[#1] Przelotka kątowa IDE 44 pin
Cześć, poszukuję czegoś takiego tylko w wersji żeńsko-żeńskiej, a takiej nie mogę nigdzie znaleźć. Chcę za pomocą takiej przelotki przerobić adapter IDE2CF na adapter kątowy. Oczywiście mogę kupić gotowy adapter kątowy albo jeden z adapterów specjalnie zaprojektowanych pod Amigę ale akurat mam w zapasie kilka sztuk takich "niekątowych" adapterów i sprawują się bardzo dobrze, tylko trochę mnie denerwuje, że montuje się je na dyndającej taśmie. Widział ktoś taką przejściówkę?
[#2] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #1

Po wylutowaniu pinów (złącza męskiego), z której strony płytki wlutujesz złącze żeńskie?
[#3] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@sq7bti, post #2

Nie chcę nic lutować, szukam złącza kątowego żeńsko-żeńskiego. Jedną stronę wpinam w IDE na płycie głównej gdzie są piny męskie, a w drugą wpinam adapter który również ma piny męskie.
[#4] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #3

Obawiam się, że twój plan nie wypali, bo będziesz miał zamienione piny nieparzyste z parzystymi. Albo zaciśniesz sobie krótką tasiemkę IDE, albo wylutujesz piny i przylutujesz złącze żeńskie od drugiej strony płytki.

Chyba dlatego sq7bti zadaje podchwytliwe pytanie. Albo się droczy, albo nie doczytał co planujesz.

Tak przynajmniej mi sie wydaje. Jak wprowadzam w błąd to mnie poprawcie

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2022 21:49:19 przez snifferman
1
[#5] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@snifferman, post #4

Pomyślałem o zrobieniu krótkiej taśmy i sklejeniu jakoś wtyczek tak żeby były pod kątem prostym ale nie chce takiej rzeźby robić. Wolałbym kupić gotową przelotkę. Dlaczego piny miałyby być zamienione? Taka przelotka byłaby tym samym czym jest taśma tylko, że bez taśmy :).
[wyróżniony] [#6] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #1

Szansa znikoma że znajdziesz gotowe, po to są taśmy. W miarę w prosty sposób można zrobić samemu - z kawałka dwustronnej płytki pcb i złącz prostych, ale wymaga to lutowania i zrobienia ścieżek na pcb.
[#7] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #5

Taka przelotka byłaby tym samym czym jest taśma tylko, że bez taśmy :)

Spójrz sobie na przykładowe zdjęcie taśmy

Piny dolne z dolej wtyczki odpowiadają pinom dolnym z górnej. Jak taśmę zagniesz tak aby wtyczki stykały się tyłami to zobaczysz że "wypustki" dla orientacji wtyków będą po przeciwnych stronach.

Taka przelotka nie będzie tym samym co taśma.

Najprościej będzie ci kupić odpowiedni adapter CF albo przelutować piny na gniazdo. Przy zmianie F na M i M na F należy przylutować nowy konektor "od lewej" strony starego.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2022 22:21:13 przez snifferman
[#8] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@snifferman, post #4

[...] wylutujesz piny i przylutujesz złącze żeńskie od drugiej strony płytki.

ehhhh.... ....a już miałem nadzieję, że pytający sam dojdzie do tego.
[#9] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@sq7bti, post #8

Do czego mam dochodzić? Wydaje mi się, że z mojego pytania jasno wynika, że wymiana złącza w adapterze nie jest moim zamiarem tylko użycie przejściówki.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2022 22:46:37 przez maxell35
[#10] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@sq7bti, post #8

Mało tego, odrzucił moje wyjaśnienie w poście #5. Mam nadzieje, że fotka taśmy i wyobrażenie sobie jej zagięcia coś rozjaśni.

wymiana złącza w adapterze nie jest moim zamiarem.

Twój plan ze złączem F-F też jest kulawy, bo nie zadziała. Chyba, że będzie miał PCB załatwiające odwrócenie.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2022 22:49:22 przez snifferman
[#11] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #9

Może moja wyobraźnia zagalopowała się czytając "Chcę za pomocą takiej przelotki przerobić adapter". Po przeczytaniu kolejnych postów widzę jednak, że chciałeś po prostu połączyć je ze sobą ... co raczej modyfikacją nie jest. ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2022 22:50:34 przez sq7bti
1
[#12] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #9

wymiana złącza w adapterze nie jest moim zamiarem

To chyba najprostrze rozwiązanie twojego problemu. Przy braku talentu dzierżenia lutownicy/rozlutownicy, zostaje jeszcze kupno odpowiedniego adaptera, albo znalezienie kogoś, kto ci to przelutuje
[#13] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@snifferman, post #10

Nie odrzuciłem wyjaśnienia, tylko dopytałem. Jeżeli istniałaby taka przejściówka to zakładam, że jej autor zadbałby o odpowiednie połączenie pinów.

Mam lutownicę i rozlutownicę, dałbym radę to wymienić ale szkoda zachodu, gotowy adapter to 20-30 zł. No chyba, że miałbym pod ręką takie złącze do wlutowania, ale nie mam. Kombinowałem, czy nie da się tego jakoś bardziej estetycznie podłączyć, ale jeżeli nie ma gotowców tego typu do kupienia to trudno. Dzięki za odpowiedzi.
[#14] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #13

Najbezpieczniej będzie znaleźć taki adapter z gotowymi złączami pod odpowiednimi kątami, niż kombinować z modyfikacjami i przelotkami. I chyba nawet najtaniej.
[#15] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@sq7bti, post #14

znaleźć taki adapter z gotowymi złączami pod odpowiednimi kątami

Kiedyś szukałem SD-IDE 44F i nie znalazłem. Jednak taniej i prościej było przelutować listwę, zwłaszcza jak ma się sprzęt i umiejętności
[#16] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #13

Wracając do tematu: czegoś takiego.szukasz?
[#17] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@sq7bti, post #16

Nie, to jest żeńsko-męskie a ja myślałem o żeńsko-żeńskiej wersji, której można byłoby użyć jako przelotki bez konieczności wlutowywania w adapter czy w płytę główną.
[#18] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #17

Nie widziałem takiej, a nawet jakby była, to nie będzie działać z przyczyn poruszonych wyżej.
1
[#19] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@snifferman, post #18

Nie mówię, że musi to być dokładny odpowiednik tego co zostało podlinkowane tylko ze złączem żeńskim po obu stronach. Mogłaby to być przejściówka zrobiona na PCB lub mieć zapewnione odpowiednie połączenie pinów w jakiś inny sposób ale jeżeli nie da się nigdzie kupić czegoś takiego to trudno. Będę podłączał na taśmach lub kupię adapter kątowy.
[#20] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #19

Raczej nie ma takiej przejściówki bo jej sens ekonomiczny nie istnieje. Ktoś jak potrzebuje, to sobie kupi adapter CF zodpowiednim konektorem lub sobie przelutuje.

Nie rozumiem po co te kombinacje skoro masz narzedzia i mozesz sobie sam przelutować. Żeńskie konektory 44pin kupowałem po jakieś 7zł za 10szt.
[#21] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #1

A mój produkt nie podpasuje? https://rastport.com/products/KA47/ Co prawda z adapterem CF nie wiem czy się zmieści do Amigi... Adaptery SD są jednak krótsze. No ale jest żeńsko-żeński i piny się zgadzają.

Chyba się jednak nie zmieści. Kiedyś testowałem takie adaptery z KA47. Działały i nawet sam adapter chował się spokojnie w Amidze, ale jak włożyłeś kartę CF to już nie bardzo...

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2022 08:44:48 przez Krashan
[#22] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@Krashan, post #21

Znam ten produkt, nie wiem czemu nie pomyślałem o nim tutaj, chyba zapomniałem, że to właśnie taka przejściówka a nie cały adapter. Na oko też mi się wydaje, że adapter CF nie wejdzie w ten sposób.

Z tego co widzę to o taki uniwersalny adapter kątowy też może być ciężko, do tej pory znalazłem tylko kątowe męskie, a jak już jest kątowy i żeński to ma 40 pin zamiast 44. Może rzeczywiście przelutuję jednak to złącze. Pytanie gdzie kupić takie gniazdo? Byłem dzisiaj w pobliżu giełdy elektronicznej gdzie odwiedziłem kilka serwisów komputerowych oraz duży sklep elektroniczny i nigdzie nie mieli takiego konektora. Z tego co widzę to w sieci dostępność też jest znikoma (albo ja nie umiem szukać). Na popularnym serwisie aukcyjnym znalazłem tylko jedno ogłoszenie gdzie 1 sztuka z przesyłką wychodzi 15 zł. Poza tym chyba tylko jeszcze w jednym sklepie elektronicznym znalazłem ale nie pamiętam czy tam w ogóle na sztuki można było kupować. Gdzie kupujecie takie części?
[#23] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #22

Zaglądałeś do tego linku, który wcześniej podałem? Węższe złącze możesz też "sztukować" z krótszych, byle przylutować wpięte na jakimś "wzorcu", i nie zapomnij o zamianie pinów parzystych z nieparzystymi.
[#24] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@sq7bti, post #23

Ale z tego linku z ali to sobie długo poczeka...pewnie coś szybszego by chcial
[#25] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@maxell35, post #22

Na popularnym serwisie aukcyjnym znalazłem tylko jedno ogłoszenie gdzie 1 sztuka z przesyłką wychodzi 15 zł. Poza tym chyba tylko jeszcze w jednym sklepie elektronicznym znalazłem ale nie pamiętam czy tam w ogóle na sztuki można było kupować.
Są w TME, ale przy jednej sztuce nie wyjdzie Ci jakoś specjalnie taniej.
Gdzie kupujecie takie części?
W Chinach. Ale biorę po 200 sztuk za jednym razem...
[#26] Re: Przelotka kątowa IDE 44 pin

@Krashan, post #25

Ja kupowałem 20szt, to płaciłem 4e z wysyłką na ali. teraz nie widziałem już 44pin w "dobrej cenie", a jedynie "drożyzne"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem