kategoria: Sprzęt
[#1] FastATA w A4000 - czy warto
Po kilku miesiącach zabawy z AmigaOS na A4000, czuję, że mój kontroler IDE to główny hamulcowy. Szczególnie kopiowanie większych plików; np. przy zabawie z MacOS, daje uczucie dyskomfortu. Nie mam na myśli wyłącznie transferów, ale też ogólną responsywność. Jak już się coś kopiuje, to nie ma zmiłuj, wszystkie oczy w tamtą stronę :)

Ktoś podpowiedział, że FastATA z Elboxu, to najlepszy hardware IDE na rynku. Jak oceniacie responsywność? Jakie macie wrażenia z używania tego sprzętu? Wart swojej ceny?
A może wyłącznie SCSI i dyski głośne jak heblarka?
Jakie transfery realnie osiągają karty CF pod FastATA? Moje nawyższe obecne transfery wg SysInfo to okolice 6MB. Czy deklarowane na stronie producenta 16MB, to wynik bliski prawdy?
[#2] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@crimart, post #1

Taka wada że musi być w tym samy slocie co scadubler inaczej nie porwanie działa
bo działa dobrze w tym 1 slot na samy dole w a4000d
[#3] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@Dorian3d, post #2

@Dorian

Napisz więcej o swoich doświadczeniach proszę. Transfery, responsywność itd.
Używam A4000TX. Akurat slot w linii ScanDoublera mam wolny. Rozumiem, że nie zasłania slotu video? (to by była lipa)
[#4] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@crimart, post #1

Plikopartycja czy oddzielna partycja dla emulatora ?
Ile buforów przeznaczone na partycje gdy jest plikopartycja, jaki filesystem?
Sam MacOS daje odczucie o jakim wspominasz. To MacOS.
[#5] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@Norbert, post #4

Zastosowałem oddzielną partycję. A nawet oddzielną kartę CF. Wszystkie partycje mam obsługiwane przez PFS3.
Tak wiem, ze MacOS to ciężka kobyła dla 68k; ale serio szukam kogoś z doświadczeniem z FastATA VII.
[#6] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@crimart, post #5

U mnie 8,3MB/s. Mam w drugim slocie od góry i działa ok. Ogólnie żadnych problemów z tą kartą nie mam.
1
[#7] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@crimart, post #3

znaczy działa ale nie poprawnie nie dostaniesz się do ustawień.
1
[#8] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@crimart, post #1

Mam w kazdej Amidze Fast ATA (rozne wersje, pod ROM'y do A1200, Z III do A4000 i Z IV do slotow Zorro IV) i jestem bardzo zadowolony. Ale w kazdej Ami mam tez SCSI i zawsze system i najwazniejsze rzeczy mam na dyskach SCSI. Karty CF podpiete do Fast ATY traktuje jako magazyn danych. Jedyna jej wada to obciazanie procesora.

W a4000 tez mialem na poczatku w tym najwyzszym slocie, jak radzi Dorian. Ale po zalozenieu BFG9060 zaczely sie problemy ze stabilnascia. Przekladalem w rozne miejsca i zostala w trzecim slocie od gory i teraz jest mega stabilnie. A, zapomnialem dodac ze to jest w mediatorze, jesli to ma znaczenie. Transfery w A4k dochodza do 8mb/s u mnie.

Dyski SCSI sa faktycznie glosnie, sukcesywnie je bede wymienial na SCSI2SD, ale tylko V6 bo to najszybsza wersja dzialajaca synchronicznie.
2
[#9] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@Dorian3d, post #7

Wlasnie sprawdzilem i w tym trzecim slocie da sie normalnie wejsc u mnie w preferencje.
1
[#10] Re: FastATA w A4000 - czy warto

@Mokry, post #9

a sprawdz w innych ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem