[#1] Podstawowy zestaw programów/łatek
Witam
Jestem posiadaczem A1200(KS 3.0, 4MB Fastu, HDD 3,5GB, OS 3.1) od 2 tygodni. Podpialem dzisiaj HD do PC zeby pozgrywac z netu gry i programy. Mam: LocalePL, WHDLoad, MagicWB...no wlasnie i co dalej? Chce zgrac najpotrzebniejsze rzeczy, zeby miec potem spokoj i nie kombinowac z przekladaniem twardziela.
Amigi zamierzam przedewszystkim uzywac do gier, mysle tez nad zakupem sieciowki(btw. za ile mozna taka wyrwac na allegro, bo cena w efunzine jest nieco wysoka...) wiec przydal by sie tez jakis zestaw oprogramowania sieciowego(miami?, ibrowse?, amIRC, YAM?)
Prosze o sugestie. :)
Pozdrawiam
[#2] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Grassmaste, post #1

Polecam, AmigaSYS 3 PLUS
Linki i opis masz na PPA

[#3] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Grassmaste, post #1

Jeśli chodzi o net i programy z nim związane to gołe 4MB Ramu to trochę za mało, przydałoby się 32MB i przynajmniej jakieś 030.

[#4] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@plexa, post #2

Dzieki, fajny ten system :)

Rozumiem ze do instalacji na HDD trzeba sciagnac wersje dla advenced users?

Ten net to tak tylko zeby popatrzec i "poczuc klimat";), ewentualnie jakies pliki z pieca przezucic przez siec.

Ostatnia modyfikacja: 21.11.07 22:26
[#5] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Grassmaste, post #4

Z wymienionych przez Ciebie programów tj. Yam, Miami, AmiIrc uruchomią się bez problemu, spróbuj też SimpleMail. Możesz nawet używać klientów GG, AmiGG lub Gadami. IBrowse też się uruchomi, ale może mu zabraknąć Ramu.

Sieciówka z kabelkiem to koszt jakichś 20zł z wysyłką na allegro. Sprawdź tylko czy będzie działać z Amigą. Polecam 3com Megahertz 3C589D.

[#6] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Grassmaste, post #1

Polecam pakiet ClassicWB w wersji Lite.

http://classicwb.abime.net/classicweb/lite.htm

Idealny do twojej konfiguracji i zastosowań.
[#7] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Sir_Lucas, post #5

Ten model na pewno działa, sprawdziłem osobiście:
http://www.allegro.pl/item270705465_oryginalne_karty_3com_rj_45_10base_t_3c589d_tp_ss_.html
[#8] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@zyga64, post #7

Potwierdzam, mam identyczną. Trzeba uważać żeby w komplecie był kabelek, tutaj akurat jest.
[#9] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@zyga64, post #7

Mam dokładnie taką samą w jednej ze swoich Amig, działa na pewno. ok, racja

[#10] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Grassmaste, post #1

jesli nie masz os3.9/os3.5 to polecam program fastiprefs z aminetu

[#11] Re: Podstawowy zestaw programów/łatek

@Grassmaste, post #1

Zainstalowalem sobie AmigaSYS 3 PLUS.
Dziekuje wszystkim za rady :)
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem