[#1] Czy to jest legalne??
Czy jak kupie taki kompakt to jest legalny i moge uzywac tych gier?

http://www.vesalia.de/e_amigaclassixgold.htm

Np. gra Nemac IV, Breathless, Foundation, Slam Tilt itd. Czy one sa juz freeware? Czy Vasalia ma jakies licecjie... czy jak?

Kreciu

Ps. Jak temat MUSI byc w grach to niech bedzie :P.
[#2] Re: Czy to jest legalne??

@Krecik, post #1

Czy jak kupie taki kompakt to jest legalny i moge uzywac tych gier?

Według mnie tak, jeżeli wydawca ma prawo to zrobić. Vesalia nie pchałaby się w jakieś kompilacje, które wydawane są nielegalnie.

Np. gra Nemac IV, Breathless, Foundation, Slam Tilt itd. Czy one sa juz freeware?

Nie. Co najwyżej autorzy mogli zgodzić się na dystrybucję bez opłaty i płacąc za kompilację płacisz jedynie za koszt wytłoczenia płyty, opakowania i ewentualnie czyjąś robociznę. To są jednak nadal produkty komercyjne i freeware ich nie dotyczy.

Czy Vasalia ma jakies licecjie

Nie musi. Oni tylko sprzedają przez kogoś wydany produkt. Jeżeli to robią, to znaczy, że istnieją przesłanki, że produkt wydany jest legalnie. Nie pakowaliby się w nielegalne rzeczy. Aby jednak być tego w 100% pewnym, trzeba złapać kogoś z taką składanką i zobaczyć co jest tam napisane odnośnie dołączonych tytułów i formy dystrybucji na takiej składance.

Co do tytułów, większość z nich jest uwolniona (niektóre są nawet na PPA). Zdziwienie moje budzi tam jednak obecność Foundation.

[#3] Re: Czy to jest legalne??

@Krecik, post #1

Skoro sprzedają i jest to firma znana na rynku, wiec chyba jest legalne.

[#4] Re: Czy to jest legalne??

@Kaczus, post #3

Jasne że legalny
[#5] Re: Czy to jest legalne??

@Krecik, post #1

Skoro wydają płytę przeznaczoną do normalnej sprzedaży, to znaczy, że dogadali sprawę z właścicielami praw autorskich.
[#6] Re: Czy to jest legalne??

@Daclaw, post #5

Czy ktoś juz od nich kupował ew. moze pomóc w płatności paypalem? Nie mam a kupiłbym parę rzeczy....

[#7] Re: Czy to jest legalne??

@Krecik, post #1

Kwestia techniczna... czy to sie odpali na Amidze w jakis sposob??? Bo z tego co widze to skladanka pod PC i Mac (moze jakos UEA "zintegrowany"?).

Moze ktos kupil i wie jak to dziala...

Kreciu
[#8] Re: Czy to jest legalne??

@Krecik, post #7

UAE jak juz... Owszem... Jest tam (pod frontendem). W komplecie z kickstartem z reszta. Legalnym? Nie mam pojecia...
[#9] Re: Czy to jest legalne??

@Vituniu, post #8

Vituniu wie co mowi :) Sprawdzal organoleptycznie inna czesc z tej serii :)

[#10] Re: Czy to jest legalne??

@szuler, post #9

Za co wieczna czesc i chwala Szulerowi (i jego zdartym lataniem na poczte butom) sie nalezy :)

Wracajac do tematu - jesli widze sobie taka skladanke, wydana przez legalnie dzialajaca firme i sprzedawana w uznanym i szanowanym amigowym sklepie, to mam prawo zakladac, ze zawartosc takowej jest legalna. Koniec kropka.
[#11] Re: Czy to jest legalne??

@Rembrand, post #6

Kupowałem u nich kilka razy i chętnie pomogę.
Jakby co to pisz na priv.
[#12] Re: Czy to jest legalne??

@Krecik, post #1

Spytaj sie siusiaka

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem