[#31] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@slawomir21, post #30

Szybszy masz o wiele, ale nadal 68000. Też kupiłem xT dla A600 i jestem zadowolony ze świadomego wyboru
[#32] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Jacques, post #31

proszę :) radości nie ma końca....amiga 600 z turbo xt i system work 3.2.1 + bestclassicWB
Chodzi całkiem fajnie ,muzyka gra, demka się uruchamiają, gry chodzą.

Wszystko dzięki koledze " tukinem" który mi przygotował system pod moją amigę. Ja niestety zbyt nikłe pojęcie mam.

Dziękuję jeszcze raz

2
[#33] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@slawomir21, post #32

Super, cieszę się i brawa dla kolegi za pomoc! xT rulez
[#34] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@slawomir21, post #32

Szkoda, że nie ma Birdie na 68000, bo by piękne belki były dla VisualPrefs. Tak tylko guziki okienek mają swoje bitmapy.

iGame i Voodoo-x możesz sobie usunąć, bo one nie działają też na 68000. Zapomniałem je wywalić.

A zapomniałem spytać... jak na A600 wyświetlasz sobie tryb Interlaced? Bo bez scandoublera będziesz mieć to, co ja, czyli migotanie. A Workbench w Hires noLoced to wymaga sporo talentu graficznego, żeby sobie ładnie ogarnąć.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2023 22:05:02 przez tukinem
[#35] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #34

no jest małe zamigotanie jak coś otwieram klikam ...ale mi to nie przeszkadza

myślę czy jak kupię ten adapter :

Adapter electronica4you SCART do GBS-8200 GBS-8220 i VGA

to nie będzie lepiej ? mam monitor na vga dość dobry

mam ustawione PAL HIGH RES LACED - to najlepsze ustawienie ( monitor samsung syncmaster 940 na scart wejście)

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2023 22:26:25 przez slawomir21
[#36] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@slawomir21, post #35

Sam myślałem o GBS, ale odradzono mi. Lepiej wydać na Raspberry Pi zero + RGB2HDMI.
[#37] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #36

na allegro zawsze można oddać jak nie będzie spełniało oczekiwań, a ras.pi + rgb2hdmi to już koszty do góry ostro
[#38] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@slawomir21, post #37

Popatrz jakie przekłamania obrazu daje GBS 8220 w Amidze. Może po tym fix'ie uda się to wyeliminować ale nie wiem sam. Kiedyś się pewnie skuszę żeby to przetestować ale narazie jeszcze nie
[#39] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #36

Zamiast GBS-a to chyba lepiej "kwadratowy" konwerter SCART do HDMI. Z drugiej strony też uważam, że do A600 RGB2HDMI będzie najlepsze.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2023 10:54:33 przez Krashan
[#40] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #38

Ja nabyłem sobie na Święta takie pudełeczko:

https://www.ebay.pl/itm/284978314431

Jest to Scandoubler + Flickerfixer do Amigi. Można podłączyć do monitora CRT lub LCD.

Czekam na dostawę. Mam nadzieję, że będzie dobrze się sprawować.
[#41] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Hexmage960, post #40

Moim zdaniem kupiłeś GBS-a zapakowanego w plastikowe pudełko z dodanym kabelkiem z wtykiem DB23. Sam GBS 8220 na AliExpress kosztuje w granicach 150 zł...
1
[#42] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Krashan, post #41

Mam nadzieję, że tak źle nie jest.

Producent, DomCade ma swoją stronę: http://www.domcade.com/pl/

Produkują wiele rozszerzeń do wielu urządzeń.

Tak się prezentuje w działaniu:

[#43] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Hexmage960, post #42

to jest ten chiński gniot mogłeś kupić od Lotharek's Lair
1
[#44] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Hexmage960, post #42

Mam nadzieję, że tak źle nie jest.
Czy to jest źle, to już sam sobie odpowiedz, ale to faktycznie GBS. W opisie tego produktu na swojej stronie sami piszą, że w środku jest "HD9800V.5 board", czyli jedna z kilku podwersji elektroniki GBS-8200/8220. Zresztą widzę, że chiński konwerter SCART do HDMI, model "kwadratowy blaszak", też zapakowali w swoje pudełko http://www.domcade.com/pl/bez-kategorii-pl/commodore-amiga-rgb-video-konwenter/, chociaż na eBay go nie widzę, więc nie wiadomo, jaka była przebitka...
1
[#45] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Krashan, post #44

Tak, informacja, że jest to HD9800V.5 Board jest również w opisie aukcji.

Wyglądają mi na rzetelnych producentów, więc jestem dobrej myśli co do jakości obrazu.

Kupiłem ten scandoubler głównie z myślą o moim monitorze CRT VGA.

Ale oczywiście z LCD też w przyszłości może się to przydać.

W każdym razie dzięki za informację.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2023 15:00:36 przez Hexmage960
[#46] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #38

Też miałem Gbs-a, przekłamania obrazu są znaczne, lepiej dopłacić do Rgb2hdmi, jakość bez porównania lepsza.
1
[#47] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #34

iGame i Voodoo-x możesz sobie usunąć, bo one nie działają też na 68000.

Pisałem Ci przecież, że iGame działa:

VisualPrefs - można włączyć i wyłączyć z menu (defaultowo wyłączone):

Pozostało trochę potestować i wrzucić do sieci.
[#48] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@AmiClassic, post #47

U mnie iGame nie startuje.

Co do ustawiania VisualPrefs, to ja nie znam się na takim dodawaniu menu wyboru.
[#49] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #48

iGame nie startuje

iGame działa ale tylko bardzo stara wersja na procka 68000
[#50] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #48

U mnie to tak wyszło:

Wszystko na jednym instalatorze.
[#51] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@Cezarykl, post #49

iGame działa ale tylko bardzo stara wersja na procka 68000
Bzdura. Działa nawet ostatnia wersja bo iGame ma osobne wersje na 000, 030, 040 i 060, nie wspominając o AOS4 i MOS.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2023 23:23:47 przez AmiClassic
[#52] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@AmiClassic, post #51

U mnie iGame nie działa. Może któreś biblioteki go blokują. Wszystko po kolei pobierałem z Aminetu, ale nie rusza żadna wersja iGame. Musiałem chyba za bardzo "odchudzić" biblioteki tego Workbencha.

TUTAJ jest moja instalka BestClassicWB zarówno dla OS 3.2 i OS 3.2.1.

Ostatecznie tak to wygląda:

Od siebie dodałem:
- VisualPrefs z motywem OS4
- niektóre ikonki "żywcem zdarte" z OS4
- pattern 'mojej produkcji w PPaincie' dla AmiDocka
- ustawiłem przy starcie Icons2FastMem
- tapeta to pattern, który stworzyłem w Prefs/WBPattern

Całość uruchamia się przy 512kB lub 1MB Chip+2MB Fast, ale radzę mieć więcej bo okienka nie będą się zbytnio chciały otwierać.

Gdyby ktoś chciał, to mogę dorzucić screeny z SysInfo z wersjami bibliotek w tej nakładce.
[#53] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #52

BestClassicWB

Oto właściwy link do pakietu. Tamten link to oryginalna wersja. Przepraszam za pomyłkę. Plik ma nazwę BCWB_68000.lha i najlepiej wypakować go poprzez amigowy LHA.
[#54] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #53

działa płynniej niż czysty wb 3.2 który postawiłem... - karta fast turbo xt robi tu robotę!

polecam !!

1
[#55] Re: bestclassicWB 2.3 - AMIGA 600

@tukinem, post #53

Pobrałem, przetestowałem i tak po kilku minutach...:
- nie działa MUI (albo jest to wersja patch'owana pod 020, albo dodane biblioteki są w wersjach pod 020), może dlatego m.in. nie działa iGame, które wymaga MUI.
- EaglePlayer odtwarza tylko mody, żaden egzotyczny format nie gra (EP jak pisze autor wymaga 020, ale być może nie do samego programu głównego, ale do jego niektórych zewnętrznych playerów), jeśli użytkownikowi wystarcza słuchanie modów warto rozważyć coś lekkiego zamiast tej kobyły.
W zasadzie to samo chyba będzie dotyczyło DeliPlayera.
- SongPlayera można usunąć
- MiamiDX można usunąć
- WBDock2 jest tak zamulasty, że rozważyłbym coś lżejszego
To tyle co mi się dotąd rzuciło w oczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem