[#1] Agnes, Daphne, Portia???
jestem sobie w trakcie korekty Bajtka 1/87 - i oto na stronie 14 mamy artykuł traktujący o Amidze. Otóż dowiedzieć się z niego możemy, że:
(...) AMIGA posiada w swym wnętrzu trzy specjalizowane procesory, pieszczotliwie nazwane Agnes, Daphne i Portia

pierwszy raz spotykam się z takimi określeniami tych chipów. Aż wyszukałem sobie w necie, i oto co naprędce znalazłem:
The Amigas featured three special integrated chips nicknamed Paula, Denise, and Agnus (not Agnes, AGNUS is an acronym for Astonishingly Great Nostalgia and Utilities Site). Agnus controlled memory, Denise handled graphics, and Paula was for sound. The names changed throughout the Commodore’s fluctuating or fluttering history—Paula became known as Portia, Denise as Daphne, and Agnus as Alice in 1992.

(http://andrewjamespaterson.com/critical-writing/HelloAmiga.pdf)
nie czytałem całości, ale:
1. w tym fragmencie nie ma wzmianki o żadnej "AGNES" (w sensie jest, ale z zaznaczeniem jako błąd). Jest Alice, co już jest powszechnie znane.
2. rok 1992 podany w tekście to raczej trochę później niż Bajtek 1/87. Skąd zatem wzięły się te Daphne i Portia w 87? (no chyba że ten 92 miał się tyczyć tylko Alice)

czy ktoś jest w stanie rzucić tu nieco więcej światła? (sam bym pewnie mógł, ale późno już, a przydałoby się jednak parę godzin pospać). Dziękuję, dobranoc.

P.S. bajtkowy artykuł podaje także, że procek w Amidze pracuje z częstotliwością 7,8 MHz - co jest już farmazonem oczywistym, ale trochę mnie zajęło dojście, skąd autor tę liczbę wyczarował (z maków oczywiście).

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2022 02:07:52 przez snajper
[#2] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@snajper, post #1

https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1494

A to rozwinięcie nazwy Agnusa, to rozumiem że ktoś był po srogich pigułach.....
1
[#3] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@wali7, post #2

aa, no i wszystko jasne. Dzięki. OK
[#4] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@snajper, post #3

Ciekawy wątek. Oczywiście dociekanie skąd konkretnie wzięły się błędy lub nie-błędy w pismach z tamtego okresu jest fajnym zajęciem kronikarskim. Wydaje mi się jednak, że wyjaśnienie wielu takich nieścisłości jest prozaiczne.

To były lata osiemdziesiąte. Wtedy w kraju takim jak nasz dostęp do wszelkich informacji i nowinek z zachodu był bardzo niełatwy. Internetu nie było. Gazety zachodnie jeśli w ogóle do nas docierały to jeden numer kosztował z grubsza pewnie tyle tyle co u nas prenumerata całoroczna jakiegoś "Świata Młodych" - o ile nie więcej.

USA zniosło sankcje na PRL w drugiej połowie lat osiemdziesiątych, a parę lat wcześniej embargo USA obejmowało również dostęp do technologii.

W internetach jakiś czas temu widziałem zakres informacji do pozyskania zlecony przez SB dla jakiegoś perelowskiego TW, który w latach osiemdziesiątych (!) wyjeżdżał na zachód. Jego zadaniem było m.in. pozyskanie ulotek reklamowych firmy IBM i innych tego typu raczej powszechnie na zachodzie dostępnych publikacji (!). Takie to były czasy.

Podejrzewam, że redaktorzy prekursorskich pism takich jak Bajtek musieli korzystać ze źródeł, które po prostu wpadły im w ręce. Pojawianie się różnego rodzaju błędów było nie tyle efektem nieuwagi redaktorów, ile efektem skąpej dostępności do źródeł.

Nie piszę tego, aby krytykować dociekania w tym wątku bo są one bardzo ciekawe . Tak mnie po prostu natchnęło do napisania tego, gdy wyobraziłem sobie jak musiało wyglądać zdobywanie informacji do pierwszych numerów Bajtka. (Swoją drogą to pamiętam jaka sztuką było zdobycie tych pierwszych numerów.).

Pozdrawiam!
[#5] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@prz, post #4

znalazłoby się takich "pajacyków" więcej, np. w ostatnim (12 czy 11, a może w obydwu) Top Secrecie w zestawieniu najlepszych dem na Amigę figuruje "Dionisys". Już pominę, że z błędem - ale dopiero na drodze weryfikacji tytułu dema odkryłem, że takie w ogóle nie istnieje - istnieje za to grupa o tej nazwie, z jednym demem na koncie. Tyle że oglądając je bez dostępu do innych źródeł faktycznie można było błędnie wywnioskować, że Dionisys to tytuł dema. :)

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2022 08:25:44 przez snajper
[#6] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@snajper, post #3

Analogicznie - Daphne to wczesna nazwa Denise. Ktoś sobie kolejność zmian nazwy pomylił.
[#7] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@snajper, post #5

Poważnie Puggs in Space było w zestawieniu najlepszych dem w tamtych czasach wymienione? To demo to był jakiś dżołk
[#8] Re: Agnes, Daphne, Portia???

@Ralpheeck, post #7

no na to wygląda. :) Chociaż nadal uplasowało się dopiero na ostatnim miejscu. :P

należy też wziąć pod uwagę, że dema typowane były przez czytelników (w każdym razie tak mi się wydaje - na kuponie załączonym w numerze nie widzę rubryki "DEMA", tylko podział na hity/shity i coś tam jeszcze) i jest to zestawienie miesięczne.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2022 14:48:44 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem