[#1] Karta pamięci na OLX
Hej, chcę kupić tą kartę na OLX, jest ok waszym zdaniem ?
https://www.olx.pl/d/oferta/pamiec-ram-do-amigi-500-amiga-CID99-IDRXTnb.html
[#2] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #1

Jak zobaczyłem tytuł tematu, to pomyślałem o karcie SD

To podstawowa rzecz do Amigi.
[#3] Re: Karta pamięci na OLX

@Hubez, post #2

To jeszcze ma ktoś A500 bez 1MB Chip Ramu :)
[#4] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #1

Jeśli varta nie wylała, to OK.
[#5] Re: Karta pamięci na OLX

@waldiamiga, post #4

cos tam widac zielonego
[#6] Re: Karta pamięci na OLX

@juen, post #5

o co chodzi z tym zielonym ? nic nie widzę 
[#7] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #6

a widzę jak by trochę wylała bateria, przy płytce
[#8] Re: Karta pamięci na OLX

@ryshard, post #3

Jaka jest alternatywa do Chip Ram, jestem nowy podkreślam, miałem kiedyś Amigę z tym rozszerzeniem większość gier działała bez problemu. Nie zależy mi na tuningu amigi do jakichś super osiągów, tylko żeby można było pobawić się klasykami.
[#9] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #8

Żadna, 1MB Chip Ram to takie niezbędne minimum. Zależy jaką masz wersję płyty głównej, wtedy można zrobić 2MB. Więcej pamięci to tylko już przez kartę turbo albo jakiś inny wynalazek nakładany pomiędzy płytę główną a procesor. Jest tego trochę ACA500, Savyna, TF536 itp, itd. Poczytaj trochę w necie.
1
[#10] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #1

Na oko, nie wygląda na to, by bateria poczyniła większe szkody. Oczywiście, do usunięcia a miejsce po niej do wyczyszczenia.
Poza tym, warto zaryzykować.
[#11] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #8

jesli bateria Ci zbedna: https://sordan.ie/product/637/amiga-500-500-512kb-05mb-trapdoor-ram-memory-expansion/
[#12] Re: Karta pamięci na OLX

@ryshard, post #9

Każda A500 może mieć 2MB chip za pomocą rozszerzenia Mini Megi Chip.
Domyślam się, że łatwiej znaleźć kwiat paproci, niż to, ale, dla porządku, przypominam, że coś takiego istnieje.
[#13] Re: Karta pamięci na OLX

@Daclaw, post #12

Mogłem kiedyś taką nabyć jako pierwszą Amigę. Nic wtedy nie wiedziałem, więc wybrałem A600 bo mniejsza i ładniejsza. A A500 miała twardy i dużo ramu, nie pamiętam dziś ile.
[#14] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #6

Jak najbardziej, a500 512chip i 512 kB slow pod klapkę daje 1mb. Dokladasz goteka i można bawić się klasykami. Baterie trzebaby wywalić w tym rozszerzeniu i potem dokładnie umyć płytkę alkoholem IPA. Data chyba w Ami dziś już rzecz zbędna.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 16:51:08 przez mmarcin2741

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 16:51:37 przez mmarcin2741
[#15] Re: Karta pamięci na OLX

@mmarcin2741, post #14

Co do mycia z zielonego, to proponuję najpierw IPA (dla odtłuszczenia), potem woda, najlepiej lekko zakwaszona np. kwasem cytrynowym (dla usunięcia zielonego*), potem woda i na końcu IPA dla osuszenia całości.

* zielone - czyli sole miedzi, kiepsko rozpuszczają się w alkoholach np. IPA
1
[#16] Re: Karta pamięci na OLX

@wali7, post #15

Do mycia polecam swas.
[#17] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #1

Jak chcesz taka karte pamieci to dam ci za darmo
mam ich kilka. Ale to nic nie warte bo tylko 512k fastu
W latach 90 tych to byl szał i konieczny zakup do Amigi 500 a teraz to tylko eksponat półkowy
3
[#18] Re: Karta pamięci na OLX

@JacK_Swidnik, post #17

Zaglądnąłem tu żeby napisać to samo. Jak masz blisko Kraków od strony Oświęcimia to wbijaj dostaniesz identyczna w lepszym stanie za free
2
[#19] Re: Karta pamięci na OLX

@JacK_Swidnik, post #17

teraz to tylko eksponat półkowy

Jakże to? Zawsze i w każdej Amidze 500 miałem dodatkowe
500kb pod klapką. Teraz nawet mam rozszerzenie pod
klapką widziane jako 500kb chipu, żeby był tylko chip, coby
whdload działał jako tako.
Ale jak ktoś nie będzie bawił się w fast i whdload a zostanie
przy goteku, to nie ma sensu robić przeróbki na cały 1mb
chip, lepiej zostawic chip+slow, jak to bywało w czasach
minionych oryginalnie w A500.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 19:17:00 przez mmarcin2741
[#20] Re: Karta pamięci na OLX

@JacK_Swidnik, post #17

To nie jest pamiec Fast...
[#21] Re: Karta pamięci na OLX

@selur, post #20

moze nie pamietam to chip ale jakie to ma znaczenie bez fastu to moze sobie wb 1.3 odpalic i poklikać ikonkami
no dobra kilka gier na 1mb z dyskietki odpaliOK
[#22] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #7

A jaką masz rewizję płyty? Jak chcesz te gry uruchamiać? Z dyskietek?

kilka gier na 1mb z dyskietki odpali

Miałem długi czas A600 golasa i Bardzo dużo gier (wszystkie jakie miałem) mi działało. Później dokupiłem rozszerzenie 2MB Chip. Kolega miał A500 0,5+0,5 i też nie narzekał. Właściwie to chyba więcej gier bezporblemowo chodziła u niego. Ja musiałem kombinować z kickiem 1.3 z dyskietki.

Jeśli wygoda i czas stracony na dogrywanie z FDD/Goteka nie jest problemem, to na takiej a500 0,5+0,5 można pograć w większość gier

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 22:15:05 przez snifferman
[#23] Re: Karta pamięci na OLX

@JacK_Swidnik, post #21

no dobra kilka gier na 1mb z dyskietki odpali

W przypadku A500 to odpali (prawie) wszystkie gry jakie powstały na ten komputer

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 22:10:00 przez Norbert
[#24] Re: Karta pamięci na OLX

@Norbert, post #23

no dokladnie, ludzie ktorzy teraz pokupowali sobie Vampiry/Warpy i inne cuda mysla, ze w latach 90'tych kazdy mial Amige 3000 i 16 MB Ram z kolorowa Plazma na stole... bo przeciez skleroza nie boli
[wyróżniony] [#25] Re: Karta pamięci na OLX

@Norbert, post #23

True... Nie kojarzę gry na A500 która wymagała dysku A590, procka 030 w A500, slotów Zorro etc...

A500 to był komputer który trafił pod strzechy, dobrze się sprzedawał, zapewniał rozrywkę nie z tej ziemi oraz kosmiczne wręcz doznania względem dotychczasowych komputerów, ludzie się cieszyli. 1Mb Ram + 2 Joy wystarczało do rozrywki której żaden inny komputer nam wówczas (zaznaczam wówczas) nie dał.

Druga stacja to był luksus przyśpieszający działanie. Nie był jednak konieczny.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 22:54:29 przez Hubez
[#26] Re: Karta pamięci na OLX

@Hubez, post #25

Ale zacząłem temat, chce mieć Amigę bez żadnych sterydów. Taka jak kiedyś grałem. Nie chce nawet próbować żeby dorównała współczesnym kompiterom. To ma być podróż do czasów … kiedy gry Były magiczna podróżą w niesamowity świat… ehh chyba przesadziłem
[wyróżniony] [#27] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #26

https://allegrolokalnie.pl/oferta/amiga-500-rozszerzenie-ram-512-masa-dyskietek

Jutro może kupię ta Amigę ile jest waszym zdaniem warta ?
[#28] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #26

No to w czym problem ?

Miałeś zapewne A500 z 1Mb Ram (lub 512Kb)

Kup A500 z 1Mb Ram (ewentualnie wymontuj 512Kb). Producent rozszerzenia to rzecz drugorzędna.

I tyle. Ciężko aby A500 dorównała współczesny komputerom. Nawet w najmocniejszym konfigu nie dorówna komputerom z 1994 roku (Pentium + SVGA)

Wątek powyżej pachnie "trollingiem".

Forumowicze: polecam przejrzeć wątki usera.

Zachować powściągliwość.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 23:46:43 przez Hubez
[#29] Re: Karta pamięci na OLX

@Hubez, post #28

Chłopaki luz zero trollingu. Rozszerzenie które wcześniej wkleiłem już kupiłem. Amigę oglądam jutro. Hej bez przesady, trzeba zachować czujność ale nie aż tak :)
[#30] Re: Karta pamięci na OLX

@ticcet, post #29

Nie wiem czy mi podejdzie ale rozszerzenie już mam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem