kategoria: A4000
[#31] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@moulder, post #30

Cóż, najważniejsze jest to, że gabaryty prawdopodobnie są odpowiednie skoro sprzedający użył tej obudowy a dalej to już można sobie rzeźbić. Według sprzedającego to jest obudowa do A4000D a taka płyta nie wszędzie wejdzie. Zaczynam rozważać zakup od Chińczyka :)
1
[#32] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #31

Ja tez rozważam opcje od chinczyka
1
[#33] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #29

Zamówienie kilku-kilkunastu kawałków nierdzewki z wyciętymi laserem otworami to koszt kilkuset zł. Wiem, bo kiedyś zamawiałem.
Trzeba oczywiście przygotować stosowny projekt w pliku.
1
[#34] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@moulder, post #32

Ahem, teraz widzę, że wysyłka kolejne ponad 300 zł.
[#35] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #33

Tylko niby wszystko to takie proste i tanie a niewielu probuje cos zrobic :) Mnie cieszy zawsze fakt ze ktos cos porbuje i cos powstaje (jakis intefrejs, obudowa, gra) - cena owszem szokuje - za mniej moze sie nie oplaca lub szkoda czasu, jak nikt nie kupi to moze bedzie taniej zeby zeszlo. Kto choc raz probowal dociagnac jakis temat do konca to wie ile pracy to wymaga.
1
[#36] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@marggines, post #35

Ależ to oczywiste - wszystko potrzebuje czasu. A czas jest akurat tym czymś, czego większość ludzi posiada za mało i za czas się dobrze płaci.
Poza tym trzeba taką obudowę znaleźć, zaryzykować - kupić i sprawdzić czy się nadaje.
Ja się tylko odnoszę do stwierdzenia kolegi, że trzeba sprzedać z 10 obudów aby się zwróciło, moim zdaniem wystarczy jedna... no chyba że zostało sprawdzonych bez sukcesu kilkanaście innych.
Ale mamy link do fajnej obudowy z Ali. Być może się skuszę :)

Na marginesie podam przykład z mojej działki. Otóż kilkanaście lat temu (jak ten czas płynie...) pracowałem na pewnym uniwersytecie w USA. Szef kupił "kriogeniczny młynek do próbek biologicznych". Wyglądało to jak młynek do kawy, ale miało nalepkę informującą, że jest młynkiem kriogenicznym. Wsypywało się tam suchy lód, dorzucało mokre próbki biologiczne i włączało. W kilkadziesiąt sekund mieliśmy mieszaninę sproszkowanej, zamrożonej próbki i suchego lodu, po wysublimowaniu którego zostawała pięknie zhomogenizowana próbka. Koszt urządzenia, jak warunki nauki bardzo niewielki, bo tylko 100$.
Niedługo potem wybrałem się do Walmarta. I tam przypadkiem natknąłem się na identycznie wyglądające urządzenie, tyle że bez nalepki i w pudełku informującym, że to młynek do kawy. I kosztujące 20$. Kupiliśmy z ciekawości, i okazało się, że jest identyczne, i dokładnie tak samo dobrze spełnia swoją rolę.
I jaka konkluzja? Czy potępiamy firmę od młynków za sprzedaż naukowcom 5x drożej (albo i więcej, bo pewnie od producenta kupował taniej niż Walmart sprzedawał)? Oczywiście że nie, ktoś wpadł na świetny pomysł niestandardowego wykorzystania młynka do kawy, zapewne przetestował różne modele (po powrocie do Polski wypróbowałem młynek niezłej marki, i okazał się dużo mniej trwały od tamtych), wydał kasę, zużył swój czas. I jak najbardziej ma prawo do zarabiania na swoim pomyśle. A naukowcy dostali nowe i niedrogie narzędzie do pracy.
[#37] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #36

No nie wiem, numer z młynkiem to moim zdaniem wałek i ja bym czegoś takiego nie zrobił. Niech będzie chociaż minimalna ilość wartości dodanej od siebie.

Biorąc pod uwagę, że tamta obudowa z Ali kosztuje z wysyłką już 700 złoty (czego wcześniej nie zauważyłem) a sprzedający MUSI doliczyć jeszcze VAT to się robi prawie tysiąc. Głupi adapter zasilania ATX do A4000D robi się upierdliwie (wiem bo robiłem) i nie produkowałbym go za mniej niż 50-100 zł netto, jak się podliczy inne duperele, przejściówki, kabelki to nagle wyjdzie ze 2000 brutto. Pozostałe 700 po opodatkowaniu idzie do kieszeni sprzedającego który musi zarobić między 50-100 za godzinę, żeby mu się działalność opłacała.
[#38] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #37

Wiesz co, z tym młynkiem to nie jest wałek. Bo po pierwsze problem skutecznego i szybkiego homogenizowania próbek biologicznych bez utraty ważnych substancji w trakcie nie jest problemem prostym do rozwiązania, a po drugie problemy rozwiązalne w trywialny sposób są trywialne dopiero po ich rozwiązaniu, wcześniej jakoś nikt na podobny sposób nie wpadł.

Co do obudowy z Ali, to fakt, wysyłka jest droga, ale VAT jest już wliczony w cenę, jest informacja na stronie. Zamawiałem ostatnio trochę droższych rzeczy z Ali i potwierdzam, że tak to działa.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 11:40:11 przez wali7
[#39] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #38

Jeśli chodzi o te sprawy to ja znam tylko homogenizowane serki ;).

A z tymi Ali to miałem bardziej na myśli, że sprzedający w Polsce będzie musiał VAT doliczyć przy sprzedaży, chyba, że zorganizuje ze sprzedającym transport poza Ali i fakturę handlową co wcale nie jest takie super proste od Chińczyka sprzedającego na Ali. Ostatnio próbowałem kupić pewne takie moduły radiowe do urządzeń z mojej branży i to od poważnej firmy, w większej ilości, to handlowiec mnie odsyłał na Ali ignorując jakiekolwiek tłumaczenie, że to ma być zakup na fakturę i z odprawą celną :).
[#40] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #39

Ja z kolei nie znam się na kosztach prowadzenia firmy, odliczeniach VATu, etc.
Na homogenizacji zdecydowanie lepiej. :)
Z Chińczykami różnie bywa, wiem. Zdarzało mi się kupować od nich na fakturę (chociaż obsługą tych faktur u nas zajmował się ktoś inny).
Tak czy inaczej obudowa jest droga. Czy uzasadniona cena? Nie wiem. Naczelną zasadą każdego interesu jest tanio kupić i drogo sprzedać. Ja się tylko odniosłem do kosztu przygotowania blaszek z otworami.
Dla mnie interesująca jest ta obudowa, i być może kupię. Przykładowo do minimiga kupowałem obudowę też na Ali, nie było jakoś super tanio, ale był spory wybór i jednak taniej niż w Pl.
[#41] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #40

Kupuj, ocenisz i dasz nam znać :). Kupowałem już rzeczy po kilkaset USD od Chińczyków i było git, ale gabarytowo było to zawsze dużo mniejsze niż ta obudowa. Trochę strach chociaż może dobrze zapakują jak wysyłka taka droga.
[#42] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #41

Duży gabaryt niestety.
Za przesyłkę mojej obudowy do minimiga, chociaż dużo mniejsza, bo to miniITX, też zapłaciłem coś ponad stówkę.

To jednak kawał drogi, to i przesyłka droga.
Tu można zadać pytanie, to dlaczego na mnóstwo badziewia z Chin przesyłki są po parę zł (taniej niż z miasto do miasta w Polsce), albo nawet za darmo?
Z tego co gdzieś czytałem, międzynarodowa organizacja o nazwie Światowy Związek Pocztowy powołana celem integracji usług poczt narodowych w 1874 roku, określa ceny listów międzynarodowych dla poszczególnych krajów według ich przyporządkowania według zamożności. To przyporządkowanie zrobiono kilkadziesiąt lat temu i wtedy Chiny były biednym państwem, więc listy od nich płacone są według bardzo niskiej stawki. Z Polski więcej. Paczka chyba nie podlega tym taryfom, stąd ma realną cenę.
[#43] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #42

no i trzeba dodać, że jak zamówisz cały kontener towaru
(nie jest ważne co w jego środku jest, może być mix towarowy)

to też wyjdzie "tania przesyłka", w przeliczeniu na 1 szt zawartości tego kontenera :)
:)
[#44] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #42

Ja tam słyszałem, że do kosztu przesyłki z Chin dokłada ich rząd żeby mogli zalewać świat swoimi towarami. Ale może to legenda miejska.

Z mojej strony mogę dodać, że przesyłka z Polski do USA kosztuje 27 zł za przesyłki priorytetowe, listowe, rejestrowane poniżej 500g które w praktyce mogą być małymi paczkami. To jest śmiesznie tanio i właściwie umożliwia mi sprzedaż drobnej elektroniki do USA jakbym był firmą z USA. Chyba właśnie z tym próbuje walczyć Trump :).
[#45] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #44

Ja tam słyszałem, że do kosztu przesyłki z Chin dokłada ich rząd żeby mogli zalewać świat swoimi towarami.

Why not both? :)

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 13:33:07 przez wali7
[#46] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@moulder, post #30

"

Odpowiadając na przyszłe pytania , obudowa jest wyprodukowana dokładnie dla płyty głównej A4000 ( nasz projekt we współpracy z fabryką obudów INIVISION z Chin ) , cała obudowa jest z metalu 1.2mm ( bardzo stabilna i estetyczna ).

Pierwowzorem jest obudowa IPC ale wewnątrz i z tyłu całkowicie przeprojektowana.

"
[#47] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@wali7, post #36

Czy potępiamy firmę od młynków za sprzedaż naukowcom 5x drożej (albo i więcej, bo pewnie od producenta kupował taniej niż Walmart sprzedawał)? Oczywiście że nie, ktoś wpadł na świetny pomysł niestandardowego wykorzystania młynka do kawy

Kiedyś zużyła się nam końcówka do robota kuchennego. Producent nie sprzedawał pojedynczych akcesoriów to zajrzałem na Allegro.

A tam ktoś sprzedawał prawie wszystkie akcesoria jakie wchodziły w skład zestawu. Bo używali tych robotów kuchennych do mieszania czegoś w laboratorium i potrzebowali tylko jednej końcówki. Więc pozostałe akcesoria sprzedawali na allegro.
[#48] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Hubez, post #46

No bo niestety żeby tą obudowę dostosować do A4000D z daughterboardem to trzeba wypruć cały tył i nie wystarczy proste frezowanie blachy tylko gięcie odpowiednich kształtów więc tego się tak łatwo nie zrobi. Bo ja cały czas rozumiem że chodzi o A4000D a nie o wersje A4000T.

Takie rzeczy robi SimonGK bo chyba pracuje firmie która ma odpowiedni sprzęt do tego. Samemu będzie ciężko.

Nie ma też sensu robić na siłę konkurencji RetroZenowi bo to trochę takie złośliwe...
[#49] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Hubez, post #3

W tamtych czasach kupiłem PPC za 500 zł a BV za 100.
[#50] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #13

Witam.
Dokładnie to Big tower AT.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem