[#1] Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox
Dziś przestał mi działać scandoubler zewnętrzny Elboxu. Na ekranie nie ma obrazu, ale słychać, że monitor (po resecie albo włączeniu Amigi) wykrywa sygnał. Porobiłem różne testy i Amiga jest sprawna, monitor też.
Czy ktoś podjąłby się diagnostyki i naprawy scandoublera?
[#2] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #1

1. Lubi padać jeden kondensator (nie pamiętam który) na płycie Amigi i scandoubler Elboxu przestaje dawać obraz.
2. A pytałeś Elbox czy serwisują jeszcze swój scandoubler?
[#3] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #1

A jaki masz z flicker fixerem czy bez? Mi kiedys padł z flicker fixerem i wystarczyło pamięci wyjąć i nóżki przeczyścić, chyba że ma sie wlutowane pamięci to nie da rady
[#4] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #1

Nie wiem czy ELBOX naprawia, tzn. wiem, że kartę turbo naprawią, ale jak procek spalony to nie. Ten SD to kopia niemieckiego z DCE.

Zobacz czy się nagrzewa w ogóle, on jest zasilany z Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2022 18:20:09 przez Hubez
[#5] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Hubez, post #4

Ten z DCE to inny jest. Ten Elboxowy to kopia ale nie DCE
[#6] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Kitech, post #2

Kitech: sprawdzałem na drugiej Amidze i efekt ten sam, tzn. brak obrazu. Napisałem do Elboxu, ale jeszcze nie mam odpowiedzi (niedziela).

Jaster: mam wersję bez flicker fixera.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2022 19:55:05 przez PopoCop
[#7] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #1

Elbox nie odpowiada na maila. Dałem ogłoszenie do Giełdy, wstawiam je też tutaj:

Zlecę przegląd/naprawę zewnętrznego scandoublera Elbox. Scandoubler działał wiele lat i kilka dni temu przestał wyświetlać obraz. Jakiś sygnał dociera do monitora (typowe mrugnięcie ekranu przy resecie Amigi), ale nic się nie wyświetla. Scandoubler nagrzewa się jak przy zwykłej pracy.

Być może usterka jest banalna i wystarczy np. poprawienie lutów.
[#8] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #1

Mi kiedyś padł Mach w takim SD .. podobno częsta usterka .. można go było normalnie kupić zaprogramowanego.. po wymianie SD ożył
[#9] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@lukzer, post #8

Gdzie można było kupić te Machy?
[#10] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@lukzer, post #8

Nie wiem gdzie kupisz takiego Mach'a z wsadem obecnie ?
[#11] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #9

Chyba AmigaKit to sprzedawała ale nie wiem czy jeszcze mają to było ładnych parę lat temu.
[#12] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #7

Elbox nie odpowiada na maila.

Zadzwoń do nich. Z tym odpisywaniem u nich to różnie bywa. Ja od razu dzwonię jak mam jakąś sprawe i tel zawsze odbierają.
1
[#13] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Mokry, post #12

Ja od razu dzwonię jak mam jakąś sprawe i tel zawsze odbierają.

Od kilku dni dzwonię na dwa podane na stronie numery i nikt nie odbiera.
[#14] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #13

Od kilku dni dzwonię na dwa podane na stronie numery i nikt nie odbiera.

Może jak widzą irlandzki numer to wiedzą że to ja i od razu odbierają ;). Nie no żartuje teraz, ale na poważnie nigdy z kontaktem telefonicznym problemu nie miałem. Raz nawet telefon odebrano od razu, ale poproszono mnie o zadzwonirnie za pół godziny bo w tym momencie nie było sposobności żeby pogadać...
2
[#15] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Mokry, post #14

Jest to całkiem możliwe z tym numerem,elbox ma dość specyficzne myślenie
[#16] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@StaszkoZbogdańca, post #15

Trudnią się też czym innym, zapewne bardziej dochodowym niż sprzęt Amigowy.
2
[#17] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Hubez, post #16

Olewka klienta z Polski w ich wydaniu nigdy nie była im obca
[#18] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@StaszkoZbogdańca, post #17

Nie wiem, byłem na miejscu u Nich, obsłużono mnie fachowo, tylko bardzo skryci są.
[#19] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Hubez, post #18

Jak jeszcze w PL mieszkalem to czesto u nich bywalem, bo do Krakowa mialem calkiem blisko. Pamietam ze kupowalem u nich E/BOX'a, Apollo 1240 i pozniej mediatora SX. Wszytsko osobiscie odbieralem. Ale to bylo ze 20 lat temu. Firma nadal dziala, ale AMIGA to nie jest ich glowne zrodlo dochodu. Od kiedy wrocilem do amigowania, nakupilem u nich mase roznych amigratow na przestrzeni kilku ostatnich lat.
1
[#20] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Mokry, post #19

No właśnie. Jestem ciekaw czym oni się teraz głównie zajmują. Nadal produkują Amigowy sprzęt, i to jest naprawde imponujące że robią to nieprzerwanie od tylu lat, jednak wątpię żeby klientów na Amigowy osprzęt było tak dużo żeby firma mogła się z tego utrzymać.
[#21] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@jaster, post #20

1 Punkt - iHDMI.pl, iHDMI.eu, HDMI.com.pl

http://www.elbox.com/regulamin.html

Nie mniej jednak jak wchodzisz do sklepu, to za gablotkami są programy od Twin Spark Soft i inne OK

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2022 09:23:08 przez Hubez
[#22] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@Hubez, post #21

Hmmm...ciekawe, aczkolwiek nie wiem czy u mnie jest jakiś problem ale żadna z tych domen nie przekierowuje nigdzieszeroki uśmiech

Albo produkują nadal Amigowy hardware i software, albo mają być może duże zapasy magazynowe i po mału im schodzi.

Sorki za mały offtop, już nie ciągnę.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2022 09:55:49 przez jaster
[#23] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@jaster, post #22

Dziś dostałem odpowiedź na maila z Elboxu (!).
Szukają dokumentacji scandoublera. Jak znajdą to mają się odezwać.
[#24] Re: Awaria scandoublera zewnętrznego Elbox

@PopoCop, post #23

Bravo ! Mysle ze do 2027 roku sie wyrobią
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem