[#1] Amiga1200 POMOCY!
Witam. Jestem nowy na forum i praktycznie zielony w sprawach Amigi. Ostatnią Amigę miałem od 1994 - 1997 roku(A500 w obudowie od PC, 2FDD, HDD ok.100MB, rozszerzona pamięć, tona dyskietek itd) i byłem wtedy dzieciakiem więc tylko grałem. Niedawno udało mi się zdobyć podstawową wersję A1200, jestem w tym sprzęcie praktycznie zielony. Mam kilka pytań...

1.Czy w dzisiejszych czasach dobrze rozbudowana A1200 może dorównać PC, pod względem funkcjonalności czy lepiej kupić Aone?

2.Czy Aone to w ogóle jeszcze Amiga? Jak oglądałem zdjęcia płyty głównej to bardzo przypominała PC-towską płytkę...

3.Czy można na niej(1200) słuchać muzyki w mp3 i w systemie 5.1(słyszałem że Amigi maja lepszy dźwięk od PC)?

4.Czy można na niej nagrywać płyty DVD oraz odtwarzać filmy w tym formacie?

5.Czy można podłączyć ją do internetu?

6.Czy można stację dyskietek z PC używać do tejże Amigi(większa pojemność dyskietek)?

7.Czy po rozbudowie chodziły by na niej gry i programu z przed 10-15 lat?

8.Czy można do A1200 podłączyć procesor PPC?

9.gdzie można kupić obudowę tower do Amigi 1200?

10.podajcie jakieś linki do sklepów z Amigami.

Pytam się tego wszystkiego ponieważ nie wiem czy opłaca się ją rozbudowywać, wydawać na nią dodatkowe pieniądze, chociaż fajnie by było przypomnieć sobie stare dobre czasy kiedy Amiga rządziła...

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
[#2] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #1

1.NIE
2.TAK (o szczegoly odsylam do Szamana:)
3.po rozbudowie TAK, lepszy dzwiek NIE
4.Po rozbudowie nagrywac TAK, odtwarzac NIE
5.TAK
6.Mozna jako 880kb
7.TAK
8.TAK
9.efunzine.com, Elbox
10.Dzial teleport na ppa.

Ostatnia modyfikacja: 13.11.07 13:00
[#3] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #1

1.Czy w dzisiejszych czasach dobrze rozbudowana A1200 może dorównać PC, pod względem funkcjonalności czy lepiej kupić Aone?

Żadna Amiga nie dorównuje funkcjonalnością typowemu PC. Brakuje oprogramowania w wielu dziedzinach. Nie oznacza to jednak że Amiga jest bezużyteczna - po raz setny zapewne padnie kwestia - iż wszystko zależy od tego, do czego chcesz tą Amigę wykorzystywać.

2.Czy Aone to w ogóle jeszcze Amiga? Jak oglądałem zdjęcia płyty głównej to bardzo przypominała PC-towską płytkę...

A jaka jest wg. Ciebie definicja komputera Amiga?

3.Czy można na niej(1200) słuchać muzyki w mp3 i w systemie 5.1(słyszałem że Amigi maja lepszy dźwięk od PC)?

Co do słuchania mp3 - to by w miarę dorównać jakością dźwięku na standardowych kościach dźwiękowych amigi typowej karcie dźwiękowej z pc (16bit) - minimum procesor 060 lub PPC.

Co do reszty = legendy. Amigi może miały lepszy dźwięk w czasach gdy wchodziły pierwsze karty dźwiękowe do PC, potem, jakby ktoś jeszcze nie zauważył, pecety skoczyły technologicznie do przodu, a Amigi zostały w tyle.
Dostępne są jednak karty dźwiękowe do Amigi które produkują dźwięk bardzo dobrej jakości (np. melody, delfina).

4.Czy można na niej nagrywać płyty DVD oraz odtwarzać filmy w tym formacie?

Na A1200? zapomnij. Nawet PPC nie pomoże. To w przypadku odtwarzania filmów. Natomiast nagrywanie DVD z pewnym samozaparciem jest możliwe.

5.Czy można podłączyć ją do internetu?

Oczywiście. Ale zapomnij o np. porządnej przeglądarce www.

6.Czy można stację dyskietek z PC używać do tejże Amigi(większa pojemność dyskietek)?

Ogólnie jest to możliwe.

7.Czy po rozbudowie chodziły by na niej gry i programu z przed 10-15 lat?

Tak, np. za pomocą pakietu WHDload można uruchomić wiele starych tytułów.

8.Czy można do A1200 podłączyć procesor PPC?

Stosowna karta nazywa się Blizzard PPC.

9.gdzie można kupić obudowę tower do Amigi 1200?

Na przykład w efunzine.

10.podajcie jakieś linki do sklepów z Amigami.

http://www.google.pl/search?q=amiga+sklep+akcesoria&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

[#4] Re: Amiga1200 POMOCY!

@MrT, post #2

Patrzyłem na ceny w http://animart.webpark.pl .
Chyba się zatrzymały w 1997 roku...:/
To ciekawe że po 14 latach za kartę turbo czy procesor który daje 200mhz trzeba dać 1864zł, albo obudowa elbox około 500zł(prawie spadłem z krzesła).

Cholernie drogie to hobby:)
[#5] Re: Amiga1200 POMOCY!

@MrT, post #2

MrT odpowiedział Ci konkretnie na wszystkie pytania. Ja tylko dodam, że jeśli chcesz doganiać PeCeta to tylko przez AmigęOne lub Pegasosa. Ale jeśli chcesz "posmakować" tak naprawdę amigowania to Amiga 1200 jest do tego świetna. A jeśli ją rozbudujesz o PPC, kartę graficzną i muzyczną to w 90% będzie wystarczająca do dodmowych zastosowań.

[#6] Re: Amiga1200 POMOCY!

@MinisterQ, post #3

Hmm, czyli w sumie nie opłaca się za bardzo rozbudowywać 1200. Może lepiej postarać się o Aone. Prosiłbym o krótki opis tego komputera.

Jeszcze zapomniałem wcześniej spytać czy można podpiąć kartę graficzną do amigi 1200( do Aone zapewne mozna?)?
[#7] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #4

No. I w dodatku nie otrzymujesz w zamian tego, czego można by oczekiwać po typowym pc, kupionym za porównywalne pieniądze.
;)

[#8] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #6

Może lepiej postarać się o Aone. Prosiłbym o krótki opis tego komputera.

Krótki opis?
Drogi, zabugowany, już nie produkowany, czasem dostępny na aukcjach.
Już lepszym wyborem byłaby ma1 (nazywana również micro Amiga), niestety również już nie produkowana. W praktyce bezproblemowa. Działa na niej oczywiście niedawno wypuszczony w wersji finalnej system AmigaOS4, będący sporym uaktualnieniem wersji 3 (przepisana całość na procesor PPC, bardzo dużo usprawnień wewnątrz, i na zewnątrz, większa stabilność, etc).

Dostępne są również tańsze alternatywy, nieoficjalne klony, nazywające się pegasos. Działa na nich inny system operacyjny, jednak bliźniaczo podobny do AmigaOS, i potrafiący uruchamiać większość programów z AmigaOS w wersji 3, i część z wersji 4.

Jeszcze zapomniałem wcześniej spytać czy można podpiąć kartę graficzną do amigi 1200( do Aone zapewne mozna?)?

Można, na różne sposoby. Np. BVision, do karty PPC.

Natomiast karta graficzna w A1 (np. typowy "pecetowy" Radeon) jest niezbędna do działania.

[#9] Re: Amiga1200 POMOCY!

@MinisterQ, post #8

Warto dodać, że zarówno na AmigaOne (i microA1), jak i na Pegasosach da się spokojnie oglądać filmy DiVX (w rozdzielczościach DVD) jak i same DVD. Komputery te wyposażone są w procesory G3 lub (zaleźnie od wersji) G4 do 1 GHz.
Na A1200 (4000 też) nie da się płynnie odtwarzać DVD, gdyż PPC na ich kartach turbo (603e lub 604) jest za wolne.
[#10] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #4

Aktualnie ceny dochodza powoli do podobnego poziomu:)))

Ostatnia modyfikacja: 13.11.07 14:47
[#11] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #4

Cena to pierwszy problem.

Drugim problemem będzie dostępność takich kart..

[#12] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #1

> Czy można na niej nagrywać płyty DVD

tak, ja nagrywam plytki DVD na A1200, ale mam kontroler FastATA.

> oraz odtwarzać filmy w tym formacie?

odtwarzac da sie, ale o normalnym ogladaniu zapomnij, bo nie ma takich szybkich dopalaczy do klasykow. pod AMP2 z dekodowaniem 1/2 wielkosci obrazu.

> Czy można podłączyć ją do internetu?

tak, tego posta wlasnie pisze z A1200.

[#13] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Black, post #1

Mp3 w 5.1? Każde (prawie?) mp3 jest nagrane w stereo więc to jest bez sęsu

[#14] Re: Amiga1200 POMOCY!

@x3nU, post #13

ale zawsze lepiej sie slucha kiedy jestes "otoczony" glosnikami niz jak sa tylko dwa

[#15] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Banderas, post #14

nie zawsze... uwierz OK

[#16] Re: Amiga1200 POMOCY!

@Banderas, post #14

Jak dla mnie to bez sęsu no chyba, że słucha się SACD, ale i tak wolę stereo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem