[#1] sprawdzenie twardziela
Mam pytanko, czy jest na sieci jakis miły programik do sprawdzania twardziela (badblocki i te sprawy ;) )?

[#2] Re: sprawdzenie twardziela

@Jarek, post #1

Badblocki sprawdzi Ci HDToolBox lub HDInstTools.
[#3] Re: sprawdzenie twardziela

@Jacek Rzeuski, post #2

> Badblocki sprawdzi Ci HDToolBox lub HDInstTools.

Sprawa wygląda tak:
HDToolBox z systemu 3.0 sprawdza sectory (kiedy używa się opcji 'verify')
tylko, że mniej więcej w połowie (mam dysk 8 GB) i nie chce iść dalej. W tym momencie (po resecie kompa, ale nie dysku - mam przeciętą 1. żyłę w taśmie) przestał widzieć twardziela. Po ponownym włączeniu komputera było OK. Pomyślałem, że to stary program i może ma ograniczenia co do wielkości dysku (właściwie wszystko robił dobrze, sam 'zbadał' ile dysk ma głowic, sektorów itd... tylko pojemność okreśłił na -128MB)
Wtedy użyłem HDToolBox'a z systemu 3.9. Dobrze zaistalował (z odrobiną pomocy - błędnie odczytał ilość głowic, sektorów... ) dysk. Podział na partycje była bezproblemowa - po prostu wszystko wyglądało OK. Ta wersja HDTB nie pokazuje już sprawdzania poszczególnych bloków dysku - chyba nie sprawdza ich przy zapisywaniu danych o dysku.
Przy formatowaniu jednej z partycji (tej, która leżała własnie w połowie przestrzeni dyskowej) kiepsko się formatowała - była najmniejsza a formatowała się długo. Na dodatek gdzieś w połowie (znowu ;) ) komputer się zatrzymał (tzn. kotynuował formatownie, ale bez postępów).
Nie wiem co z dyskiem jest nie tak i nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić?

[#4] Re: sprawdzenie twardziela

@Jarek, post #3

Spróbować HDInstTools albo narzędzi od kontrolera dysku (nie podałeś do czego ten dysk podpiąłeś).
[#5] Re: sprawdzenie twardziela

@Jacek Rzeuski, post #4

Do kontrolera A1200 :) (wbudowanego)
[#6] Re: sprawdzenie twardziela

@Jarek, post #1

Obawiam sie ze jak masz tak duzego twardziela podpietego do wewnetrznego kontrolera A1200 to masz problem...
Z tego co pamietam to kontroler ten adresuje dyski tylko do 4GB...Jedynym rozwiazaniem jest mniejszy dysk lub FastATA
Pozdrawiam
MSS
[#7] Re: sprawdzenie twardziela

@MSS, post #6

Nie prawda. Spokojnie wystarczy AmigaOS3.5 i juű wielkie dyski dziaîajâ bezproblemowo.
[#8] Re: sprawdzenie twardziela

@Krzysztof, post #7

Nawet bez OS3.5 to możliwe.
[#9] Re: sprawdzenie twardziela

@Jarek, post #5

To podaj jeszcze wersję scsi.device.
[#10] Re: sprawdzenie twardziela

@Jacek Rzeuski, post #8

Zgadza sie. Wystarczy nowy scsi.device i odpowiedni filesystem.
[#11] Re: sprawdzenie twardziela

@Jacek Rzeuski, post #9

Mam kickstart 3.1 (40.68 o ile się nie mylę).
Nie wiem, czy OS3.9 (mam zainstalowany) uaktualnia scsi.device.
Dopiero wieczorem sprawdzę dokładnie jaka to wersja.
[#12] Re: sprawdzenie twardziela

@Jarek, post #11

Tak. AmigaOS3.9 ma nowy scsi.device.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem