[#1] Amiga w Polsacie...
Na Polsat leci jakaś "ramówka" z okazji 30-lecia. Gdzie można dostrzec Scale i napis AMIGA.

6
[#2] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #1

Pamiętam jak raz dawno leciał serial "Hercules" w Polsacie - coś się wywaliło i w TV pojawił się ekran Workbench.
1
[#3] Re: Amiga w Polsacie...

@Hubez, post #2

Chodzi o ten serial Hercule Poirot nadawany od 1989?

[#4] Re: Amiga w Polsacie...

@mmarcin2741, post #3

Nie, chodzi o Herkulesa z Kevinem Sorbo w roli tytułowej. Też to pamiętam swoją drogą.
[#5] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #1

Przeciez Polsat powstal w 1995 r.
[#6] Re: Amiga w Polsacie...

@_DiskDoctor_, post #5

Wg. Wikipedii.
Polsat – polski kanał telewizyjny uruchomiony 5 grudnia 1992 roku o 16:30. Polsat jest pierwszym kanałem komercyjnym, który otrzymał koncesję na nadawanie ogólnopolskie i zarazem jest głównym kanałem Telewizji Polsat.
[#7] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #1

Ale to jest przy okazji wspomnień i to jest obraz z lat 90?

Mogę podkraść tę fotkę?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2022 19:48:37 przez MDW
[#8] Re: Amiga w Polsacie...

@nostrum666, post #4

Hercules dopiero 1995 i następne lata, więc Amigi dalej tam robiły robotę.
Herculesa też oglądałem, mały syn sąsiadki jak nabroił to miał szlaban
na nastepny odcinek

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2022 19:46:53 przez mmarcin2741
[#9] Re: Amiga w Polsacie...

@MDW, post #7

To jest z okazji 30-lecia telewizji Polsat. To leci cały dzień co jakiś czasz.

i to jest obraz z lat 90?

Pewnie coś koło, po tym pojawia się logo dość mocno "Amigowe"

Mogę podkraść tę fotkę?

Pewnie.

Tyle nagrałem tel. https://streamable.com/5q8yts
1
[#10] Re: Amiga w Polsacie...

@Hubez, post #2

Pamiętam jak raz dawno leciał serial "Hercules" w Polsacie - coś się wywaliło i w TV pojawił się ekran Workbench

Taka historia zasłyszana w latach świetności Amigi: Podobno podczas meczu Polska-Szwecja transmitowanego z Polski przez TVP (chyba), coś się zwaliło i na ekranie pokazała się Scala. Szwedzi podobno dopatrzyli się, że TVP nie ma wykupionej licencji i zrobił się lekki problem...
[#11] Re: Amiga w Polsacie...

@prz, post #10

Tak to było. Mówili potem "spiraciliście scalę". Który to mógł być rok, 91 lub 93.
Chyba w jakimś czasopiśmie amigowym czytałem o tym niecodziennym
i wstydliwym incydencie.
[#12] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #9

Fajny klimat. OK Dzięki za fotkę - poszła na Twitter z podaniem źródła.

Amigowcy zawsze lubili się podniecać, że gdzieś tam ktoś używał Amigi do czegoś "normalnego". Z punktu widzenia innych platform może się to czasem wydawać śmieszne ale mi się zawsze podobało wyławianie takich rzeczy. Nawet w XXI wieku.
[#13] Re: Amiga w Polsacie...

@prz, post #10

O rety. Faktycznie trochę wstyd, że tak ogromne przedsięwzięcie jak ogólnopolska telewizja (nawet ówczesna prywatna) nie kupiła kilku sztuk Scali. Przecież cena była akceptowalna nawet dla pojedynczego użytkownika.

Pamiętam, że kiedyś przez kilka pierwszych minut jednego z odcinków serialu "Alf" w rogu widać było amigowy wskaźnik myszy (taki z systemu min. 2.0). Cieszyliśmy się jak dzieci (właściwie trochę nimi jeszcze byliśmy)...
[#14] Re: Amiga w Polsacie...

@nostrum666, post #4

Tak, z Kevinem Sorbo.

Było to około roku 1996 - 1997.

Ten odcinek szedł w niedzielę wieczorem - oglądałem go osobiście. Pamiętam, że zdziwiony byłem co się stało - nie rozumiałem o co chodzi, Amiga w tamtych czasach nie była jakimś mocnym komputerem (z perspektywy posiadacza A500) ,na PC były Duke Nukem 3D, Hexen etc. a w Polsacie Workbench

Cieszyłem się wtedy niemiłosiernie - miałem A500, a kuzyn miał Pentium 75. Opowiadałem Mu o tym, że Workbench się wyświetlił - śmiał się z tego sugerując, że jaki komputer, taka telewizja

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2022 20:58:18 przez Hubez
1
[#15] Re: Amiga w Polsacie...

@Hubez, post #14

gdzieś tam ktoś używał Amigi do czegoś "normalnego". Z punktu widzenia innych platform może się to czasem wydawać śmieszne

Być może jest to śmiech przez łzy. Użytkownicy innych maszyn raczej
nie za bardzo mają się czym pochwalić.
[#16] Re: Amiga w Polsacie...

@MDW, post #13

W łódzkiej trójce prof. Bruszewski zastosował trick z ustawieniem na zerowy kolorów, które mogłyby się pokazać, co ZTCP powoduje właśnie przezroczystość. Na szczęście nigdy nie było chyba potrzebne. Poprawcie mnie czy to miało prawo działać? Czy paletę kolorów np. ekranu guru można wymusić na taką, że genlock nie pokaże treści z Amigi?
1
[#17] Re: Amiga w Polsacie...

@_DiskDoctor_, post #5

Nie.
1
[#18] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #1

W połowie lat 90. kilka razy byłem w "wieżowcu" Polsatu (na którym ponoć lądował animowany helikopter). W tym czasie w studiu Polsatu pracowało dwóch moich kolegów z C&A - Rafał Borzyński ("Rabocost") i Piotr Cerkiewnik ("Hightower") - oni mają największa wiedzę na temat tego, co na Amigach było w realizowane. To również autorzy VHS Video Demo Rave Extreme z Intel Outside 1996 (które powstało w znacznej częsci na polsatowym sprzęcie).
Według mojej wiedzy - montaż audio (na Sunrize AD516), plansze i napisy ze Scali (wszystko to z A4000) oraz słoneczko Polsatu emitowane przez A500 (która pewnego dnia zwiesiła się, zapewniając w nocy podgląd na Guru Meditation.
Osobiście podczas odwiedzin w wieżowcu Polsatu napisałem muzykę pod reklamę jakichś leków (tak, Amiga + OctaMED), co się z tym potem stało - przyznaję, nie pamiętam.
Amigi stały też w lokalnej, włocławskiej kablówce - służąc wraz z macrosystemowym V-Lab Motion do montażu programów TV - o tym pewnie więcej może poopowiadac Bartek Kubiatowski.
9
[#19] Re: Amiga w Polsacie...

@voyager, post #18

a tu mamy czlowiek odpowiedzialnego, za A4000 w TVN - pamietaj jak dumnie brzmial napis przy koncowych napisach, ze grafika i animacje stworzone na amidze :)

https://www.migon.art.pl/jarek-migon.html

sam sie lapie za glowe widzac co ten czlowiek osiagnal :) (dzieki Amidze haha)

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2022 11:24:20 przez juen
[#20] Re: Amiga w Polsacie...

@juen, post #19

Skoro już OT to ZX Spectrum robił robotę w TV zanim stało się to modne ;)

https://www.focus.pl/artykul/hakerzy-z-prl-u-jak-solidarnosc-zhakowala-sygnal-telewizji

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2022 12:27:08 przez Lapka555
[#21] Re: Amiga w Polsacie...

@juen, post #19

O, widzę że kolega ma za sobą epizod w Tarnowskiej Telewizji Kablowej S.TAR...
1
[#22] Re: Amiga w Polsacie...

@voyager, post #18

W Świdnickiej kablówce też były, kilka A500 i jedna A1200 w Infinitiv z E1204. Wiem, bo sam je targałem z piwnicy :D
[#23] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #1

Pamiętam początki Polsatu, odbierałem go na teleskopowej antenie na moim telewizorku do którego miałem podłączoną A500. Wszystkie plansze jak i logo, były robione na Amigach. Ekran Scali dosyć często się pojawiał po zakończeniu programu (jakby ktoś z młodszych forumowiczów nie pamiętał to w tamtych czasach telewizje nie nadawały 24h na dobę ;) )
1
[#24] Re: Amiga w Polsacie...

@alt_, post #22

Chyba łatwiej wymienić kablówki, w których nie było Amigi.
2
[#25] Re: Amiga w Polsacie...

@Lapka555, post #20

Prawdę mówiąc zawsze gdy włączałem Telegazetę to miałem wrażenie, że używam ZX Spectrum.
3
[#26] Re: Amiga w Polsacie...

@MDW, post #25

Paleta identyczna, rozdzielczość skrajnie inna
[#27] Re: Amiga w Polsacie...

@MDW, post #25

Acorna BBC jak coś. On miał "telegazetę" natywnie dzięki https://en.wikipedia.org/wiki/Mullard_SAA5050

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2022 14:15:06 przez michal_zukowski
[#28] Re: Amiga w Polsacie...

@MDW, post #25

Są takie kanały na których telegazeta przypomina inne kompy. ;)
1
[#29] Re: Amiga w Polsacie...

@iC-e_Jay, post #1

W Rzeszowie była w latach 90. kablówka DAMI. Na osiedlu Baranówka, gdzie mieszkał kolega - Grzesiek - Amigowiec. W pewnym momencie dali ogłoszenie na operatora technicznego. Główne wymagania to znajomość Amigi i AmigaOS 3.1. Kolega się zgłosił... No i rozpoczął pracę, w 1994 r. bodaj, jako 17-latek.

Ach, nie ma to jak pierwsza praca z Amigą...

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2022 23:23:15 przez recedent
4
[#30] Re: Amiga w Polsacie...

@_DiskDoctor_, post #29

"ja znam Piaska. A ja mam paszport Polsatu" Pamiętam Dami, miałem tą kablówkę i internet. Później to się zmieniło chyba w GTS Energis czy jakoś tak, w końcu powstała Vectra i przejęła wszystkie te budynki gdzie było Dami ;) Amigę widziałem też w TV Rzeszów, miałem tam praktyki gdy byłem w technikum ;)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem