczęła się w91roku wtedy to wykorzystywałem ją tylko do gier ,po pewnym czasie poszła do szafy dopiero w 2000r znów ją wyjąłem w empiku zakupiłem Amiga vademekum i szok można podłączyć CDrom no i okazało się że jestem duuużo do tyłu .Zakupiłem nowy twardziel w nieistniejącej już chyba firmie AMIGO tam mi zainstalowali WB2,1 wraz ze sterownikami CD. Po krótkiej zabawie z CD znów poszła do szafy.Ostatnio kolejny raz ją wyjąłem zakupiłem w eFUNZINe lokale PL+czcionkiPL no i rozczarowanie po nieudanej instalacji . Dlatego zdecydowałem sie zalogować na PPA no i chciałbym żeby mi ktoś pomógł z tym problemem zanim znów wyląduje w szafie na kilka lat. Jak pisałem jestem Zielony z dosu amigi no i trzeba mnie prowadzić krok po kroku jeżeli to możliwe. Nie posiadam AMIGI teraz tylko muszę do niej dojechać jutro ,więc przepiszę na kartkę to co mi poradzicie i będę próbował coś wskurać.
[#13] Re: Popsułem system

@Valwit, post #11

wydaje mi sie ze w ed bylo normalne menu z gornej belki, wiec nie trzeba chyba uzywac skrotow klawiszowych, ale moglem cos pomieszac

[#14] Re: Popsułem system

@Banderas, post #13

Wiec moze zrobic jak radzi Kaczus ,czyli wpisac loadwb w dos i dowolnym edytorem to zrobic

[#15] Re: Popsułem system

@Hellena, post #14

Witam
Wiieellkie dzięki uruchomiłem system to było bardzo proste no ale bez waszej pomocy nic bym nie wskurał .Wpisałem loadwb i edytorem usunąłem wpis w c:
teraz po restarcie jest wszystko ok.
[#16] Re: Popsułem system

@Jacol, post #15

teraz po restarcie jest wszystko ok.

Podziekuj Execowi. Dzieki niemu mamy taka wiedze i opanowanie. Zadna iluzja nie jest dla nas. My!, jestesmy prawdziwi, ponadamigowcy!

I wlosy i oczy mamy kraciasto bialo-czerwone. W razie czego! Farbujemy! :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem