kategoria: A500
[#1] 68030-TK2 + DVD
Zachciało mi się DVD w mojej Ami.
Mam kartę 68030-TK2 i do tego kartę CF jako dysk.
Chciałbym podłączyć napęd DVD najpewniej Sata i tutaj mam kilka pytań.
1) Jakiego konwertera Sata->IDE użyć, czy macie jakieś sprawdzone?
2) Jak z konfiguracją Master/Slave ? Konwertery które oglądałem nie mają zworek w tym zakresie.
Dziękuję za wszelką pomoc
[wyróżniony] [#2] Re: 68030-TK2 + DVD

@Jacenty, post #1

Kontroler na tej karcie nie obsługuje napędów CD/DVD
[#3] Re: 68030-TK2 + DVD

@Amigo-A1200-040, post #2

Gdzie znajdę informacje że nie działaja napędy CD/DVD?
Ktoś próbował ?
[#4] Re: 68030-TK2 + DVD

@Norbert, post #3

Możliwe że Amigo-A1200-040 sprawdził osobiście bo posiada taką karte, złożył ich kilka, sam od niego odkupiłem jeden egzemplarz i sprawuje się znakomicie. Z tym że ja do niej napędu cd/dvd nie podpinałem OK
[#5] Re: 68030-TK2 + DVD

@Bartek2075, post #4

To IDE jest kompatybilne z BSC-AT-Bus, które działa na sterownikach Oktapussy.
Urządzenia te do obsługi CD wykorzystują soft IDE-fix 97.

Sprawdzał ktoś takie rozwiązanie ?
[#6] Re: 68030-TK2 + DVD

@Norbert, post #5

Trzeba sprawdzić na Oktapussy, bo w oryginalnych kartach BSC były sterowniki Oktagon, niekompatybilne z CD. Nie wiem na ile Oktapussy jest zgodne z CD. Warto sprawdzić.

PS. wg opisu na Aminecie, CD pod Oktapussy powinien działać.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2023 10:34:58 przez wali7
[#7] Re: 68030-TK2 + DVD

@wali7, post #6

Czy 68030TK2 i CDTV RAM IDE nie używają tego samego wsadu (oktagon) co AtBus Clone a ten obsługuje CDROM z IDEfix?
[#8] Re: 68030-TK2 + DVD

@SimonGK, post #7

Wg readme Oktapussy na Aminecie są jakieś informacje dotyczące działania nagrywarek CD/DVD pod tym sterownikiem, więc zapewne jest zdolny także do obsługi zwykłych napędów. Pytanie oczywiście, czy sam kontroler z jakichś powodów nie pozwala na użycie urządzeń ATAPI. Nie pozostaje nic innego jak sprawdzić.
[#9] Re: 68030-TK2 + DVD

@Jacenty, post #1

Witam.
Nie będę pisał nowym wątku bo w sumie o to samo mi chodzi mianowicie mam podpięty na taśmie razem z dyskiem CF (master) napęd DVD na ATA-IDE (slave). Jak krok po kroku zamontować ten napęd w Workbenchu 3.2 tak aby był widoczny w systemie? Zależałoby mi także aby np. móc sobie odpalić instalkę systemu z CD. Niby jest opcja w "Install32" zamontowania CD no ale nie działa tzn. coś się montuje ale nie może znaleźć napędu CD. Ponowna próba montowania twierdzi, że CD0: jest już zamontowany ale napędu w systemie nie ma. Próbowałem pod ikoną CD0 zmieniać ustawienia scsi.device na lide.device, zmieniać numer urządzenia z 2 na inne ale dalej nic napędu nie widać.
Czy ktoś może podzielić się komendami krok po kroku jak poprawnie zamontować napęd CD w OS3.2 na karcie 68030-TK2 z romem lide-atbus.rom podłączonym jako slave?
[#10] Re: 68030-TK2 + DVD

@el_Beton, post #9

Podstawowe pytanie.
Czy widac i pod jakim device i unit CD-ROM w programie FindDevice z pakietu Idefix (aminet) ?

ps.
Zmieniaj nazwy mountlist CD-ROM, jest zmieniasz device i unit.
Nie będzie wtedy informacji że mountlista jest już zamontowana i trzeba robić resetu .
[#11] Re: 68030-TK2 + DVD

@Norbert, post #10

Dopiero ściągnąłem sobie ten program ale już dzisiaj tego nie sprawdzę co on pokazuje bo dopiero co wróciłem z mojego retro warsztatu :)

PS.
W epoce na Amidze tylko grałem teraz dopiero poznaję Workbencha i jego funkcję tak więc wszelkich komend i sposobu obsługi OS uczę się praktycznie na nowo :) Zmienić nazwę mountlist tzn.?
[#12] Re: 68030-TK2 + DVD

@el_Beton, post #11

Mozna stworzyć sobie kilka, kilkanaście mounlist (o różnych nazwach) dla CD-ROM w zależności jakie DEVICE, UNIT i cdfilesystem lub po każdej zmianie w/w parametrów w jednej mountliscie zmieniać nazwę mountlisty na inną.
To zależy jak często zmienia się "pozycję" (master, słabe) CD-ROM, czy to testując sprzęt czy próbując znaleźć własciwe parametry mountlisty dla "mojego" napędu optycznego.
[#13] Re: 68030-TK2 + DVD

@Norbert, post #12

Udało się, zainstalowałem sobie IdeFix i pokazał mi urządzenia lide 0 i 1. Karta CF była na 0, a napęd DVD na 1 więc zmieniłem na ikonie CD0 wpisy na:
DEVICE=lide.device
UNIT=1
no i poszło. Udało mi się nawet instalkę OS3.2 z CD odpalić a sama instalacja idzie dwa razy szybciej niż z goteka, a przy tym nie trzeba zamieniać obrazów .adf :)
Pytanie jeszcze jaka jest komenda w shelu, żeby odmontować urządzenie CD0 ?
[#14] Re: 68030-TK2 + DVD

@el_Beton, post #13

Idefixa nie musiałeś instalować.
Wystarczył tylko FindDevice z tego pakietu.
Na płycie CD masz system w adf. Montowane są obrazy dyskietek i dlatego instalacja jest szybsza niż z dyskietek (gotek)

Zawsze możesz podmontowac obrazy dyskietek np. za pomocą pakietu xfs . Odczytasz adf, dms , adz, IMG i wiele innych

Nie widzę powodu żeby odnotować CD0. Po resecie już go nie będzie
Montuj CD0 tylko kiedy potrzebujesz. (Wywal cd0 z devs/mountlist )
1
[#15] Re: 68030-TK2 + DVD

@Bartek2075, post #4

Bajki gada
ja jak miałem w a500 to miałem tam cd rom

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2025 20:17:04 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem