[#1] Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.
Witam mam problem z nagraniem dyskietki połączenie nullmodem prze laptop do amiga 500 po USB . Mam na pc zainstalowany amiga Explorer i uruchomione w workbenchu na amidze gdy daje format na pc mam takie coś:

Co może być nie tak mam plik adf z grą i chce nagrać na dyskietkę na amidze.
[#2] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #1

heh, czy masz kick 2.0 lub wiekszy w a500??
[#3] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@juen, post #2

Wiekszy
[#4] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #3

Sorry mam 1.3:kick

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2022 19:10:39 przez pirek22
[#5] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #4

Już umie nagrywać. Lecz problem jest taki że większość gier jak uruchamiam ładuje się menu klikam na joystick i dalej ciemny obraz nic niema tylkouzyka w grze . Czy to może być że gra nie jest pod kickstart 1.3. Ktoś pisał że muszą być gry pod kickstart jaka ma amiga moja ma 1.3. można taki plik skonwertować żeby działał pod kickstart 1.3??
[#6] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #5

Albo gra jest źle scrakowana, trzeba szukać innej wersji.
Czasami też adfy są uszkodzone. Dyskietki też nie są pierwszej młodości. O napędzie FDD nie wspominając.

Co to za gry?
Myszka też się "daje dalej" 😀

Nie da się "skonwertować" gry pod kick1.3

Podaj co to za gry.
[#7] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@Norbert, post #6

Np escape from colditz lub lotus 3.
Hmm pewne adfy ma ktoś??? Na próbę sprawdzić mam kickstart 1.3.

Wszystko na stacji przerobionej Samsung poszukuje pewnych adf . Bo jak to wina stacji to kupie orginalną.

Najbardziej mnie wkurza że na samym końcu error valid diak dis is unrerable wywala końcowa faza jak kończy nagrywać. Jedna grę mi nagrało oka i nie wywalilo tego błędu.Poker Hollywood.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2022 22:27:00 przez pirek22
[#8] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #7

Ciekawe jak stacja przerobiona ?
[#9] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@Norbert, post #8

Z internetu wziolem schemat.
[#10] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #9

Skąd wiesz czy ta przeróbka jest poprawna ?
[#11] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@Norbert, post #10

Niewiem ale powiem ci że raz kupiłem przerobiona z allegro stacje i Samsung i też były problemy chętnie bym odkupil orginalna.
[#12] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@Norbert, post #10

Samsungi nie miały sygnału ready i nie da się ich przerobić na 100% kompatybilności.
Najlepiej sprawdzić w ATK jakie jest opóźnienie sygnału ready.

W zależności od kondycji stacji jest to 300-600ms. Jak nie ma go wcale, albo jest 0-10ms, to stacja nie będzie 100% kompatybilna.

A przegrywanie pojedyńczych plików działa? sprawdź i nagraj sobie ATK. Będziesz mógł przetestować stację

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2022 22:39:32 przez snifferman
[#13] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@snifferman, post #12

A powiedz mi stacje alps są kotatybilne???

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2022 22:39:43 przez pirek22
[#14] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@snifferman, post #12

A powiedz mi stacje alps są kotatybilne
[#15] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #13

ALPS chyba też nie. Pod systemem sygnał RDY nie jest używany i powinno to jako tako działać.

Sprawdź czy przegrywanie pojedyńczych plików działa.
[#16] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@snifferman, post #15

Dyskietki które działają pod stacja zrobiłem test. Skopiowałem adf z dyskietki na dysk laptopa. I nagrałem na nową dyskietkę i działa.
[#17] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #16

Nagraj ATK. Link dałem wyżej. Sprawdź w nim sygnał ready w teście floppy. Podaj wynik
[#18] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@snifferman, post #17

Powiedz mi bo ten atk jest spakowany ZIP. Mam nagrać sam plik adf na dyskietke

Oka sprawdzę i dam znać.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2022 23:57:15 przez pirek22
[#19] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #18

[#20] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #19

Sprawdź sygnał READY
[#21] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@Norbert, post #20

Co można jeszcze sprawdzić, to nagrać adfa na dyskiętkę i później zawartość dyskietki zgrać z powrotem do adf. Porównać sumy kontrolne adfa źródłowego i wynikowego. To da pogląd na to czy adfy nagrywają się poprawnie.

Brak sygnału READY będzie powodował nieprawidłowe działanie gier NDOS, które go wykorzystują.

Przy symulacji tego sygnału przez diodę z sygnału silnika-nie zawsze stacja zdąży się "rozpędzić" i odczyta dane nieprawidłowo. Na szczęście większość procedur odczytu ma weryfikację błędów i odczyt przeważnie jest powtarzany 2-3 razy i do tego czasu stacja wejdzie na obroty.

Dużo gorzej gdy chodzi o zapis. Z mojej wiedzy pod systemem WB sygnał _RDY nie jest używany (jest czas zwłoki przed odczytem i zapisem) i nie powonno być problemów. Gdy jednak jakaś gra używa tego sygnału to zacznie zapis za wcześnie i uszkodzi dane na dyskietce.

Jak sygnału nie ma wcale to gry NDOS go wykorzytujące nie będą działać. Program czeka na sygnał _RDY który się nie pojawia i zostajemy z czarnym ekranem itp.
[#22] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@snifferman, post #21

Zamówiłem orginalna stacje. hmmm a które stacje są kotatybilne z ndos po przerobieniu???
[#23] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #22

Nie masz pewności czy to nie będzie oryginalna stacja.
Może się jednak okazać że będzie poprawnie przerobiona.
Chociaż kto wie. 😀

Z tą suma kontrolna adf to jest dobry pomysł.

Najlepiej nagraj demo "State of the art" na dyskietkę i sprawdź działanie.
1
[#24] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #22

hmmm a które stacje są kotatybilne z ndos po przerobieniu???

Te które mają sygnał ready w granicach 300-600ms.
Jak przy przeróbce jest użyta dioda to nie będzie kompatybilna. Przynajmniej przy zapisie w trybie gdzie ten sygnał jest używany.

Większość nie zauważa problemu, bo objawia się przeważnie przy robieniu save w grze NDOS. Odczyt działa w 99%.

Co do dema o którym mowi Norbert, to tam nie ma zapisu i może działać z niekompatybilną stacją. Nie wiem, bo się nie zagłębiałem w problem.

Pamietam jak ktoś na forum pisał (chyba ROMAN WORKSHOP), że mu to demo działało, a test sygnału _RDY w ATK był 0ms czy tam 10ms. Nie jest możliwe, by w takim czasie stacja osiągneła optymalne obroty. Nie będę się spierał, ale napiszę moje zdanie. Jak sygnał _RDY nie będzie prawidłowy (300-600ms) to stacja będzie miała problemy z zapisem gdzie ten sygnał jest używany.

Pewnie możnaby go symulować jakimś układem opóźniającym z sygnału _MTR ON, ale to historia na inny temat.

Co do modeli stacji, które mają prawidłowy sygnał _RDY - nie mam narazie takiej wiedzy i miałem robić testy, ale nieatety brak czasu.

Zrób test sygnału RDY w ATK to dowiemy się czegoś więcej i doradzimy.
[#25] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@Norbert, post #23

A powiedz mi można przełożyć elektronikę z oryginalnej stacji dyskietek do stacji z pc??? Bo posiadam orginalna lecz padnięta niedane oznak życia.
[#26] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #25

Przełożyć możesz, tylko czy Ci się uda ją przystosować do oryginalnej stacji.
Porównywałeś obie stacje ?
[#27] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #25

Dużo da się zrobić, ale czy ktoś ma taką wiedzę i umiejętności?

Jak chcesz używać dyskietek to pewnie taniej wyjdzie kupić sprawną stację amigową, albo przerobić kompatybilny model.

Alternatywą jest gotek, albo jakieś turbo z IDE i FASTem (WHDLoad)

Nadal nie zrobiłeś testu sygnały READY w ATK więc nie wiemy na czym stoimy.
[#28] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@snifferman, post #27

[#29] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #28

Dobra dziś dotarła do mnie orginalna stacja gry ndos chodzą nagrywa dyskietki. Działa na pewno lepiej niż stacje przerobione Samsunga.
[#30] Re: Amiga Explorer problem z nagraniem dyskietki.

@pirek22, post #29

No to problem rozwiązany, chociaż na zdjęciu czas sygnału Ready wygląda na prawidłowy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem