[#1] Toccata i A4k
Witajcie,

Od niedawna używam w A4k Toccatę. Tzn. używam to złe słowo - usiłuję używać.

Zainstalowałem oryginalny soft z dyskietki instalacyjnej (do karty) oraz AHI.

AHI pochodzi z systemu 3.9 zaś Toccata.audio jest w wersji 4.6.

Wszystko wygląda ok, do momentu uruchomienia systemowego odtwarzacza plików multimedialnych (mp3).

Przy ustawieniach, które znalazłem w recenzji zamieszczonej na portalu PPA przez Krzyśka Miłotę:
http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=3&id=46
Karta odtwarza empetrójkę w sposób tragiczny :( haczy, blokuję pracę systemu itp.) Po zmianie częstotliwości pracy karty z 48000 Hz na 44100 Hz, objaw jest podobny, choć system zaczyna reagować na operacje myszką. Dopiero ustawienie częstotliwości na poziomie 22000 Hz, płynność dżwięku jest do przyjęcia, lecz jakość daje wiele do życzenia...

Nasuwa się pytanie, czy to kwestia ustawień (nie mam pojęcia co jest źle skonfigurowane), wydolności mojego sprzętu (A4000D, A3640, 16MB RAM, OS3.9 na mapowanym Romie 3.0), czy też uszkodzenie samej karty dźwiękowej ?

Jeżeli ktoś przerabiał ten temat - proszę o podpowiedź :)

Pozdrawiam

biax

[#2] Re: Toccata i A4k

@biax, post #1

Z tego co pamiętam, a pewnie źle pamiętam, to toccata nie ma wspomagania dekodowania plików mp3,więc całą czarną robotę odwala procesor. A niestety, 040 jest troche za wolny do tej roboty. A karta A3640 na dodatek "zwalnia" ten procesor, gdyż z tego co pamiętam nie posiada ona własnej pamięci Fast Ram, tylko korzysta z pamięci znajdującej się na płycie A4000, która jest koszmarnie wolna :( .

[#3] Re: Toccata i A4k

@biax, post #1

Cieszę się że przeczytałeś mój artykulik :)
Ale po kolei. Najnowszy toccata.liblary to V12.5 a toccata.audio to V4.7.
Druga sprawa, to Przerób tego mp3 na aiff i tak go puść przez Toccatę. Jeśli teraz też nastapi spowolnienie, to masz jakiś problem sprzętowy.
A co do puszczania mp3 przez Toccatę za pomocą A3640, to zapomnij. Minimum to procesor 68060 i pamięć nie na płycie głównej. Polecam CSPPC.
[#4] Re: Toccata i A4k

@biax, post #1

Twoja Amiga działa najzupełniej prawidłowo - 040/25, szczególnie na karcie A3640, jest zbyt wolne do odtwarzania mp3 z pełną jakością.
[#5] Re: Toccata i A4k

@Daclaw, post #4

Bardzo dziękuję. Rzeczywiście 040/25 można sobie podarować. Przekonany byłem, że Toccata potrafi sprzętowo poradzić sobie z mp3 :)
Spróbuję pobawić się z formatem aiff, myślę, że będzie lepiej :)

Docelowo trzeba szukać czegoś w okolicach CS lub CSPPC.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

[#6] Re: Toccata i A4k

@biax, post #5

CS z 060 spokojnie wystarcza do mp3.
[#7] Re: Toccata i A4k

@biax, post #5

Sprzedaj toccatć i rozglądnij sić za kartą z DSP (DelfinaDSP?) :D Jak przyjdzie moja a4k to wiesz jak jest? piwo i nasiadówka amigowa u mnie. Myślć że za jakiś czas doposażć moją właśnie o delfine DSP pod warunkiem że w ogóle ją zdobćdć co chyba raczej graniczy z cudem ?

[#8] Re: Toccata i A4k

@pekdar, post #7

Tak, Delfina potrafi odtwarzać MP3.

[#9] Re: Toccata i A4k

@pekdar, post #7

Za 800zl? Zeby sluchac mp3..hehe...jak dla mnie to jednak przesada..juz nie hobby..to juz raczej niezdrowe:)

[#10] Re: Toccata i A4k

@MrT, post #9

Skąd wiesz, że 800? :) Bo ja swoją za 1000 sprzedam ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.11.07 01:15
[#11] Re: Toccata i A4k

@Pinto, post #10

http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=126&sid=4286fda1a5bf6ce64f91599ca81cf89e
chyba deczko przesadzacie :P

[#12] Re: Toccata i A4k

@Hellena, post #11

tanio, tylko 500, ale i tak nie mam kasy pomysł :D, wole kupić subway-a jak to :P

Ostatnia modyfikacja: 05.11.07 07:47
[#13] Re: Toccata i A4k

@biax, post #1

a mój amigowy procesorek bez problemu radzi sobie z MP3, a nie jest to 68040 ani 68060
Tak zupełnie na serio - zgadzam się całkowicie z przedmówcami - 68040 25 MHz, zwłaszcza w C3640, jest zdecydowanie za słaby do dekodowania MP3. Z tego co pamiętam, to ta karta ma osiągi porównywalne z lepszymi kartami na 68030 50 MHz. Nawet jakaś inna (niż 3640) karta z 040 25 MHz powinna dać zauważalną poprawę (chociaż poniżej 40 MHz chyba nie warto kupować). Swego czasu słuchałem MP3 w 22 kHz i mono na 68030 50 MHz (do tego były duże bufory dla CD0), dało się, ale system był zajęty non stop 95-100%.
Chyba nie warto szukać karty dzwiękowej z DSP, gdy zamierzamy użyć go wyłącznie do dekodowania MP3. Najrozsądniej wydać te pieniądze na lepszą kartę CPU - skorzysta na tym każdy program, a słuchanie MP3 już od 68060 staje się możliwe także przy równoległej pracy z systemem.
[#14] Re: Toccata i A4k

@wali7, post #13

Czyli 060+ppc240+128mb=mp3 i wszystko inne naraz :P

na www.ebay.de pojawiła się csppc :) narazie 230 oiro

Ostatnia modyfikacja: 05.11.07 09:24
[#15] Re: Toccata i A4k

@arti4-92, post #14

Moim zdaniem, inwestowanie w 060 (w karcie z PPC, bo bez PPC jak najbardziej warto) w dobie MOSa dla klasyka i w przededniu premiery klasykowego OS4 jest mało sensowne. Najlepiej zainwestować w szybki PPC, z czego bedzie miał pożytek Trance czy inna Petunia, a 68k mieć do odpalania czegoś co wyjątkowo nie lubi systemu... tego typu gry nie potrzebują 060 (040 to też dla nich za dużo :) ), a 604 to za mało na E-UAE (chyba że ktoś wyposaży go w JIT) - więc zawsze można taką maszyną zbootować z flopa, albo alternatywnie odpalić stary dobry 3.x i bawić się pod WHDLoad - 040 z okładem wystarczy. A pod systemem PPC ma znaczenie jedynie szybkość 603e/604.

Ostatnia modyfikacja: 05.11.07 09:36
[#16] Re: Toccata i A4k

@MrT, post #9

Ludzie znaczenie więcej potrafią wydawać na znacznie bardziej irracjonalne hobby. Poza tym kartę MSX w amidze można wykorzystać nie tylko do słuchania mp3.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem