[#1] Amiga A-500 problem z obrazem
Witam,

Mam pewien problem z moją Amigą: po ostatnim podłączeniu komputera coś
się zepsuło z obrazem- jest niewyraźny lub jego prawie całkowity brak.
Wykluczam wadę kabla bo dwa na raz nie mogły się zepsuc.
Czy mógłby mi ktoś poradzic co moge z tym zrobic?/Jak to naprawic?

Czy może to byc video adapter czy coś w jednostce centralnej?

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3bd55943042f9cb1
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=85a5d617113b5ba7

Czasami w ogóle jest czarne tło z przerywanymi poziomymi jasnymi kreskami podobnymi do lini tekstu.

Proszę o pomoc
i z góry dziękuję.

Ostatnia modyfikacja: 15.11.07 14:34

Ostatnia modyfikacja: 15.11.07 14:34
[#2] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@tubo, post #1

Ustawienia koloru może(te w telewizorze), mi to wygląda na źle ustawiony telewizor ;]

[#3] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@arti4-92, post #2

Gdy włączam komputer to obraz jest rozmazany jak na zdjęciach. Ładuje się system z dyskietki i po jakichś dziesięciu sekundach od załadowania jest czarne tło Więc to musi byc coś z komputerem.

arti4-92 dziękuję za próbę pomocy.
[#4] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@tubo, post #1

Sprawdz jaki scalak za bardzo sie nagrzewa.
Sprobuj podociskac scalaki w podstawkach.

Takie same efekty są przez RGB, cinch i modulator?

Ostatnia modyfikacja: 15.11.07 22:22
[#5] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@Norbert, post #4

Rozkręciłem go i podociskałem scalaki i muszę przyznać, że prawie działa :D po za tym, że obraz jest trochę różowy i rozmazany.

A co do pytania, to przez antenę chyba nie mogłem złapać sygnału a modulator to co to jest? :D

Norbert + 4u
[#6] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@tubo, post #5

a modulator to co to jest?

To wlasnie taka bialo-szara, prawie prostokatna skrzyneczka, ktora podpinasz do wejscia "video" i podlaczasz kabelkiem, wlasnie do wejscia antenowego w TV. Dziala toto z kazda Amiga Classic :)
[#7] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@Andrzej Drozd, post #6

Ten gość ma 500, tam modulator jest zewnętrzny.

[#8] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@arti4-92, post #7

Aha, ja na to mowilem video adapter :) jeszcze dzisiaj trochę porozkręcam i zobaczę.
[#9] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@arti4-92, post #7

No, ja tez mam zewnetrzny, uzywalem go ostatnio z A500 i A2000, poniewaz nie bede odlaczal swoich A1200, tylko po to aby cos sprawdzic. A i TV tez jest pod reka :)
[#10] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@tubo, post #8

Rozkręciłem wczoraj z Tatą modulator i amigę jeszcze raz:

Modulator: troche śmierdział spalenizną wyglądało na to, że ze scalakiem jest cos nie tak. Ale to chyba nie mozliwe bo dopiero po załadowaniu systemu obraz skacze, a wczesniej jest stabilny.

Amiga: Zauważyłem, że jeden scalak jest całkowicie zimny. Chyba przy pracy komputera musi byc ciepły?

Pomocy :D
[#11] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@tubo, post #10

Zobacz jak obraz wyglada po composite video (bedzie czarno-bialy) oraz przez kabel AMIGA RGB -> EURO
[#12] Re: Amiga A-500 problem z obrazem

@tubo, post #10

zimny?? Nie dobrze jak jest gorący, ale zimny i ciepły to nic nie jest źle ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem