[#1] Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

Jak w temacie.
[#2] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

Świetny program. Współczesny nie ma już takiego klimatu.

Niech każdy zbieracz retrokomputerów sprawdzi w swoich zbiorach czy nie ma powyższego sprzętu zgodnego z numerem seryjnym utraconych przedmiotów.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2022 08:59:23 przez Hubez
4
[#3] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

Te dwa typki, to pewnie dzis jakies cebulaki z OLX'a lub Allegro
5
[#4] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

Ten w dżinsowej kurtce z filmu to handlarz z giełdy w Domu Związków w Katowicach, pamiętam go. Sprzedawał gotowe nagrane dyskietki Amigowe.
4
[#5] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

Powinni się tym zająć chłopaki z Archiwum X
2
[#6] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

I w tle zasuwa "Astigmatic" Krzysztofa Komedy... ale czasy.
2
[#7] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@ppill, post #6

Czytałem o przypadku włamania do piwnicy i kradzieży kilkuletniego komputera, a zostawili retro kompa wartego kilka razy więcej. :)
2
[#8] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@ZbyniuR, post #7

Ja czytalem ze na poczatku lat 90 jacys ludzie wlamali sie do firmy. Byly tam komputery IBM XT.

Nie znajac sie na rzeczy, zlodzieje ukradli… same klawiatury
4
[#9] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@_DiskDoctor_, post #8

Teraz te klawiatury więcej warte niż te pc ;D
3
[#10] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

na filmie kradną Sharpa MZ-700 pewnie później pisali do Klanu Nietypowych w Bajtku
5
[#11] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

Facet w tej dziupli na filmie miał fascynującą pracę, skoro dzień w dzień gapił się na ekranie w self-test Atari i słuchał muzyczki odgrywanej podczas testu Pokeya.
3
[#12] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@mmarcin2741, post #1

Nie odważyli się ukraść Commodore, tylko Atari.
1
[#13] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@tukinem, post #12

Bo on tam pewnie miał tylko Atari. W drugiej połowie lat 80 było w Polsce bardziej popularne Commodore. Być może dlatego, że małe Atari można było kupić w sklepie (Pewex), a C= nie.
3
[#14] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@tukinem, post #12

Narrator wymienia skradzione sprzęty w tym prócz Atarki także Spectrum Plus, choć nie ma go na wyświetlanej liście. A Sharpa pokazali bo może filmowcy nie mieli innego kompa pod ręką. Lepsze to niż np pudełko po butach jako atrapa drugiego kompa. ;)
1
[#15] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@_DiskDoctor_, post #8

Włamać się i ukraść to jedno, trzeba jeszcze skutecznie uciec z łupem.
Kradzież kilku kompletnych zestawów PC/XT to operacja na miarę przeprowadzki.
3
[#16] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@wali7, post #13

C64 byl w Baltonie podobno.

Ale Pewexy byly wszedzie, a Baltony chyba na polnocy glownie.
1
[#17] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@_DiskDoctor_, post #16

Na wiki podają że od 1984 roku Baltona zaczęła tworzyć sieć sklepów detalicznych w całej Polsce, i w 1989 mieli już 260 placówek. Miast wojewódzkich było wtedy 49, to jak było w nich po 2 czy czasem 3 to jeszcze została garść placówek w mniejszych miastach także. Ale jak nie mieszkałeś w pobliżu to dowiedziałeś sie o istnieniu sieci dopiero z reklam w TV w '89. Pamiętam że to była jedna z pierwszych firm która sie tak reklamowała.
A dla porównania Pewex w 1989 miał już 840 sklepów, i już od 1972 przejęły od razu sieć sklepów dewizowych przyległych do PKO.
2
[#18] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@_DiskDoctor_, post #16

Potwierdzam.
Osobiście kupiłem C64 w Baltonie.
1
[#19] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@wali7, post #13

Witam.
Moje C64 z magnetofonem było kupione w Pewexie w Rzeszowie na osiedlu Baranówka (4).
Były tam też C128, C128D a także Atari 65XE i 128XE.
Widziałem też ZX Spectrum w Pewexie w Zakopanem.
Ten C64 co ojciec nam kupił został potem skradziony u drugiego właściciela.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2022 16:03:42 przez ted
1
[#20] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@ted, post #19

W Polsce w latach 80-tych Atari XL/XE było zdecydowanie bardziej popularne, niż C-64.
Głównie za sprawą tego, że było dostępne w Pewexie, zdaje się że 130 dolarów chyba...
O Baltonie w połowie lat 80-tych prawie nikt nie słyszał w naszym regionie (mieszkałem wtedy na Mazurach).

Commodore dopiero od ok. 1990r wszedł szerzej i może nawet pobił Atari w ilości użytkowników.
Miał dużą przewagę, bo gry wczytywały się znacznie szybciej, nawet przed epoką kartridży z Turbo.

Osobiście przeżyłem jedną kradzież komputera, był to wypasiony laptop Toshiba Satellite w 2001r, który wówczas kosztował 12000 zł - czyli ze 3-4 ówczesne pensje.
Laptop na szczęście był służbowy, więc aż tak nie bolało.
Rąbnęli mi go dosłownie w jakąś minutę, gdy spóźniony pobiegłem odprowadzić dzieci do przedszkola. Wybili szybę w samochodzie. Zawsze zabierałem sprzęt ze sobą jeden raz zapomniałem wtedy...

To był Szczecin okolice ul. Emilii Plater, w ogóle to miałem tam i potem na ul.Grzymińskiej około 10-ciu włamań do samochodu w okresie trzech lat (2001-2003), takie to były czasy.
Bydgoskie numery rejestracyjne widocznie zachęcały...
Do dziś nie cierpię tej dzielnicy i okolic stoczni, patologia.
3
[#21] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@Motyl, post #20

Osobiście przeżyłem jedną kradzież komputera, był to wypasiony laptop Toshiba Satellite w 2001r, który wówczas kosztował 12000 zł - czyli ze 3-4 ówczesne pensje.

https://zus.pox.pl/zus/minimalne-wynagrodzenie-za-prace-obecnie-i-w-przeszlosci.htm

Czyli wtedy 15-16 pensji minimalnych.
5
[#22] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@ted, post #19

Nie wiem, czy w hotelu Marina w Sopocie w 1986 był Pewex, czy jakiś inny sklep dewizowy, ale mieli tam Timexy 2048. Z głośników natomiast leciała "Felicita" Al Abano i tej jego laski. Takie mam wspomnienie powiewu wielkiego świata z wczesnego dzieciństwa.

Ale i tak uważam, że konkretną ciekawostką, jak na PRL, była wypożyczalnia gier komputerowych na gdańskiej Zaspie. Się wypożyczało kasety z grami, tak samo, jak potem VHS-y. Ktoś pamięta to miejsce?
2
[#23] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@Daclaw, post #22

Dla mnie takim powiewem zachodu (choć wtedy bym tak tego nie nazwał) był parking przed hotelem Helios (obecnie Mercure) w Toruniu, zawsze stały tam drogie zachodnie fury niespotykane na innych parkingach. Do tego resoraki na wystawie Pewexu, oraz klub Tip-Top z automatami do gier, na parę lat przed tym zanim takie miejsca stały sie popularne.
[#24] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@ZbyniuR, post #23

już w latach 80. te studia komputerowe miały niezłe odbroty i sporo oprogramowania nawet dla tych bardziej „egzotycznych” platform sprzętowych. Pamiętam, że w drugiej połowie lat 80. odbierałem dla brata jakiś zamówiony soft dla Amstrada CPC na dyskietkach w punkcie przy Jerozolimskich, gdzie obecnie jest dworzec Warszawa Śródmieście.
[#25] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@charliefrown, post #24

Ja pamiętam że w połowie lat 90 ktoś włamał się do naszej sali informatycznej w liceum, i wyniesiono kilka komputerów i wszystkie kolorowe monitory. Zostawili XT i AT z mono.
[#26] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@Daclaw, post #22

U mnie w Rzeszowie na ul. Hetmańskiej (d. Obrońców Stalingradu) była wypożyczalnia kartridży do Pegasusa.

Swego czasu intensywnie korzystałem.
[#27] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@selur, post #3

Te dwa typki, to pewnie dzis jakies cebulaki z OLX'a lub Allegro.

Nie panie. Siedzą na otomoto

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2022 23:28:31 przez mmarcin2741
[#28] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@ak47, post #18

To tak jak ja
Nadal mam ten zestaw, razem z C64 w komplecie sprzedawali magnetofon, dwa joysticki i dwie kasety z grami.
[#29] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@BULI, post #5

Probujac znalezc przyczyny zaistnialej sytuacji poszukujemy rozwiazan racjonalnych. Az niekiedy ulegamy wlasnej bezsilnosci nie zdajac sobie sprawy, ze rozwiazanie wcale racjonalne byc nie musi.

Maciej Trojanowski - Strafa 11
[#30] Re: Zuchwała kradzież sprzętu retro. Jak uchronić swoje Amigi?

@AngryRod, post #29

Co sugerujesz, że to kosmici porwali to Atari?
Może z zemsty za to że to za jego pomocą niszczono ich statki. ;)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem