[#61] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@mmarcin2741, post #56

Trzebaby pokazać komuś te kompy i zapytać o wrażenie
"estetyczne". Mi najlbardziej się podoba A600 i A1200.
Szczególnie A1200, chyba bym ją postawił nawet bez płyty głównej
w charakterze ozdoby szeroki uśmiech
A500 wygląda ciekawie, ale mi osobiście nie za bardzo się podoba.
Sprawia wrażenie kobyły. Lepiej wygląda Atari St.

Widać, że wiele zależy od gustu .

Dla mnie Atari ST zawsze było (i jest) niedoścignionym wzorem komputerowej elegancji (uprzedzam, że Atari ST nigdy nie miałem).

W ogóle Atari miało szczęście do designu - nie tylko ST. Ciekawe było nawiązanie serii XE do ST. A w przypadku serii XL to niezwykła była jednolitość wyglądu komputerów i całego spektrum akcesoriów - od komputerów, przez drukarki, stacje dysków, magnetofon, aż po tak odległe dodatki jak modem czy tablet graficzny. Nie wspominając o takim niezwykłym sprzęcie jak Atari 1090, który pozostał jedynie jako prototyp (a szkoda).

Estetyka Amigi i w ogóle Commodore była dla mnie zawsze taka jakaś nijaka i bez polotu.

Oczywiście inna sprawa to design systemu. Pod tym względem ST ma się nijak do systemu Amigowego .
2
[#62] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@prz, post #61

Witam.
Dla mnie Atari ST zawsze było (i jest) niedoścignionym wzorem komputerowej elegancji

Sorry, ale z tym się nie zgodzę.
Klawisze funkcyjne wyglądają jak kluski kopytka.
Mnie najbardziej przypadł do gustu C64 w pierwszej wersji.
Pozdrawiam.
1
[#63] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@ted, post #62

Sorry, ale z tym się nie zgodzę.
Klawisze funkcyjne wyglądają jak kluski kopytka.

Skojarzenie z "kluskami kopytkami" wynika z naleciałości narodowych . Staram się patrzeć na to raczej niezależnie od wpływów lokalnych doświadczeń .

Czyli to jednak nadal kwestia gustu bo dla mnie jego wygląd przypomina kamień łupany .

Pozdrawiam. Kwestia wyglądu to to jednak lekki OT, ale Atari ST dla mnie i tak jest piękne !
[#64] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@prz, post #63

Jak to mówią, każda potwora znajdzie swego amatora
1
[#65] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Mokry, post #53

Super! Przywożę i tak całą tę Amigę, więc na koniec mogę ją rozebrać i zostawić Ci płyty, jeśli chcesz się podjąć... o szczegółach na priv.
[#66] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #65

Wiadomosc z wyjasnieniami poszla na priv ;)...
[#67] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #65

CE164C najlepiej wymienić na nisko-profilowy, w razie jakbyś kiedyś chciał tam zainstalować Indivision AGA MK3. Ja tak mam w moim:

Tutaj masz moją stopkę z Commodore zamiast Amiga Technologies:

A tutaj masz zdjęcie z manuala. Może pomyślałbyś o zrobieniu reprodukcji?

Filmik super, ale zdecydowanie zbyt spontaniczny i za długi. Więcej powinno być kamerowane na powiększeniach.

Amiga 4000T - to jakby nie było - najdoskonalsza z amig. Ma poprawione błędy swoich dużych poprzedniczek 3000, 3000T i 4000D. Od rewizji kości aż po wykorzystanie (nareszcie!) niewylewającej baterii.
Oprócz krytykowanego pecetowego formatu płyty, zasilacza i obudowy, najbardziej dokucza brak portu zewnętrznej stacji dysków.
1
[#68] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #67

Mojej osobie w A4000 najbardziej dokuczał niegdyś brak modulatora TV. Gdy się miało system VGA-only, to był notoryczny problem jak się coś zbiesiło i odpalił się PAL-owski ekran. Najwygodniej było wtedy podpiąć się na chwilę do telewizora obok. A tu modulator dodatkowo trzeba było wpinać.
[#69] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #67

Dzięki!! Tak, następne filmiki będą krótsze. Dla usprawiedliwienia dodam, że ten i tak jest efektem cięć z materiału 3-godzinnego :D Rozpędziłem się :P

Fajny pomysł z tym Indivision AGA (choć o ile wiem Jens oferuje także podstawki podwyższające moduł żeby uniknąć konfliktów — a może to w innym modelu??), ale raczej w tym komputerze nie będę instalował, bo i tak planuję wstawić tu ZZ9000. Zamówiona, ale nie załapałem się na ostatni batch, więc przyszły rok....

Super, że masz Commodore'owską płytę. Po filmiku przyjdzie też szczegółowy artykuł o tym komputerze i być może uśmiechnę się do Ciebie o wykorzystanie zdjęć.

Wreszcie, co do instrukcji, to mam po niemiecku. Jeśli masz po angielsku, i nie ma jej jeszcze na Archive.org, może wrzuć dla potomności?
[#70] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@ted, post #62

C64, obudowa "chlebak" oraz Atari St były zaprojektowane przez
tą samą osobę.
[#71] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Daclaw, post #68

Mojej osobie w A4000 najbardziej dokuczał niegdyś brak modulatora TV. Gdy się miało system VGA-only, to był notoryczny problem jak się coś zbiesiło i odpalił się PAL-owski ekran

Jak już się odpaliło w PAL a nie było to systemowe i nie można było przełączyć ekranu to pozostawal tylko reset.
Dyskietka ratunkowa z obsługą karty graficznej czy DBLPAL i podobnych było dobrym rozwiązaniem przy braku TV obok

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2022 18:22:54 przez Norbert
[#72] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Norbert, post #71

Dlatego też dobrym rozwiązaniem jest monitor multisynchroniczny.

Kiedyś używałem monitora VGA z Amigą. Telewizor tylko od święta, by pograć w Alien Breed 3D II lub Amiga Boulder Dash.

Dzisiaj mam monitor Microvitec i sobie cenię.

Monitor VGA ma przewagę, bo większa przekątna i lepszy obraz i teraz to jego używam raz na jakiś czas.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2022 18:47:08 przez Hexmage960
[#73] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Norbert, post #71

Jest jeszcze sztuczka z przeciąganiem ekranu. Jeżeli Workbench jest w VGA i coś systemowego otworzy okno w Pal to robimy Amiga+M i za belkę ściągamy ekran na dół. Pod "spodem" będzie ten w Pal na który można się przełączyć kursorem. Taka bieda-promowanie.
[#74] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@ppill, post #73

Na pewno warto wymienić te orignalne tandetne wiatraczki i głośniczek, bo te które tam są to masakra jakaś...
[#75] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Hexmage960, post #72

Kiedyś używałem monitora VGA z Amigą.

niektórzy używają TV zamiast monitoru na biurku
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem