Od lat śledzę na Twitterze Erica Schwartza (tego od amigowych animacji, intra do SuperFroga). Spora część jego działalności to rysowanie tych dziwnych obrazków dla dorosłych i ten element przemilczę, bo trochę go nie rozumiem.

Jednak widzę, że prawie do wszystkiego ciągle używa amigowego softu, jest na czasie z amigwoymi sprawami i nie kisi się tylko w nostalgii przełomu lat 80/90 wybielając obudowy swojej dzisiątej pięćsetki.

Z okazji chyba 30-lecia Amigi przez rok prowadził na Twitterze cykl co tygodniowych tweetów wspominkowych. Kilka miesicy temu pytałem go o to czy nadal używa do rysowania amigowych platform ale mi nie odpowiedział. Jednak teraz mam dowód.
Od początku 2023 roku wydaje taką mini-gazetkę w formie PDFa pod tytułem “Ami Tech Gazette”. Porusza w nim różne tematy związane z AmigaOS, MorphOS, AROS i różnych form klasycznej Amigi.
Pierwsze dwa numery jakoś przeszły niezauważone (mam wrażenie, że nie pisał o nich na Twitterze) ale trzeci zauważyłem. Pierwszy i drugi numer jest już dostępny dla wszystkich, a trzeci tylko dla wspierających. No i w stopce tej publikacji czytam, że jest robiona przez 3 osoby (z nim na czele) i jest przygotowywana na:
MacPPC G5, MorphOS, PageStream5, ImageFX, FinalWriter.
Przyznacie, że w czasach używania platform amigowych jako pomnika czy ołtarzyka to dosyć osobliwe.

Dwa numery Ami Tech Gazette są dostępne tutaj:
http://sabrina-online.com/amitech/index.html
Stylówa pisma (jak i cała działalność Erica) dla mnie nieco trąci (ami)myszką i czuć taki… klimat starych amerykańskich Amigowców (średnia wieku raczej powyżej 60).

Ale człowiek jest legendą i bardzo go szanuję za to, że w ten, a nie inny sposób robi to co lubi. Myślę, że warto rzucić na to okiem, bo jest to ewenement w dzisiejszym ami-świecie.
Ostatnia aktualizacja: 08.05.2023 08:21:54 przez MDW