[#31] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #29

No ok ale mogę zarówno też wgrać WB z kompa ale czy muszę wcześniej dysk sformatować w dos albo coś ?

[#32] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #31

cinekamigowiec napisał(a):

> No ok ale mogę zarówno też wgrać WB z kompa ale czy muszę
> wcześniej dysk sformatować w dos albo coś ?

Ale o co ci dokładnie chodzi? Możesz jaśniej sprecyzować swoje pytanie?
1. co chcesz formatować i na czym?
2. co chcesz instalować i skąd?
[#33] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #32

Chcę sformatować dysk dla amigi na jakiś format AMIGOWY i wgrać WB

[#34] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #33

> Chcę sformatować dysk dla amigi na jakiś format AMIGOWY i wgrać
> WB

No i w czym problem? Możesz odpowiedzieć na moje dwa pytania? Łatwiej będzie mi tobie pomóc.
[#35] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #34

więc jeszcze raz:
>Chcę sformatować dysk przeznaczony dla amigi ale nie wiem czym
>Chcę wgrać WB2.1 mam to z internetu w ADF

--
Więc czym sformatować dysk ?

[#36] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #29

I to jest wlasnie popadanie w paranoje:). Przeciez nikt nigdy nie sprzedawal kostek bez dyskietek. Amigowy system to sa kosci + dyskietki systemowe.

[#37] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #35

poleceniem Format :)
pod WB mozna też prościej - zaznaczyć dysk i wybrać menu "Format"
[#38] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

Więc czym sformatować dysk ?

O rany. Juz ci pisalem. Z braku dyskietki Install, musisz przygotowac HD pod WinUAE na pecie. Wczesniej oczywiscie musisz "naczyc" sie obslugiwac emulator, kupic romy lub uzyc 2.x oraz zalatwic sobie WB 2.x pod emulator.
Pozniej zrob tak jak w linku ktory wczesniej ci juz podalem...
[#39] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@wali7, post #37

ale gdy daje format to sie nic nie dzieje nie włancza sie ani nic co to może byc

[#40] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #39

ale gdy daje format to sie nic nie dzieje nie włancza sie ani nic co to może byc

Na litosc Boska!

Na poczatku musisz uzyc programu HDTOOLBOX ktory masz na uszkodzonej dyskietce INSTALL!
Bez niego NICZEGO nie dokonasz.
Zrob to wiec pod WinUAE, na nim latwiej znajdziesz WB i program HDTolbox w formacie ADF! :P
[#41] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Andrzej Drozd, post #40

Ale czy ty nie rozumiesz że ten dysk widzi jako pełny i proporties nie idzie dać a jak już startne to w ogóle dysku nie widzi !!

[#42] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #10

Mój sąsiad kupił ESCOM A1200 w sklepie komputerowym mieszczącym sie w "Zenicie" czy "Skarbku" już nie pamiętam, dawno to było.
Sprzedali mu komputer bez dyskietek systemowych. Wyśmiałem go że dał sie zrobić w balona bo "łone" dyskietki mu sie należą, poradziłem żeby poszedł sie kłócić. Kazali mu przyjść za tydzień. Po tygodniu zaglądam do niego, patrze, dostał KOPIE DYSKIETEK SYSTEMOWYCH na jakichś dyskietkach HD, na naklejkach ładnie flamastrem opisane wb3.1, storage3.1 itd.

Każdy gdy kupuje pierwszy raz Amige to tak naprawde skąd ma wiedzieć co mu sie należy? A powyższy przykład pokazuje że sprzedawca ma taki obowiązek, ale nie musi sie do tego stosować.

Posiadam kickstart x,y więc mam pełne prawo do używania systemu x,y. Zawsze tak było, nigdy dyskietki systemowe nie były sprzedawane osobno.

OS'a 3.5 3.9 4.0 oczywiście to nie dotyczy, trzeba kupić :)

[#43] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #41

ufff.... ja sie juz kompletnie pogubiłem, może odpowiedz na kilka pytań, to pozwoli ustalić fakty i znaleźc rozwiązanie:
1. na jakim komputerze usiłujesz sformatować dysk?
2. jeśli to amiga, czy na blacie Workbencha widać jakiekolwiek ikonki związane z tym dyskiem (wszystko jedno czy maja napis BAD, znaki zapytania, czy inne szlaczki)?

... kolejne pytania pojawią się, jak odpowiesz na te.
[#44] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #41

Nie rozumiem. Czy aby robisz dokladnie tak jak na stronie Valwita?!
http://valwit.net/uaehd.html

Potrzebna jest odpowiednia wersja WinUAE (minimum 1.1.1). Przestudiuj to wszystko DOKLADNIE.

A teraz sie przewietrz, przemysl to, poczytaj, odpocznij i wroc z konkretnymi pytaniami, bo cie rzuce zaraz pomidorem!!!
[#45] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@wali7, post #43

1. Komputer klasy PC z podłączonym dyskiem 1,2 to ten amigowy procek Pentium 2. 746MB RAM

[#46] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #45

O człowieku i ty grasz w CS??

Ostatnia modyfikacja: 24.11.07 13:19
[#47] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@arti4-92, post #46

Nie sądze żeby było to pytanie dotyczące Tematu...

[#48] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #45

a czy ten dysk był kiedyś podłączony do Amigi?
[#49] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@wali7, post #48

Nie tylko tak testowałem czy go wykryje i wykryło świeci sie diodka disk ale żadnego folderu na ami z dyskiem nie ma

[#50] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #25

A co ty chcesz robić na tej A600 z rom 3.1 i 2 Mb ?
[#51] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Dorian3d, post #50

i kartą turbo bo za 3 miechy kase na nią bede mieć

[#52] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Dorian3d, post #50

Szpaner ;)

Cienki: kasć możesz mieć, ale i tak nie bćdziesz miał farta kupić takową ;), takie coś trafia sić raz na parć lat :)

Dorn: masz jakieś rozszerzenie do a1200(nie wiem, może jakieś 4mb albo 8, może być jakieś turebko ::) opchnąć??

Ostatnia modyfikacja: 24.11.07 14:26
[#53] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #49

to że świeci sie diodka to jeszcze o niczym nie świadczy...
dysk możesz uznać za wykryty jeśli zobaczy go HDToolBox (albo inny program do partycjonowania pod Amigą), wtedy spartycjonować, a po zrebootowaniu (z dyskietki) sformatować i przerzucić zawartośc dyskietek systemowych na partycję bootowalną
pod Pecetem nie da się zrobić tego bezpośrednio pod Windowsem, musisz zrobić to pod emulatorem WinUAE. musisz go ustawić tylko tak, aby widział BEZPOŚREDNIO ten dysk dla Amigi. jak to zrobić opisał bardzo dokładnie Valwit: http://valwit.net/uaehd.html

co do turbo do A600, to jest unikat - rzadki, bardzo trudny do kupienia i niezwykle drogi. na Allegro obecnie jest licytowane takie coś: http://www.allegro.pl/item272774190_amiga_600_turbo_68030_40_mhz_z_mmu_68882_unikat.html . zwróć uwagę, że do końca zostało jeszcze 3 dni, a juz prawie 300 zł ... co więcej sprzedający wyraźnie ostrzega, że nie gwarantuje, że karta jest sprawna!!!
jeśli chcesz bawić się Ami pod systemem 3.x, chcesz mieć turbo, to może warto rozważyć A1200? A1200 z kartą z 68030 40 MHz (czyli taki CPU jak ten oferowany na Allegro do A600) kupisz poniżej 300 zł. a zawsze możesz kupić dużo szybszą kartę i nie tylko :)

Ostatnia modyfikacja: 24.11.07 14:39
[#54] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@wali7, post #53

no i "amazing" AGA kości :)

[#55] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

> więc jeszcze raz:
> >Chcę sformatować dysk przeznaczony dla amigi ale nie wiem czym
>
> >Chcę wgrać WB2.1 mam to z internetu w ADF
>
> --
> Więc czym sformatować dysk ?

Potrzebujesz dyskietki Install z AmigaOS. Na niej jest program HDToolBox i komenda format. Uruchamiasz Amigę z tej dyskietki, klikasz na HDToolBox, partycjonujesz dysk (jak został rozpoznany). Robisz reset. Jeszcze raz uruchamiasz Amigę z dyskietki Install i na Workbenchu widzisz ikinki swoich partycji. Formatujesz te partycje (jeśli masz ich kilka), po czym instalujesz system z ADFa. A jak to się robi, to polecam przejrzeć forum.

Mam nadzieję, że przestaniesz w końcu zadawać tak oczywiste pytania na naszym forum i zaczniesz od dokładnego przeczytania i nauczenia się wszystkiego co jest w FAQ na naszej stronie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem